Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Red Bull mercedes f1 Ferrari

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Ferrari brutalne moči motorja ne zna spraviti na stezo

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Ferrari, ki je bil na dirki formule 1 v kanadskem Montrealu Mercedesu konkurenčen za zmago, je na popolnoma novi stezi v Bakuju doživel zelo hladen tuš.

Predstava Mercedesovega dirkalnika je bila tako v kvalifikacijah (več kot sekundo hitrejši na krog kot Ferrari) kot na dirki (Ferrari je po 51 krogih zaostal 16 sekund) za razred boljša od Ferrarija. Nico Rosberg je do pete letošnje zmage prišel na eleganten način: vodil je od štarta do cilja, Ferrari ga ni ogrožal niti za trenutek.

Rosbergov edini resni tekmec za zmago, moštveni kolega Lewis Hamilton, se je ustrelil v koleno, ko je na kvalifikacijah treščil v steno in bil prisiljen dirko začeti z desetega štartnega položaja. Usodno napako aktualnega svetovnega prvaka je dobro unovčil Ferrarijev Sebastian Vettel, ki si je pridirkal drugo mesto in pridobil dragocenih 18 točk. Če bi Hamilton dirko začel v ospredju, bi bil Vettlov maksimalni domet tretje mesto.

Vettel Hamiltonu izpulil osem točk

Sebastian je bil zadovoljen z izkupičkom, čeprav je doživel boleč poraz v boju z rojakom Rosbergom. In to ne brez razloga: Vettel je v prvenstvu v primerjavi z vodilnim dirkačem sezone Rosbergom izgubil sedem točk in po osmi dirki od enaindvajsetih zaostaja 45 točk.

V primerjavi s Hamiltonom, ki še zmeraj ostaja prvi kandidat za naslov prvaka, pa jih je osem pridobil. Razlika med njima se je po Bakuju stopila na 21 točk, kar je manj kot ena zmaga. To pa ni zanemarljiv podatek. In če bi recimo Vettel na naslednji dirki v Avstriji zmagal, Hamilton pa bi odstopil, bi bila fanta že skupaj. Če bo Rosberg nadaljeval z dirkanjem vroče-hladno, bi se lahko bitka za naslov prvaka kmalu spremenila v tesen troboj.

Medtem ko se je Mercedes ekspresno prilagodil novi stezi v Bakuju, pa je Ferrari deloval kot izgubljen v vesolju, zato je bilo drugo mesto Vettla in četrto Kimija Raikkonena zanj sanjski rezultat. Če Finec ne bi prevozil bele črte na poti iz boksov, zaradi česar je bil kaznovan s petimi sekundami, bi Ferrari pobral dvojne stopničke.

Nico Rosberg je bila tako vesel zmage v Bakuju, kot da bi bila njegova prva letošnja. | Foto: Nico Rosberg je bila tako vesel zmage v Bakuju, kot da bi bila njegova prva letošnja.

Če bi Ferrari rešil težave s podtlakom in temperaturo gum …

Kaj mora narediti Ferrari, da bo spet konkurenčen Mercedesu? Da ima pravi odgovor na to vprašanje, je prepričan njegov predsednik Sergio Marchionne. Ferrari je Mercedesa že ujel na področju motorja, ne pa še na področju aerodinamike. Glavna težava se skriva v podtlaku, zaradi katerega Vettel in Raikkonen ne moreta Ferrari skozi ovinke peljati tako hitro kot jima omogoča izboljšan Ferrarijev motor.

Ker ni optimalnega oprijema gum, so časi slabši, kot bi sicer lahko bili. Ferrari se še naprej muči tudi s temperaturo gum. V Bakuju je eksperimentiral z različnimi rešitvami in nastavitvami, a ni prišlo do preboja.

Spielberg bi lahko pokazal realno vrednost Ferrarija

Morda je Ferrari deloval zmedeno v Bakuju, ker zaradi nove steze ni imel nobene baze podatkov iz preteklosti.  Marchionne upa, da bo Ferrari kvalitativen preskok, ki mu je uspel v Kanadi, ponovil tudi na naslednji dirki v Avstriji in da se bo pravzaprav šele tam videlo, koliko je Ferrari v resnici vreden.  

Ker je Ferrari v Bakuju za Mercedesom zaostal več kot 16 sekund, so mnogi začeli namigovati, da je prvenstvo praktično odločeno in da je bolje, da Ferrari raje svoj fokus preusmeri v prvenstvo 2017. A predsednik Ferrarija je odločno zavrnil takšno tezo in poudaril, da bi bilo napačno začeti razmišljati o prihodnji sezoni, četudi na letošnjih osmih dirkah rdeč dirkalnik ni še niti enkrat zmagal.

Poudarjajo, da Vettlov zaostanek za Rosbergom (+45) ali Hamiltonom (+21) ni razlog za pesimizem. Ker je Marchionne dober matematik, je zagotovo na hitro izračunal, da je po Bakuju na sporedu še 13 dirk, na voljo pa še maksimalno 325 točk. Torej, Vettel še zmeraj ostaja v igri šampionov.

Red Bull je z Renaultovim motorjem popolnoma hendikepiran na dolgih ravninah. | Foto: Red Bull je z Renaultovim motorjem popolnoma hendikepiran na dolgih ravninah.

Red Bull in Renault katastrofalno

Red Bull pred VN Evrope ni zaman opozarjal, da bo dolga 1,5 dolga ravnina ubila njegovo konkurenčnost in da bo na krog izgubil okoli 1,2 sekunde. Po odpeljanih 51 krogih je bil njegov izkupiček porazen: Daniel Ricciardo je bil sedmi, Max Verstappen pa osmi. V oči je bodel predvsem časovni primanjkljaj: oba sta bila od zmagovalca Rosberga počasnejša debelo minuto. V povprečju sta bila na krog počasnejša 1,4 sekunde.

Red Bull je bil šele peti dirkalnik, pred njim pa so bili Mercedes, Ferrari, Force India in Williams. Renault je imel tretji motor, pred njim sta bila Mercedes in Ferrari. To pa je alarm prve stopnje in to v trenutku, ko se bo moral Red Bull svetu predstaviti na svoji lastniški stezi v Spielbergu.

Ne spreglejte