Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
26. 3. 2012,
21.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

VN Malezije Fernando Alonso Sergio Perez Sauber Ferrari

Ponedeljek, 26. 3. 2012, 21.54

7 let, 12 mesecev

Alonso peti najboljši vseh časov

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sergio Perez je na VN Malezije postal 160. dirkač, ki je vodil na VN, Fernando Alonso pa peti najuspešnejši dirkač v zgodovini. Tu je še več zanimivih številk po drugi dirki sezone.

Drugo mesto je dosežek kariere Sergia Pereza. Je prvi Mehičan po Pedru Rodriguezu na stopničkah. Slednjemu je z BRM-om uspelo leta 1971 na VN Nizozemske - 19 let preden se je Checo sploh rodil. Perez je v Sepangu nekaj krogov tudi vodil in postal 160. dirkač v 63-letni zgodovini formule 1, ki je vodil na veliki nagradi.

Za Sauber je drugo mesto najboljša uvrstitev, če ne štejemo sezon, ko so bili pod imenom BMW tovarniška ekipa. Robert Kubica jim je takrat pridirkal eno zmago (VN Kanade 2008). Sauber kot zasebnik je bil doslej na stopničkah šestkrat - vedno na tretjem mestu (nazadnje na VN ZDA 2003).

Dirkalniki s ferrarijevimi motorji so bili doslej na zmagovalnem odru 679-krat, a le trikrat to ni bil dirkač Ferrarijeve ekipe. Pred Perezom je to uspelo le še Red Bullu Ferrariju Davida Coultharda (VN Monaka 2006) in Toru Rossu Ferrariju Sebastiana Vettla (VN Italije 2008).

Fernando Alonso (Ferrari) je z 28. zmago v formuli 1 postal peti najuspešnejši dirkač vseh časov. Prehitel je Jackieja Stewarta. Španec je VN Malezije začel z osmega mesta, pred tem mu je le enkrat uspelo zmagati s slabšega štartnega položaja (s 15. na VN Singapurja 2008). VN Malezije je Alonso zmagal že s tremi različnimi moštvi (leta 2005 z Renaultom in leta 2007 z McLarnom).

Felipe Massa (Ferrari) je po odstopu v Avstraliji in 15. mestu v Maleziji v skupnem seštevku brez ene same točke na 19. mestu, torej tudi za dirkačema Marussie (Timo Glock ima 14. mesto, Charles Pic 15. in 17.).

Lewis Hamilton (McLaren) je v soboto osvojil svoj 21. najboljši štartni položaj in v tej statistični kategoriji prehitel Alonsa in Damona Hilla. A kljub "polu" na obeh letošnjih dirkah je bil ob 114 krogov v vodstvu le 14 krogov.

Kimi Räikkönen (Lotus) je z najhitrejšim krogom na dirki upravičil renome super hitrega ob nedeljah. S 36. najhitrejšim krogom na dirki je tretji najuspešnejši. Več jih imata le Michael Schumacher (76) in Alain prost (41).

Šesto mesto je dosežek kariere Bruna Senne, Williams pa je z njim že pri več točkah, kot jih je lani osvojil v celotni sezoni.

Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) je z osmim mestom osvojil svoje prve točke v formuli 1. Je 320., ki mu je to uspelo.

Kako izenačena je letošnja sezona, priča podatek, da je v Sepangu točke osvojilo devet ekip. To se je doslej zgodilo le enkrat - na VN Evrope 2010. Med deseterico je bila z obema dirkačema le Force India.

Romain Grosjean (Lotus), ki je na obeh letošnjih dirkah štartal iz druge vrste, je odpeljal le štiri kroge.

Ne spreglejte