Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
1. 12. 2011,
16.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Felipe Massa Ferrari Fernando Alonso

Četrtek, 1. 12. 2011, 16.33

8 let

Alonso kljub eni sami zmagi: Sezona ni bila slaba

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Letos ni bila pozitivna sezona," po koncu prvenstva pove Felipe Massa. Drugačne mnenje ima ekipni kolega pri Ferrariju, Fernando Alonso: "Sezona ni bila slaba."

Tretje najboljše moštvo sezone 2011 in edino ob Red Bullu in McLarnu z zmago je Ferrari. Tudi lansko sezono so končali na tretjem mestu konstruktorskega seštevka, a je Fernando Alonso za vsega štiri točke ostal brez naslova med dirkači. Za letos so napovedali povratek na sam vrh, a nadaljuje se trend, da Ferrari, odkar ga vodijo Italijani, ne zna sestaviti šampionskega dirkalnika. Na 19 dirkah so zbrali 21 točk manj kot lani, španski dirkač je sicer osvojil pet točk več, a z eno samo zmago (lani je bil najboljši petkrat) za prvakom Sebastianom Vettlom (Red Bull) zaostal kar 135 točk. Fernando Alonso trdi, da je bil letošnji dirkalnik boljši od lanskega, a sta Red Bull in McLaren naredila večji korak naprej. ''Sezone si ne bom zapolnil kot slabe. Sam sem dobro dirkal, ekipa je imela pravi pristop, izboljšali smo področja, kjer smo bili slabi lani.'' Predvsem so bile boljše strategije in bolj agresiven pristop na kvalifikacijah, izpostavlja.

A ob prepočasnem dirkalniku so imeli še eno težavo: s tršo različico Pirellijevih pnevmatik. Saj ste videli, kako je Jenson Button (McLaren) na zadnji dirki kar zletel mimo Alonsa, ko sta v zadnjem delu VN vozila s tršimi gumami. Nekdanji dvakratni prvak je sicer edina svetla točke Ferrarijeve sezone. Deset uvrstitev na zmagovalni oder z dirkalnikom, ki je bil šele tretji najhitrejši (za Alonsa so bila realna peta mesta, ki jih je na kvalifikacijah zbral devet), je dokaz, za kako dobrega dirkača gre. Na drugi strani pa Felipe Massa ni bil boljši kot peti in je končal s 139 točkami manj od ekipnega kolega. V Maranellu bodo za prvenstvo 2013 morali poiskati zamenjavo za Brazilca. Ali bo to eden od izkušenih Robert Kubica ali Mark Webber ali pa eden od nadarjenim mladeničev Sergio Perez ali Jules Bianchi. Slabše ne more biti.

Vnovična prevetritev inženirskega kadra in bolj agresiven dizajn dirkalnika. Tako bo Ferrari tekom zime prišel do boljšega dirkalnika, zatrjuje vodja ekipe, Stefano Domenicali: ''To si želim in v to upam. Glede na kader, ki ga imamo, verjamem, da nam bo naslednje leto uspelo.'' Drugega jim ne preostane. Za najtrofejnejšo ekipo v zgodovini formule 1 pač štejejo le zmage in naslovi prvaka. ''Najbolj se moramo izboljšati pri aerodinamiki. Želimo si tudi več časa za preizkus v vetrovniku.'' Kar pa se tiče pnevmatik: Pirelli je pred dnevi dejal, da jih bodo za sezono 2012 izdelali po željah oziroma karakteristikah Ferrarijevega dirkalnika. Še posebej je optimističen Alonso: ''Ekipa je bila močnejša že letos. Čutim, da bomo imeli naslednje leto konkurenčen dirkalnik in se bomo borili za naslov prvaka.''

''Zmagati moramo že na prvi dirki. Če ti to uspe, si na pravi poti, si spet konkurenčen. Tako smo osvojili že veliko prvenstev,'' poudarja Felipe Massa, ki je za italijanski ponos dirkal že, ko sta zadnja naslova osvojila Kimi Räikkönen in Michael Schumacher. ''Letos je bilo veliko razočaranja. Dirkalnik ni bil pravi, na številnih dirkah pa se mi je zgodilo veliko nepričakovanega. Red Bull je bil zelo hiter še posebej na kvalifikacijah. Letos res ni bila pozitivna sezona,'' ravno nasprotno kot Alonso pove Massa, čigar sezona je bila zaznamovana tudi z več trčenji z Lewisom Hamiltonom (McLaren). ''A pomembno je, da smo sveži in bomo s trdim delom naslednje leto na drugačnem nivoju.'' Če komu lahko uspe spreobrniti formo, je to Ferrari.

Ne spreglejte