Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
10. 1. 2016,
14.47

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ducati Suzuki Aprilia

Nedelja, 10. 1. 2016, 14.47

2 leti, 7 mesecev

Ducati ostal brez koncesij, Suzuki in Aprilia še naprej privilegirana

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ducati bo imel v letošnji sezoni MotoGP enak status kot Honda in Yamaha, Suzuki in Aprilia pa bosta skušala maksimalno izkoristiti vse privilegije, ki jih je še uživata.

Ker bo v prvenstvu 2016 v veljavo stopila standardna elektronska krmilna enota, ki bo enaka za vsa moštva, ne bomo več imeli pravil, ki so MotoGP delila na tovarniški razred (Marquez, Pedrosa, Rossi, Lorenzo, Crutchlow, Smith, Pol Espargaro, Redding), tovarniški razred s koncesijami (Dovizioso, Iannone, Hernandez, Aleix Espargaro, Vinales, Petrucci, Bautista, De Angelis, Melandri) in odprti razred (Abraham, Barbera, Hayden, Di Meglio, Laverty, Bradl, Miller, Baz).

Ducati je lani ne le osvojil šest koncesijskih točk, ampak jih je tudi presegel (Dovizioso je bil trikrat drugi in dvakrat tretji, Iannone je bil enkrat drugi in dvakrat tretji), zato je za letošnjo sezono ostal brez koncesij in bo imel enak status kot Honda in Yamaha.

Bosta pa še naprej privilegirana ostala Suzuki in Aprilia, ki od leta 2013 nista zmagala na suhi podlagi in v lanski sezoni nista dosegla šestih koncesijskih točk.

Yamaha, Honda in Ducati bodo imeli za 18 letošnjih dirk 7 motorjev za enega dirkača. Razvoj motorja med sezono zanje ne bo dovoljen, za zasebna testiranja bo na voljo pet dni. Aprilii in Suzukiju pripadajo naslednje koncesije, s katerimi bosta skušala dohiteti vodilni trojček in hitreje motor razviti do vrhunske ravni: devet motorjev na sezono, dovoljen razvoj motorja med sezono, neomejena zasebna testiranja. Vseh pet konstruktorjev bo imelo tri skupne točke: 22 litrov goriva, enake gume in enako elektronsko krmilno enoto.

Elektronska krmilna enota enaka za vsa moštva

Če to primerjamo z lansko sezono, so razlike očitne. Lani so imeli koncesionarji 4 litre dodatnega goriva na dirko. Nov limit 22 litrov je kompromis med 20 litri, ki so ga lani imela na voljo moštva s tovarniškim statusom in 24 litri, ki je pripadal ekipam tovarniškega razreda s koncesijami in moštvom odprtega razreda. Kompromis je bil dosežen tudi na področju motorjev: lani je bil limit motorjev za Yamahine in Hondine dirkače 5 motorjev, za ostale pa 12. Letos bodo imeli Yamaha, Honda in Ducati 7 motorjev, Aprilia in Suzuki pa 9.

Lani so imeli vsi razen Honde in Yamahe na voljo dodatno mehkejšo zadnjo gumo. Prihod novega dobavitelja gum Michelina sovpada z novim pravilom, da bodo vsi dirkači tekmovali z enakimi gumami. Lani so ekipe iz tovarniškega razreda in iz tovarniškega razreda s koncesijami lahko med sezono razvijala programsko opremo elektronske krmilne enote. Letos bo elektronska krmilna enota enaka za vsa moštva.

Sistem podelitve oziroma odvzema koncesij bo še naprej temeljil na koncesijskih točkah. Za zmago bo ekipa prejela tri koncesijske točke, za drugo mesto dve, za tretje pa eno. Če bosta Suzuki in Aprilia letos dosegla šest koncesijskih točk, bosta takoj izgubila privilegij neomejenih testiranj. Maksimalno število devetih motorjev na dirkača bo ostalo do konca sezone, se bo pa v prihodnji sezoni zmanjšalo na sedem. Razvoj motorja bo dovoljen do konca sezone, zamrznjen pa bo s začetkom prvenstva 2017.

Če Honda, Yamaha ali Ducati letos ne bodo osvojili niti ene koncesijske točke, bodo vsi njihovi dirkači v sezoni 2017 deležni vseh koncesij.

Lani je bil vsak konstruktor omejen na to, da je lahko za tovarniški razred prijavil samo 4 dirkače. Letos je edini limit to, da lahko za vsako moštvo s tovarniškim statusom prijavi dva dirkača. Neodvisna moštva bodo lahko pri konstruktorjih najemala motorje in opremo.

Ne spreglejte