Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
20. 10. 2013,
7.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jorge Lorenzo diskvalifikacija

Nedelja, 20. 10. 2013, 7.38

7 let, 12 mesecev

Diskvalifikacija Marqueza, Lorenzo v prvenstvu le še -18

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvenstvo v elitnem razredu MotoGP je po VN Avstralije na stežaj odprto. Po zmagi Lorenza in diskvalifikaciji Marqueza so dve dirki pred koncem sezone karte povsem na novo premešane.

Direkcija dirk, ki je po sobotnih kvalifikacijah dirko iz 27 krogov skrajšala na 26, dirkačem pa ukazala, da morajo sredi dirke zamenjati motocikle, ker Bridgestone ni mogel zagotoviti varnosti za več kot 14 krogov, je bila v nedeljo pred dirko svojo odločitev prisiljena občutno spremeniti. Japonski gumar je namreč po podrobni analizi ugotovil, da ne more zagotoviti varnosti za svojo zadnjo gumo za suho stezo za več kot 10 krogov. Dirko so posledično skrajšali na samo 19 krogov, dirkačem pa zapovedali, da morajo v enem kosu odpeljati maksimalno 10 krogov.

Po štartu je v prvi ovinek kot prvi zapeljal lastnik 'pole positiona' Lorenzo pred Marqezom, Pedrosa pa se je s petega mesta prebil na tretji položaj. Rossi je padel na peto mesto, pred njega je šel Smith. Po nekaj ovinkih se je Rossi prebil pred Smitha in šel na četrto mesto. Smitha je prehitel tudi Bautista. Po nekaj krogih je začel Rossi padati po lestvici, najprej ga je prelisičil Bautista, nato še Smith.

Pedrosa je po koncu devetega kroga kot prvi zamenjal motocikel, Lorenzo in Marquez pa sta nadaljevala po stezi. Kot drugi je šel po rezervni motocikel po koncu desetega kroga Lorenzo, Marquez pa je začuda ostal na stezi. Marc je šel kot zadnji izmed vodilne trojice po menjavo motocikla, v enajstem krogu. Ko je Marquez pripeljal iz boksov, se je pri vračanju na stezo dotaknil z Lorenzom, a na srečo ni prišlo do trčenja in padcev obeh. Marqueza so pet krogov pred koncem diskvalificirali, ker je ignoriral pravilo, da mora z enim motociklom odpeljati maksimalno deset krogov, on pa jih je enajst.

Po Marquezovi diskvalifikaciji so se v igri za stopničke znašli Rossi, Crutchlow in Bautista. Po devetnajstih odpeljanih krogih je zmagal Lorenzo pred Pedroso in Rossijem. Lorenzo je po šesti letošnji zmagi svoj primanjkljaj za Marquezom dve dirki pred koncem zmanjšal na 18 točk, Pedrosa pa na 34.

V razredu Moto2 je zmagal Pol Espargaro pred Thomasom Luthijem in Jordijem Torresom. V kategoriji Moto3 pa je slavil Alex Rins pred Maverickom Vinalesom in Luisom Salomom.

Ne spreglejte