Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2018,
13.28

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Formula 1 Sebastian Vettel Lewis Hamilton

Petek, 26. 10. 2018, 13.28

5 let, 6 mesecev

Scenariji za svetovnega prvaka v formuli 1

Druga zaključna žoga za Hamiltona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Lewis Hamilton | Lewisu Hamiltonu se nasmiha nov podvig. | Foto Getty Images

Lewisu Hamiltonu se nasmiha nov podvig.

Foto: Getty Images

Čeprav je bolj ali manj jasno, da lahko naslov svetovnega prvaka v formuli 1 Lewisu Hamiltonu prepreči samo še splet izjemno neugodnih okoliščin, Britanec kljub veliki prednosti še ni prvak. Teoretično ga lahko še premaga Sebastian Vettel, Hamilton pa bi lahko to teorijo dokončno ovrgel že ta konec tedna v Mehiki.

Lewis Hamilton je imel prvo priložnost, da bi potrdil naslov v sezoni 2018, prejšnji konec tedna v Austinu v ZDA. Ni je izkoristil, saj je dobil malo premalo točk za tretje mesto, Sebastian Vettel pa je bil na četrtem preblizu, da bi razlika že v Teksasu postala neulovljiva.

A zdaj Nemec res potrebuje pravi čudež, da bi še spremenil vrh skupnega seštevka. Britanec ima 346 točk, Ferrarijev prvi voznik pa 276, torej 70 manj. Ker so do konca sezone, vključno s prihajajočo mehiško dirko, le še tri preizkušnje za SP, je teoretično dosegljivih še 75 točk. Hamilton pa za naslov potrebuje samo še pet točk na vseh treh dirkah - ob teoretičnih treh Vettlovih zmagah bi se namreč v tem primeru tekmeca izenačila, a bi odločilo več zmag Hamiltona (Britanec je že zdaj pri devetih v sezoni, Nemec le pri petih). S šestimi osvojenimi točkami - to pomeni eno sedmo mesto na treh dirkah - pa bi Hamilton takoj razblinil vse dvome, ker bi sezono zanesljivo končal z več točkami.

Kimi Raikkonen
Sportal Räikkönen slavi prvič po petih letih, Hamilton še ni prvak

Trije scenariji, ki peljejo Britanca na prestol

Sebastian Vettel je še edini, ki lahko prekriža šampionske načrte Britancu.
 | Foto: Reuters Sebastian Vettel je še edini, ki lahko prekriža šampionske načrte Britancu. Foto: Reuters Hamilton bo prvak že v nedeljo zvečer v Mehiki, če se bo uresničil eden od treh scenarijev: če bo končal pred Vettlom, ne glede na njuni mesti, če bo Vettel odstopil ali če bo ob Vettlovi zmagi sam prišel med prvih sedem.

Izkušnje na mehiški dirki, odkar se je preizkušnja na prenovljenem dirkališču Autodromo Hermanos Rodriguez pred tremi leti vrnila v koledar SP, so boljše za Mercedesovega dirkača. Tu je lani postal svetovni prvak, čeprav je bil po trčenju s Vettlom na koncu le deveti, kar pa je bilo dovolj za naslov. Leta 2015 je bil drugi, leta 2016 pa je zmagal.

Vettel ima s stezo v mehiški prestolnici precej slabše izkušnje. Leta 2015 je odstopil, leto pozneje je po časovni kazni iztržil le peto mesto, lani pa po trčenju s Hamiltonom četrto.

Za nameček statistika pravi, da gredo uspehi Ferrarijevega voznika navzdol. Po dobrem začetku sezone je zadnjo zmago dosegel avgusta v Belgiji, medtem ko je njegov tekmec dobil štiri od zadnjih petih dirk pred mehiško.

Hamilton na večni lestvici lovi Fangia

Hamilton lovi peti naslov svetovnega prvaka (štiri ima iz let 2008, 2014, 2015, 2017), s katerim bi pobegnil družbi Francoza Alaina Prosta (1985, 1986, 1989, 1993) in Vettla (2010-13), ujel pa bi Argentinca Juana Manuela Fangia (1951, 1954-57), ki je za zdaj še sam na drugem mestu lestvice najboljših v zgodovini. Na prvem mestu bo kljub pričakovanemu Hamiltonovemu letošnjemu uspehu še nekaj časa ostal Nemec Michael Schumacher s sedmimi naslovi (1994, 1995, 2000-2004).

Ne spreglejte