Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 10. 2018,
17.26

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

Svetovni prvak formula ena Lewis Hamilton

Torek, 30. 10. 2018, 17.26

5 let, 5 mesecev

Lewis Hamilton zaostaja le še za velikim Michaelom Schumacherjem

Čustven konec tedna za Hamiltona: po smrti starega očeta osvojil peti naslov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Lewis Hamilton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski dirkaški superzvezdnik Lewis Hamilton si je pretekli konec tedna v Mehiki že priboril naslov svetovnega prvaka formule ena. Že petega v karieri. A čisto pravega praznovanja dosežka si vendarle ni privoščil, dosežek je namreč zasenčila smrt v družini.

Po dirki, ki je odločila letošnje prvenstvo formule ena, je 33-letni Hamilton medijem zaupal, da je v četrtek pred dirkaškim koncem tedna izgubil starega očeta Davidsona. Prav ta je v resnici zaslužen za to, da se petega Hamiltonovega naslova prvaka veselijo v Angliji. Davidson je namreč leta 1950 zapustil rodno Grenado (karibsko otočja severno od Trinidada in Tobaga ter Venezuele) in emigriral v Veliko Britanijo.

"Dedek bi bil ponosen in hvaležen"

"On je bil boter te družine," je o starem očetu povedal svetovni prvak. Stari oče Davidson se je sicer preselil nazaj na Grenado, kjer ga je Lewis obiskoval vsako poletje. Junak Anglije Lewis sicer danes živi v Švici, a ne zaradi nižjih davkov, kot mu pogosto očitajo Britanci, pač pa zaradi "miru pred mediji", kot zatrjuje sam.

Družina Hamilton se je zapisala v športno zgodovino. Lewis je sploh prvi temnopolti dirkač formule ena, zdaj tudi najuspešnejši britanski dirkač vseh časov. "Dedek bi bil ponosen name in na mojega očeta ter hvaležen, da se je ime Hamilton zapisalo v zgodovino," je še povedal.

Zdaj v lov za Schumacherjevimi rekordi

Hamilton se je pri 33 letih na večni lestvici svetovnih prvakov formule ena izenačil z argentinsko legendo Juanom Manuelom Fangiom, ki je pet naslovov prvaka osvojil v petdesetih letih prejšnjega stoletja, v prvem desetletju obstoja svetovnega prvenstva formule ena. Pred njim je le še nesmrtni nemški šampion Michael Schumacher, čigar rekordnih sedem naslovov prvaka pa lahko ogrozi že v naslednjih nekaj sezonah.

"To je bila moja najboljša sezona do zdaj," je o letošnjem svetovnem prvenstvu povedal Hamilton. Naslov je osvojil dve dirki pred koncem prvenstva. Letos je zmagal devetkrat in še šestkrat stal na stopničkah, zdaj ima na računu 71 kariernih zmag in je trdno na drugem mestu večne lestvice, na vrhu katere je seveda Schumacher z 91 zmagami.

Lewis Hamilton
Sportal Hamilton v Mehiki potrdil peti naslov svetovnega prvaka, dirka Verstappnu
Ne spreglejte