Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 7. 2011,
18.02

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 17. 7. 2011, 18.02

8 let, 2 meseca

Bill zmagovalec v Orehovi vasi, Kragelj sedmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na dirki svetovnega prvenstva v motokrosu razreda MX3 v Orehovi vasi je zmagal Švicar Julien Bill pred Francozom Milkom Potiskom in Fincem Anttijem Pyrhonenom.

Tudi letos so prireditelji iz domačega AMD Orehova vas kljub peklenski vročini pripravili dobro tekmovanje, smetano je pobral Francoz Julien Bill, za domači uspeh pa je poskrbel Sašo Kragelj s sedmim mestom.

Čeprav to tekmovanje ni elitni razred MX1, je dirka v Sloveniji vseeno privabila številne dirkače. Nekaj je k temu prispevala tudi odločitev promotorja tekmovanja, ki je pred sezono ukinil startnine, zaradi katerih so imela v prejšnji sezoni vsa prizorišča skromnejše število nastopajočih. Na radizelski progi so si v dneh pred tekmo obetali tudi več kot 50 dirkačev, nazadnje jih je v razredu MX3 prišlo 43, kar je pomenilo, da so morali v soboto izvesti klasične kvalifikacije.

V njih je nastopila šesterica Slovencev, vsi pa so se prebili na dirko. Najboljši je bil večkratni državni prvak, domačin Sašo Kragelj, ki stanuje pravzaprav tik ob progi, bil je šesti v svoji skupini in 11. skupno. Kragelj je letos na SP nastopil na polovici tekem, a imel pred domačo dirko vseeno sedmo skupno izhodišče. Pa tudi Theo Urbas, Dejan Zver, Erik Slavec, Toni Mulec in Deni Ušaj so si zagotovili mesto med 40 dirkači za tokratno preizkušnjo.

V prvi vožnji je Kragelj dobro začel in napredoval na sedmo mesto, sredi dirke pa je bil nekaj krogov celo že četrti, potem ko se je na začetku uspešno izognil skupinskemu padcu. Nato sta ga prehitela še Michael Staufer in Antti Pyrhonen, tako da je cilj v prvi vožnji prevozil kot peti. V ospredju sta bila nepremagljiva vodilna v skupnem seštevku Julien Bill in Milko Potisek, Švicar se je v vodstvo prebil v tretjem krogu in ga ni več izpustil iz rok, tako da se je moral Francoz zadovoljiti z drugim mestom. Od 16. do 18. mesta so se zvrstili Urbas, Mulec in Ušaj, Slavec je bil 22., Zver pa 29.

Druga vožnja je v težkih vremenskih razmerah, tekmovalce in tudi kakšnih 3000 gledalcev ob progi sta motila poletna vročina in prašna steza, na vrhu minila podobno kot prva. Bill je prišel v vodstvo že v drugem krogu, Potisek ga je zaman lovil. Kragelj je spet pokazal dobro predstavo in bil peti, potem ko je pred koncem imel možnosti za četrto mesto. Skupni razplet dirke pa je bil tesen; ker sta bila pred Kragljem v drugi vožnji Martin Žerava in Staufer, je najboljši slovenski dirkač padel v seštevku dirke na sedmo mesto. A do tretjega sta ga ločili le dve točki, do petega pa ena. V drugi vožnji je bil Urbas 14., Mulec 17. in Zver 25., skupno pa so točke ob Kraglju na dirki dobili še Urbas za 12. mesto, Mulec za 19. in Ušaj za 22. Za Billom sta se na stopničke uvrstila Potisek in Pyrhohen.

"Dirka je bila težka. Osredotočil sem se na svojo vožnjo, v prvi vožnji sem imel na koncu nekaj težav z dirkači, zaostalimi za krog. V drugi sem se hitro prebil naprej in poskrbel, da je bila razlika dovolj velika. Zadovoljen sem, ker bom zdaj mirneje nastopil na zadnjih dirkah sezone, čeprav bo naslednja dirka na terenu Milka Potiska in bo zelo nevaren," je dejal Bill. Švicar ima skupno 309 točk, Potisek pa 275.

Kragelj je bil po tesnem in zanj nesrečnem razpletu nekoliko razočaran, a je vseeno poudaril, da je iz dirke potegnil največ, kar je lahko. "Ob koncu sem mislil, da sem četrti. Razplet točk ni bil takoj jasen. Do tretjega mesta je bila razlika minimalna. Želel sem si med prvih pet, ampak očitno lahko dvakrat peto mesto prinese tudi sedmo. V drugi vožnji sem želel napasti Žeravo, a mi je malo zmanjkalo moči, tako da je odbil moje napade. Prvi trije so bili razred zase, kot zasebni voznik pa sem lahko zadovoljen s tem, kar sem dosegel," je dejal Kragelj. Letos ne bo več nastopal v SP, o nadaljevanju kariere pa se bo odločil po tehtnem premisleku in dopustu, čeprav je namignil, da razmišlja tudi o koncu športne poti.

Potem ko so v prejšnjih letih za spremljevalne dirke prirejali tekmovanja v evropskih prvenstvih v šibkejših kategorijah, so v Orehovi vasi letos prvič predstavili novost, tekmovanje v ženskem motokrosu. Na startu je bilo 29 najboljših dirkačic na svetu, med njimi pa za zdaj še ni domačih predstavnic, saj so tiste, ki se v Slovenji ukvarjajo s tem športom, še premlade za članske dirke. Razred zase so bile Nemki Stephanie Laier in Larissa Papenmeier ter Italijanka Chiara Fontanesi, ki so najboljše tudi v skupnem seštevku SP. Na koncu je bila prva Laierjeva s polnim izkupičkom, druga je bila Fontanesijeva z dvema drugima mestoma, tretja pa Papenmeierjeva z dvema tretjima.

SP se bo nadaljevalo z dirko v Franciji. V Orehovi vasi, kjer so zaradi kriznih časov letos tekmovanje pripravili z manjšim proračunom in manj sodelavci kot v prejšnjih letih, pa lahko računajo tudi že na novo dirko čez eno leto, saj je mednarodna zveza že potrdila datum tekmovanja za leto 2012, ko bo dirka 12. julija.

Ne spreglejte