Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
17. 8. 2012,
8.55

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Fernando Alonso Ferrari kvalifikacije prehitevanje

Petek, 17. 8. 2012, 8.55

8 let, 5 mesecev

Analiza: Kvalifikacije v F1 še vedno zelo pomembne

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav so prehitevanja lažja kot nekaj let nazaj, izziv pa predstavljajo Pirellijeve pnevmatike, pa je analiza zadnjih 10 sezon pokazala, da kvalifikacije v formuli 1 niso nič manj pomembne.

V formuli 1 se zadnji dve sezoni dogaja mnogo več kot v desetletju prej - več je prehitevanj in več preobratov. Razlogi so na dlani: Pirellijeve pnevmatike, ki se hitro obrabljajo, ter sistema KERS in DRS, ki sta poenostavila prehitevanja. In tako bi si mislili, da za nedeljsko zmago kvalifikacije niso več tako pomembne. A kot je pokazala analiza Autosporta, temu sploh ni tako. Letos je s prvega štartnega položaja dirkač zmagal na 55-odstotkov dirk. Povprečje zadnjih 10 let (172 VN) pa je 52 odstotkov.

Še več: 82 odstotkov letošnjih zmagovalcev je štartalo iz prve vrste, medtem ko je 10-letno povprečje 75 odstotkov. Odstotek bi bil lahko še višji, če ne bi Fernando Alonso (Ferrari) v Silverstonu zmagal z 11. štartnega mesta in v Maleziji z osmega (s "pole" je slavil le na VN Nemčije). Zanimivo, da je bilo še najmanj zmagovalcev s "pole positiona" v zadnji sezoni brez premičnega zadnjega krilca in s pnevmatikami Bridgestone - leta 2010 le 42 odstotkov.

Ne spreglejte