Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
15. 3. 2012,
12.07

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ferrari Fernando Alonso Felipe Massa VN Avstralije

Četrtek, 15. 3. 2012, 12.07

1 leto, 10 mesecev

Alonso se hrabri: To je šele prva etapa

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Formula 1 je kot Tour de France in to je prva etapa," pred VN Avstralije zatrjuje Fernando Alonso, ki s Ferrarijem ni imel uspešne zime. "Prvenstvo je dolgo in Ferrari bo zraven."

Ferrari so evropski mediji odpisali, a dan pred začetkom sezone 2012 v Melbournu mirijo navijače. "Sezona bo zelo dolga in kot kaže tudi nepredvidljiva," meni vodja ekipe, Stefano Domenicali. Kljub slabim dosežkom s testiranj, bo Ferrari vseeno tekmec za naslov prvaka, se hrabri Španec Fernando Alonso, ki je poskočnemu konjiču lani pridirkal edino zmago. "Na koncu sezone bi bili radi svetovni prvaki. To je glavni cilj. Za Melbourne pa je pomemben le dober začetek. Šele v soboto bomo izvedeli, kako konkurenčni smo. Odgovor pa bo dala dirka. Na zimskih testiranjih so določene ekipe hitre, ko pa se začne prva VN niso več. Leta 2010 smo bili na zadnjih testiranjih peti z veliko goriva, ko pa smo prišli v Bahrajn, smo dosegli dvojno zmago."

V začetku tedna je Alonso na blogu na Ferrarijev spletni strani zapisal, da se morajo izboljšati in bo treba na uvodnih dirkah stisniti zobe. V Melbournu je bolj optimističen: "Sem samozavesten, sproščen. Verjamem v dirkalnik. Zima je bila za nas težka, saj je dirkalnik zelo kompleksen in ga je bilo treba spoznati. Morda nismo doseli ciljev, ki so bili zelo visoki, a to ne pomeni, da smo počasnejši od tekmecev." Lani je imel Ferrari dobro zimo, a je bil nato na VN Avstralije Alonso le četrti, na četrtem mestu pa je tudi sklenil sezono. Leta 2006 je denimo v Albert Parku zmagal in z Renaultom drugič postal prvak. Ker je sezona 2012 dolga rekordnih 20 dirk, morebiten spodrsljaj to nedeljo ne bo usoden. "Verjamem v ekipo, povsem ji zaupam. Formula 1 je kot Tour de France in to je prva etapa. Prvenstvo je dolgo in Ferrari bo zraven."

Za Ferrari štejejo le zmage in naslovi prvaka. Felipeju Massi kakšna zmaga lahko podaljša kariero pri poskočnem konjiču, nova sezona razočaranja pa mu zapira vrata v Maranello. "Vse, kar lahko naredim, je, da iz dirkalnika iztisnem sto odstotkov." Brazilec obeležuje 10 let v formuli 1, a od nesreče na Hungaroringu 2009 ni več isti. Sam sicer trdi drugače in že komaj čaka začetek nove sezone: "Navdušen sem. Dirkanje je tisto, kar rad počnem. Testiranja so pomembna, a dirka je tisto pravo." Lani ni bil boljši kot peti. Podobno kot Alonso verjame v F2012: "Upam, da bomo imeli konkurenčen dirkalnik, bolj kot se je pokazal na testiranjih. Veliko slišim, da se ne bomo potegovali za stopničke. Morda res ne, a naredili bomo vse, da pridemo na zmagovalni oder. Borili se bomo za zmago, za najboljše, kar zmore naš dirkalnik. Psihično sem pripravljen tako za dober kot slab začetek."

Ne spreglejte