Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
23. 3. 2014,
18.14

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
VN Katarja moto3 Marc Marquez Valentino Rossi

Natisni članek

Nedelja, 23. 3. 2014, 18.14

3 leta, 9 mesecev

Epski dvoboj med Marquezom in Rossijem ter ničla Lorenza

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Prva dirka sezone MotoGP v Katarju je bila nora. Oboževalci športa so na pladnju dobili epski dvoboj med Marquezom in Rossijem ter kopico padcev dirkačev, ki so vodili na puščavski stezi.

Z najboljšega štartnega položaja je uvodno dirko letošnje sezone v kraljevskem razredu MotoGP začel branilec naslova svetovnega prvaka MotoGP, Hondin Marc Marquez. Iz prve štartne vrste sta se v dir pognala še Hondin Alvaro Bautista in Yamahin Bradley Smith. Iz druge Dovizioso, Lorenzo in Pedrosa, iz tretje pa Bradl, Crutchlow in Aleix Espargaro. Rossi je na VN Katarja štartal deseti, takoj za njim pa Iannone in Pol Espargaro. Marquez se je odločil za obe trdi gumi, medtem ko so vsi preostali stavili na sprednjo trdo gumo in zadnjo gumo medium.

V prvem ovinku se je v vodstvo prebil lanski zmagovalec Katarja Jorge Lorenzo. Na drugo mesto je napredoval Smith, na tretje pa Bradl. V prvem krogu je padel vodilni Lorenzo, primat je prevzel Bradl pred Marquezom in Smithom. V drugem krogu je padel Iannone in eno mesto poklonil Rossiju, ki je napredoval na peto mesto. Nova tehnična pravila so izjemno povečala konkurenčnost v kraljevskem razredu: po petih krogih je bilo v igri za stopničke in tudi za zmago še zmeraj nič manj kot deset dirkačev! Med njimi je bil tudi Aleix Espargaro, ki s svojo yamaho spada v odprti razred.

V šestem krogu je Bautista prehitel Marqueza, Rossi pa se je prebil pred Smitha. Bautista je v nadaljevanju podobno kot krog pred tem Marquez naredil napako, zato si je Marquez povrnil drugi položaj na dirki. V sedmem krogu sta Bautisto ugnala še Rossi in Smith. Rossi je izvedel uspešen napad na drugega Marqueza, takoj pa je bil učinkovit protinapad Marqueza. V osmem krogu je padel vodilni Bradl, vodstvo je prevzel Marquez pred Rossijem in Smithom. Štirinajst krogov pred koncem je prvič primat na dirki prevzel Rossi. 12 krogov pred koncem dirke je bilo v ospredju v grozd zbitih pet dirkačev – Rossi, Marquez, Pedrosa, Smith in Bautista –, ločevala jih je pičla sekunda. V tistem trenutku dirke so imeli prav vsi našteti še zmeraj možnosti za zmago.

Devet krogov pred koncem je Marquez doživel strašljiv trenutek, saj je njegova honda ob zaviranju nevarno zaplesala in med lovljenjem motocikla je skoraj zadel Rossija. Nekaj ovinkov zatem mu je uspel vrhunski prehitevalni manever, ki ga je mimo Rossija izstrelil v ospredje.

Šest krogov pred koncem je po Marquezovi napaki priključek s Špancem znova ujela četverica, ki mu je tesno sledila. Pet krogov pred koncem je s pokvarjeno yamaho odstopil Pol Espargaro. Štiri kroge pred koncem je Bautista prehitel Pedroso in prišel na tretje mesto. V istem krogu je padel peti Smith. Na peto mesto se je prebil Aleix Espargaro.

Tri kroge pred koncem je Rossi na koncu štartno-ciljne ravnine nazorno pokazal, da se namerava prebiti na prvo mesto, a ga je Marquez v prvem ovinku uspešno blokiral. Dva kroga pred koncem se je Rossi prebil v ospredje, Marquez ga je kmalu zatem spet prehitel. Dirkača sta se nato izmenjavala v ovinkih z epskimi manevri. Bautista je v zadnjem delu dirke padel.

Krog pred koncem je vodstvo obdržal Marquez, a mu je Rossi še naprej dihal za ovratnik. Po 22 krogih je zmagal Marquez, drugi je bil Rossi, tretji pa Pedrosa.

V razredu Moto2 je v Katarju zmagal Španec Esteve Rabat pred Japoncem Takaakijem Nakagajem in Fincem Miko Kalliom. Vsi tekmujejo s kalexom.

V razredu Moto3 je slavil Avstralec Jack Miller s KTM-om pred Špancema Alexom Marquezom in Efrenom Vazquezom s hondama.

Ne spreglejte