SiolNET. Sportal Avtomotošport
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo električna formula čez pet let kraljica avtomotošporta?

1

termometer

Nekdanji lastnik moštva formule 1 Richard Branson je vehementno napovedal, da bo električna formula 1 v petih letih po popularnosti prehitela formulo 1.

Richard Branson je v formuli 1 s svojim moštvom tekmoval v letih 2010 (Virgin Racing) in 2011 (Marussia Virgin Racing), nato pa ga prodal Rusu Nikolaju Fomenku in izstopil iz športa. A angleški poslovnež in investitor, čigar premoženje je Forbes ocenil na 4,4 milijarde evrov, si je hitro našel nov konjiček – formulo E oziroma svetovno prvenstvo električnih formul. V njem ima svoje moštvo, na letošnjem finalu sezone v Londonu pa je oznanil, da je s Citroënom podpisal novo večletno partnerstvo.

Formula E je za Formulo 1 prepočasna

In istočasno napovedal, da se klasični formuli 1 ne piše nič kaj dobrega in da bo prihodnost pripadla električni formuli: "Mislim, da je nekaj let še ostalo prostora za formulo 1. A rad bi rekel, da bo prišel čas, ko bo Formula E prehitela Formulo 1. Pri Formuli E še zmeraj slišiš hrup dirkalnikov prek asfalta, ko pridejo izza ovinka. Pa tudi pogovarjaš se lahko med pitjem pijače, ko gledaš dirko. To v formuli 1 ni mogoče."

"Mislim, da bo v štirih ali petih letih Formula E prehitela Formulo 1. Čas gre naprej in posli, ki se ukvarjajo s čisto energijo, bodo nadvladali druge posle. Osebno mislim, da se bodo zdaj stvari hitro premaknile naprej. Motor na bencinski pogon je zapleten, zastarel in onesnažuje okolje."

Formula ena je trenutno v veliki krizi, saj ji gledanost drastično upada. Predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze Jean Todt, ki pravi, da formula 1 nima raka, temveč samo glavobol, pa je prepričan, da se Formule 1 in Formule E sploh ne da primerjati: "Mislim, da bi bila velika napaka, če bi ju primerjali. Gre za dve različni stvari. To je tako, kot bi primerjali London in mesto ob morju. Resnično čutim, da potrebujemo formulo ena, ki bo ostala špica avtomotošporta, in potrebujemo Formulo E, dirkanje s športnimi avtomobili, reli in Formulo 3."

Na preroške besede Richarda Bransona se je odzval tudi šef Red Bullove ekipe formule 1 Christian Horner, ki si je ogledal finalno dirko formule E v Londonu: "Formula E je prepočasna (od 0 do 100 km/h pospeši v 2,9 sekunde, končna hitrost pa je 225 km/h, op. p.), da bi jo lahko dajali v isto ligo kot Formulo 1. Videti je bolj kot tekmec prvenstvu GP3 in ne F1. Tukaj vidite kopico ljudi, ki jim ni uspelo v formuli 1."

Formuli E manjka bistvo Formule 1: vonj, zvok, hitrost

A s takšno razlago se sploh ne strinja Adrian Campos, šef ekipe, ki je sina trikratnega svetovnega prvaka formule 1 Nelsona Piqueta mlajšega pripeljal do krstnega naslova prvaka v formuli E: "Moram povedati, da je bila slika Nelsinha, ki sem jo imel prej, preden sem prvič govoril z njim, zelo drugačna. Srečal sem fanta, ki je bil vrhunski dirkač in zelo izkušen, a je bila njegova kariera uničena. Odločil sem se, da se moram boriti zanj in da bo tako ekipa dobila najboljšega mogočega dirkača."

"Morda Formula E ne bo alternativa formuli 1 v kratkoročnem ali srednjeročnem obdobju. Imela pa bo svojo lastno osebnost in svoje kaprice. Že zdaj ima dirkače in moštva najvišje kakovosti. Bransonova napoved se mi zdi drzna. Pet let je še daleč v prihodnosti. Res je, da bo napredek precejšen, a je odvisen od odločitev FIA, koliko denarja se lahko porabi. Na primer, v prvi sezoni smo se pritoževali, da so dirkalniki prepočasni. Lahko bi bili bistveno hitrejši, če bi porabili od trikrat do štirikrat več denarja. A tako kot želimo, da bi bila električna formula trajnostno naravnana, enako velja tudi za prvenstvo."

Formula E pa ni prepričala svetovnih prvakov formule 1 Jensona Buttona in Kimija Raikkonena, ki ne vidita možnosti, da bi svojo dirkaško kariero nadaljevala prav v tem športu. "Ne. In ali sem gledal dirko v Londonu? Ne. Opravili so dober posel, ko so v dirkalnike posadili talentirane dirkače. A to ni nekaj, kar bi me zanimalo. Zame je motošport motošport – vonj, zvok, hitrost – to je tisto, za kar gre v formuli 1," je povedal Jenson Button.

Kimi Raikkonen je dodal: "Mislim, da dirkajo na lepih krajih. To je lepo za ljudi, a zame, žal, ne, ker ti dirkalniki ne gredo hitro. Niso videti spektakularno. Po mojem prepričanju so precej počasni. To je nekaj, kar me resnično ne vznemirja."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin