Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 5. 2017,
22.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Honda Fernando Alonso 500 milj Indianapolisa

Nedelja, 28. 5. 2017, 22.35

6 let, 6 mesecev

500 milj Indianapolisa

Alonso vse do 179. kroga Indyja odličen, nato ga je izdal Hondin motor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
500 milj Indianapolisa Fernando Alonso | Foto Reuters

Foto: Reuters

Španski zvezdnik formule ena Fernando Alonso se je na svoji prvi dirki za 500 milj Indianapolisa v ZDA izkazal, bil večji del klasične preizkušnje v ospredju, nekajkrat vodil, nato pa v 179. krogu, 21 krogov pred koncem dirke, odstopil zaradi okvare dirkalnika. Zmage na 101. izvedbi legendarne ameriške dirke se je veselil Japonec Takuma Sato.

Fernando Alonso je letos izpustil dirko formule ena za veliko nagrado Monaka in se prvič v karieri preizkusil na ameriški klasiki v Indianapolisu. Čeprav je sploh prvič v življenju dirkal na ovalu, je bil ves čas v boju za najvišja mesta, dokler mu je ni zagodla Honda. V 179. krogu dirke mu je odpovedal motor in Španec je ob bučnem aplavzu dirkalnik parkiral ob stezi.

Hondinemu uroku ni zmogel ubežati niti v ZDA

McLaren ima letos s Hondinimi motorji v formuli ena izjemne težave. Je edino moštvo, ki po šestih dirkah še nima točke, zato je vodstvo ekipe Alonsu tudi prižgalo zeleno luč za nastop v ZDA. V tamkajšnji dirkaški seriji IndyCar je Honda nadvse uspešna in tudi zmagovalec letošnje prestižne dirke za 500 milj Indianapolisa, Japonec Takuma Sato – tudi znano ime iz F1, kjer je med letoma 2002 in 2008 dirkal za Jordan, BAR in Super Aguri – je zmagal z dirkalnikom moštva Andretti Racing, ki ga poganja Hondin motor. Alonso pa Hondinemu uroku ni zmogel ubežati.

Španca je na cedilu pustila tehnika, v 179. krogu je odpovedal Hondin motor. | Foto: Reuters Španca je na cedilu pustila tehnika, v 179. krogu je odpovedal Hondin motor. Foto: Reuters

Dobil dokaz, da se lahko bojuje za zmago

Alonso se je v ZDA podal z željo, da zmaga na klasični ameriški dirki in s tem osvoji še drugi dragulj v t. i. dirkaški trojni kroni. Ta zajema zmago na dirkah za VN Monaka, 500 milj Indianapolisa in 24 ur Le Mansa. Tokrat mu ni uspelo, je pa dobil potrditev, da bi mu enkrat v prihodnosti lahko, saj se je domala brez izkušenj z dirkanjem na ovalih povsem enakovredno kosal z dirkači, ki so na teh odpeljali že številne dirke.

Spektakularen polet Novozelandca

Letošnja izvedba je bila spektakularna, za najstrašnejši trenutek sta poskrbela Jay Howard in Scott Dixon, ki sta trčila v 56. krogu, Dixonov dirkalnik pa je poletel v zaščitno ogrado. V grozljivem trku jo je Novozelandec – štartal je z najboljšega položaja – odnesel srečno, brez poškodb, nato pa novinarjem hladnokrvno razlagal, da je bila "vožnja malce neudobna".

Drugo mesto je osvojil Brazilec Helio Castroneves, tretje Britanec s potnim listom Združenih arabskih Emiratov Ed Jones, četrti pa je bil še en znan obraz iz formule ena, Britanec Max Chilton, ki je v sezonah 2013 in 2014 dirkal za Marussio.

Ne spreglejte