Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
6.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercedes Pirelli Barcelona VN Monaka

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 6.48

8 let

Bo FIA odvzela zmago Rosbergu in jo dala Vettlu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Proti moštvu formule ena Mercedes bo Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) uvedla preiskavo. Kršenja Fiinih pravil ga obtožujeta Red Bull in Ferrari.

Pred nedeljsko dirko v Monaku je v garažah Ferrarija in predvsem Red Bulla završalo. Ogorčenje je sprožila novica, da je Mercedes v tednu po dirki za VN Španije v Barceloni testiral Pirellijeve pnevmatike, ki naj bi jih v F1 uporabljali naslednjo sezono in izboljšave letošnjih gum, ki bi jih lahko uporabili že na naslednji dirki svetovnega prvenstva v Kanadi.

Čeprav so kakršnakoli medsezonska testiranja v formuli ena prepovedana (člen 22.4 Fiinega športnega pravilnika), z izjemo tridnevnega testa mladih dirkačev in močno omejenega preizkušanja (zgolj z vožnjo v ravni črti) aerodinamičnih paketov, ima Pirelli s Fio dogovor, da lahko med sezono s katerimkoli moštvom pripravi tudi test pnevmatik. Pri gumarju so se pač odločili za Mercedes, saj je imel ta v tej sezoni še posebne težave z obrabo.

Pri Red Bullu in Ferrariju so vzrojili, ker je Mercedes za testiranje uporabil letošnji dirkalnik in oba glavna dirkača, Nica Rosberga in Lewisa Hamiltona. S tem naj bi pri srebrnih puščicah prišli do nepravične prednosti pred konkurenti. Prijavo je Fia sprejela, komisarji pa že pripravljajo poročilo, ki bo bržčas obravnavano pred "mednarodnim tribunalom". O morebitnem ukrepu zoper Mercedes – ta je lahko izključitev iz prvenstva ali zgolj denarna kazen – bo odločalo Fiino razsodišče. "Glede na to, da gre za kršenje športnega pravilnika, lahko pričakujemo športno kazen (odvzem točk, prepoved nastopa na kakšni dirki … op. p.), ampak ker ni prav jasno, kakšen učinek je to testiranje imelo na razmerja moči, se lahko zgodi tudi kaj večjega," pa je o sporu povedal šef Ferrarija Stefano Domenicali.

Ne spreglejte