Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
22. 5. 2012,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VN Monaka Ferrari Fernando Alonso Felipe Massa

Torek, 22. 5. 2012, 13.18

8 let

Ferrari: Usoda sezone je v naših rokah

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Monako Ferrari prihaja z nekaj manjšimi izboljšavami na F2012. Na naslednjih dirkah jih bo še več. Vse, da osvojijo prvenstvo. "Usoda sezone je v naših rokah," poudarja Luca di Montezemolo.

Ferrari na šesto VN sezone prihaja s skromnim četrtim mestom v moštvenem seštevku, a si njihov prvi dirkač Fernando Alonso s Sebastianom Vettlom (Red Bull) deli vodstvo v dirkaškem točkovanju. Na uvodnih dirkah so s povprečnim F2012 omejili škodo, zdaj z vrsto izboljšav iz dirke v dirko načrtujejo boljše rezultate. "V Barceloni smo bili s prvimi nadgradnjami kar zadovoljni, a pred nami je še dolga pot. Še naprej moramo dirkalnik razvijati z enakim tempom. Za Monako imamo nekaj manjših izboljšav za večji 'downforce', za Kanado pa pripravljamo drugačno prednje in zadnje krilce. Obenem delamo še na izpuhu," razlaga Ferrarijev tehnični direktor Pat Fry.

A četudi nadgradnje obrodijo sadove, je letošnja sezona tako zelo izenačena (med šestimi, morda celo sedmimi ekipami), da na koncu razliko naredijo pnevmatike. "Že majhna spremembna temperature asfalta ima velik vpliv na obnašanje pnevmatik. Te so zelo občutljive. Na običajni dirki s tremi postanki, ti morda uspe v bokse zapeljati le dvakrat, a le, če je dirkač zelo, zelo previden do pnevmatik. Ne smeš voziti preagresivno, saj se tako takoj obrabijo," o izzivu Pirellijevih gum pripoveduje Fry.

"Ni dominantne ekipe"

"Usoda sezone je v naših rokah," pred VN Monaka zatrjuje predsednik koncerna Ferrari, Luca di Montezemolo. "Prvenstvo je še povsem odprto, saj ni dominantne ekipe." Karizmatični Italijan hvali Alonsa (61 točk) in spodbuja Felipeja Masso (dve točki), da vendarle doseže več. "Nenavadne okoliščine na dirkah, izboljšave na dirkalniku in Alonsovo mojstrstvo so nas popeljale na prvo mesto prvenstva." Ferrari je bil konstruktorski prvak nazadnje leta 2008, dirkača pa je imel nazadnje na prestolu leto prej (Kimija Räikkönena). "Osvojitev prvenstva je odvisna zgolj od nas: od naših sposobnosti, kreativnosti, odločnosti in naše želje, da damo svoj maksimum."

Ne spreglejte