Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
4. 9. 2015,
20.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

VN Malezije VN Italije

Petek, 4. 9. 2015, 20.15

8 let

Bo zadnja dirka f1 v prihodnji sezoni šele decembra?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Koledar formule 1 za prvenstvo 2016 bi lahko raztegnili v december, s čimer bi ohranili enomesečni poletni premor, ki se mu moštva nočejo odpovedati.

Mednarodna avtomobilistična zveza je 10. julija potrdila koledar za prihodnjo sezono formule 1, ki bo sestavljen iz 21 dirk, kar je v tem športu rekord vseh časov. Po prvotnem načrtu so prestavili štart sezone s tradicionalnega marčevskega termina na aprilskega (3. april 2016), prvo dirko pa je obdržal avstralski Melbourne. Finale bi moral biti 27. novembra v Abu Dabiju.

A očitno se na obzorju že riše preobrazba že potrjenega koledarja, ki ga bodo, kot vse kaže, raztegnili v december. Finale naj bi namesto Abu Dabija gostila Malezija. Natančni termin še ni znan: VN naj bi bila izvedena ali 4. ali pa 11. decembra. Prvotno bi morala biti VN Malezije 25. septembra, takoj za VN Singapurja (18. septembra).

Ekipe navijajo za enomesečni premor

In zakaj se je sprememba sploh zgodila? ''Organizatorji VN Singapurja so me prosili, naj premaknem VN Malezije zaradi njune geografske bližine, s čimer si druga drugi kradeta pozornost. Zato smo Malezijo prestavili na december, stran od Singapurja. Malezijci so bili sicer že prej zadovoljni, Singapurci pa ne. Mislim, da v tem trenutku ni potrebe, da bi spreminjali še karkoli drugega,'' je za Autosport razložil izvršni direktor formule 1 Bernie Ecclestone.

A Britanec se bo moral prav kmalu posvetiti še poletnemu premoru, nad katerim so zaskrbljena vsa moštva. Do zdaj je bil vsako leto sredi poletja enomesečni premor, ko so morale ekipe f1 za 14 dni zapreti svoje tovarne in oditi na dopust. Po koledarju, ki je bil potrjen 10. julija, bi zaradi večjega števila dirk (21) ta odmor skrajšali na tri tedne. Mogoča rešitev bi lahko bila, da bi VN Belgije, Itaije in Singapurja prestavili za en teden – na 4., 11. in 25. september. Tako bi bil spet mogoč enomesečni poletni premor.

Morda pa v prihodnji sezoni sploh ne bo 21 dirk, ampak samo 19. Kot vse kaže, bodo novinci Azerbajdžanci pravočasno pripravili stezo v Bakuju, ki bo svojo prvo dirko f1 gostila 17. julija. A v zraku visita vsaj še dve dirki: v Italiji in Nemčiji. Ecclestone je zelo pesimističen glede Monze, čeprav ima pogodbo še za prihodnjo sezono. Enako velja za Hockenheim.

Ne spreglejte