Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 12. 2020,
9.00

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Reli Dakar 2021

Sreda, 30. 12. 2020, 9.00

3 leta, 3 mesece

Dakar 2021

Dakar 2021 predvsem v znamenju varnosti in ukrepov zaradi virusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
reli Dakar trasa

Začetek januarja tradicionalno pripada tudi eni najtežjih avtomobilističnih in motorističnih preizkušenj. Reli Dakar v letu 2021 po zagotovilih prirediteljev bo, a bodo na prihajajočo izvedbo seveda vplivale tudi razmere po svetu zaradi novega koronavirusa. Na dirki v Savdski Arabiji bo tudi tokrat slovenski udeleženec Simon Marčič.

Tradicionalni vzdržljivostni reli Dakar, ki se je letos prvič preselil v Savdsko Arabijo, bo v začetku januarja 2021 doživel drugo izvedbo na tem prizorišču. Potem ko so se pojavila ugibanja, da bodo dirko morda morali odpovedati, so v zadnjih decembrskih dneh zagotovili, da preizkušnja bo, bodo pa morali vsi sodelujoči upoštevati poostrene varnostne ukrepe.

Dirkaško tekmovanje, ki se je konec sedemdesetih začelo v severni Afriki, je nato zaradi nestabilnih političnih razmer na tej celini našlo zatočišče v Južni Ameriki. Tam so bili dirkači dobro desetletje, potem pa so se začela pojavljati trenja med vodstvom tekmovanja in državami, ki so dirko gostile. Tako je padla odločitev, da se prizorišče spet spremeni, v letu 2020 pa je dirka prvenec doživela v Savdski Arabiji.

Nekaj povsem novih etap

Tudi v letu 2021 bo reli Dakar potekal v tej velikanski državi, bo pa imel precej sprememb. Predvsem pri trasi, saj bodo za tekmovanje med 3. in 15. januarjem - štart in cilj bosta v mestu Džeda - pripravili drugačno traso kot letos in nekaj povsem novih etap.

Dirka bo sestavljena iz 12 etap, ki pa so marsikje drugačne kot v letošnji izvedbi. Dirkači bodo naredili krožno pot po državi, na trasi pa bodo deležni vseh značilnosti, tako puščavskih razmer kot preizkušenj tik ob Rdečem morju.

Uvedli bodo oznake za nevarna območja na dirki, prav tako pa bodo na Dakarju 2021 počasna območja. Za motocikliste bodo uvedli obvezno nošenje zaščitnih oblek oziroma motorističnih zračnih blazin, na voljo pa bodo imeli tudi manj pnevmatik za menjavo.

Na najbolj kritičnih mestih bo hitrost omejena na 90 kilometrov na uro. Ti ukrepi so povezani tudi z letošnjima tragičnima dogodkoma, ko sta na dirki oziroma zaradi posledic padca na njej umrla Portugalec Paulo Goncalves in Nizozemec Edwin Straver.

Dakar | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Samo en dan počitka

Skupno bo Dakar 2021 že 43. izvedba ene najtežjih dirk na svetu. V prihajajočem letu bodo imeli dirkači med zahtevnimi preizkušnjami samo en dan počitka (9. januar).

V dneh pred načrtovanim prihodom dirkačev v Savdsko Arabijo je skrb vzbudila napoved v tej državi, da bo zaprla meje zaradi pandemije covid-19, zato so organizatorji tekmovalcem in spremljevalcem omogočili posebne čarterske polete, s katerimi bodo lahko do štarta dirke kljub omejitvam prišli v državo.

Med udeleženci dirke bo tudi v letu 2021 slovenski motociklist Simon Marčič, ki nadaljuje tradicijo nastopov nekdanjega slovenskega "puščavskega lisjaka" Mirana Stanovnika. Za Marčiča bo to že skupno sedmi nastop na dirki, Mariborčan upa, da bo lahko še izboljšal zadnjo uvrstitev.

Simon Marčič bo edini slovenski predstavnik. | Foto: Denis Janežič Simon Marčič bo edini slovenski predstavnik. Foto: Denis Janežič

"Zgolj z negativnim testom lahko dirkaš"

Letos je sredi januarja namreč preizkušnjo končal na skupno 50. mestu v seštevku motociklistov ter na osmem v konkurenci originals, kjer imajo udeleženci precej omejene možnosti tehnične pomoči, večinoma pa tudi manj zmogljivo tehniko kot najboljši tovarniški dirkači. Marčič je naporni reli končal s prihodom v cilj še v letih 2018 in 2016, v letih 2014, 2017 in 2019 pa je moral preizkušnjo končati predčasno.

"Letos je bil največji podvig že pred začetkom, precej stresno je bilo, nobeno letalo ni moglo v državo. Organizirali so nam čarterske polete. Potem so tu sanitarni protokoli, negativni testi, treba se je cepiti proti gripi," je o letošnjih posebnostih relija povedal Marčič.

"Zgolj z negativnim testom lahko dirkaš. Praktično so nas zaprli, med dirko tako možnosti za okužbo niti ni. Poskušam ostati osredotočen na dirko in se ne obremenjevati s covidom," dodaja dakarski Mariborčan.

"Dirka bo težka, predvsem zaradi dolžine etap. Kilometri ne dajejo realne slike, ker so bile lani etape hitre, letos pa so jih zavili in 500 kilometrov letos pomeni toliko kot lani 700 ali 800. Manj bo spanja, težje razmere bodo, bomo pa morda malo bolj izenačeni s tovarniškimi vozniki," je pričakovanja strnil Marčič, ki je na prizorišče prispel v torek. Njegov cilj ostaja enak kot vedno - zmagati v razredu originals.

Štart bo 2. januarja

V izvedbi leta 2020 sta slavila španski veteran Carlos Sainz (zanj je bil to tretji naslov po letih 2010 in 2018) med avtomobilisti in Američan Ricky Brabec med motociklisti. Pri avtomobilistih je bil drugi Katarec Nasser Al-Attiyah, tretji pa Francoz Stephan Peterhansel, ki je sicer rekorder po številu zmag na teh dirkah, sedemkrat je bil prvi med avtomobilisti in šestkrat med motociklisti. Letošnje motociklistične stopničke sta dopolnila še Čilenec Pablo Quintanilla in Avstralec Toby Price.

Dogajanje v letu 2021 se bo v Džedi začelo že 1. januarja, ko udeležence čakajo tehnični pregledi, prolog in ceremonialni štart bo sledil 2. januarja, 3. januarja pa se bo začelo zares s prvo etapo. V Džedo se bodo dirkači po 7.600 prevoženih kilometrih vrnili 15. januarja, ko bodo slavnostno razglasili najboljše.

reli Dakar
Avtomoto Nestrpen tudi Slovenec: puščavski Dakar pred odpovedjo?
Ne spreglejte