Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2017,
20.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

Renault Toto Wolff Sebastian Vettel Ferrari Mercedes Šanghaj VN Kitajske Formula 1

Četrtek, 6. 4. 2017, 20.40

6 let, 7 mesecev

Pred VN Kitajske

Bomo v Šanghaju videli več prehitevanj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Hamilton Vettel formula 1 | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Na prvi dirki nove sezone svetovnega prvenstva v formuli ene na dirki za veliko nagrado Avstralije je bilo vsega šest prehitevanj, nedeljska preizkušnja v Šanghaju pa bi že lahko ponudila boljši vpogled v to, kaj je krivo za tako nedinamično dirkanje. Strokovnjaki so na težave pri prehitevanjih opozarjali že pred sezono.

Zaradi novih aerodinamičnih pravil so letošnji dirkalniki formule ena res veliko hitrejši od lanskih, a tudi bolj občutljivi na tako imenovani "umazan zrak", zračne vrtince, ki jih za seboj puščajo bolidi. Vožnja v teh razmerah naj bi bila s sodobnimi dirkalniki še težja, bili naj bi še posebej nestabilni, zato bo prehitevanj na dirkah še manj, so opozarjali številni poznavalci formule ena.

Edino odprto vprašanje je prehitevanje

Toto Wolff meni, da je še prezgodaj za zganjanje panike okoli prehitevanj. | Foto: Guliverimage/Getty Images Toto Wolff meni, da je še prezgodaj za zganjanje panike okoli prehitevanj. Foto: Guliverimage/Getty Images Na prvi dirki sezone v Melbournu pred dvema tednoma so se napovedi uresničile, a šefi ekip pravijo, da je še prezgodaj za zganjanje panike. "Zdaj imamo razburljiv koncept dirkalnikov, edino vprašanje ostaja prehitevanje," je za motosport.com povedal šef Mercedesa Toto Wolff.

Ob tem je poudaril, da bosta pravo sliko o tem dali prihajajoči dirki v Šanghaju in Bahrajnu: "V Avstraliji že v preteklosti ni bilo prav veliko prehitevanj, dirkališči na Kitajskem in v Bahrajnu pa sta za to veliko primernejši. Sodbo bomo lahko dali po teh dveh dirkah."

Bolj neposrednih dvobojev bi bili veseli tudi dirkači

Izenačenost Mercedesa in Ferrarija bi lahko letos poskrbela za izvrstne dirkaške predstave, bolj napetih dvobojev na stezi pa bi bili veseli tudi dirkači sami. "Moja najljubša oblika dirkanja je karting, saj so tam bitke res tesne, kolo ob kolesu," je pred VN Kitajske povedal Lewis Hamilton in dodal: "Leta 2014 v Bahrajnu sva imela z Nicom Rosbergom imenitno bitko in komaj čakam, da se ponovi nekaj podobnega. Upam, da se bova letos tako trdo bojevala s Sebastiasnom (Vettlom), saj je štirikratni svetovni prvak, eden od najboljših dirkačev naše generacije, in ljudje bi v najinih dvobojih resnično uživali."

Hamilton je s štirimi zmagami (leta 2008, 2011, 2014 in 2015) najuspešnejši dirkač v Šanghaju.

Bosta Lewis Hamilton in Sebastian Vettel tudi na Kitajskem v glavnih vlogah? | Foto: Guliverimage/Getty Images Bosta Lewis Hamilton in Sebastian Vettel tudi na Kitajskem v glavnih vlogah? Foto: Guliverimage/Getty Images
Zmagovalec prve dirke sezone Sebastian Vettel je zadovoljen s formo Ferrarija, upa, da bodo tudi v Šanghaju prikazali odlično predstavo, a pri napovedih ostaja previden. "Nemogoče je karkoli napovedovati. Šanghaj je popolnoma drugačen od Melbourna, steza je zahtevna do dirkalnikov, še posebej pnevmatik, svoje lahko pripomore še vreme. Ta velika nagrada vselej postreže s presenečenji," je na novinarski konferenci povedal Nemec, ki je v Šanghaju zmagal leta 2009 z Red Bullom.

Za nedeljo vremenoslovci sicer napovedujejo dež.   

Da se ne bi dirke odločale le v boksih

"Hitrejši dirkalnik mora imeti možnost odpeljati mimo počasnejšega, če je nima, se na dirkah vse dogaja v boksih," pravi Cyril Abiteboul. | Foto: Guliverimage/Getty Images "Hitrejši dirkalnik mora imeti možnost odpeljati mimo počasnejšega, če je nima, se na dirkah vse dogaja v boksih," pravi Cyril Abiteboul. Foto: Guliverimage/Getty Images "Zelo pozitivno je bilo, da so se dirkači borili, ni bilo varčevanja z gorivom ali pnevmatikami," je še povedal Wolf, ki je pripravljen na pogovore in iskanje rešitev, če se izkaže, da novi dirkalniki onemogočajo neposredne dvoboje na stezah, je šef Renaulta Cyril Abiteboul prepričan, da bi se morali o tem vprašanju pogovoriti že zdavnaj.

"Prehitevanje je del športa. Hitrejši dirkalnik mora imeti možnost odpeljati mimo počasnejšega, če je nima, se na dirkah vse dogaja v boksih. S tršimi gumami bomo kmalu vsi na strategiji enega postanka. Ta nova formula ena ponuja nove izzive in najti moramo način, da jo naredimo zanimivo. Mislim, da se temu vprašanju nismo dovolj posvečali, ko je bil za to čas," je še povedal Francoz.

Sobotne kvalifikacije se bodo začele ob 9. uri po srednjeevropskem času, štart nedeljske dirke pa bo ob 8.00.

Ne spreglejte