Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2017,
16.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Fernando Alonso McLaren Honda 500 milj Indianapolisa Indianapolis ZDA Monako

Četrtek, 13. 4. 2017, 16.56

6 let, 6 mesecev

Alonso bo izpustil letošnji Monako, dobiti hoče znameniti Indy 500

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Fernando Alonso | Foto Reuters

Foto: Reuters

Fernando Alonso, dvakratni svetovni prvak v formuli ena, bo izpustil letošnjo veliko nagrado Monaka in raje nastopil na klasični ameriški dirki 500 milj Indianapolisa. 35-letni Španec želi z zmago v ZDA osvojiti drugi del t. i. dirkaške trojne krone.

"Trojna krona" v je moto športu prestižen dosežek, ki ga sestavljajo zmage na veliki nagradi Monaka, na dirki 500 milj Indianapolisa in na 24 ur Le Mansa. Do zdaj je znameniti trojček zmag uspel le legendarnemu britanskemu dirkaču Grahamu Hillu.

"Indy 500 je ena najslavnejših dirk v svetovnem koledarju, primerljiva zgolj z Le Mansom in veliko nagrado Monaka, zato sem navdušen, da bom letos lahko nastopil na njej," je povedal Alonso, ki je v formuli ena VN Monaka osvojil dvakrat, leta 2005 z Renaultom in 2006 z McLarnom.

Hondi gre v ZDA veliko bolje kot v F1

Alonso bo 28. maja na klasični ameriški dirki na ovalu v Indianapolisu dirkal v moštvu Maria Andrettija (Andretti Autosport), pri projektu bo sodeloval tudi McLaren, ki je v ZDA že zmagoval v letih 1972, 1974 in 1976, obe ekipi pa že tako ali tako uporabljata Hondine motorje. "Izpustil bom samo dirko v Monte Carlu, za VN Kanade se že vrnem," je še pojasnil Alonso.

Za McLaren in predvsem Hondo je Alonsov projekt prišel kot naročen. V formuli ena japonskemu proizvajalcu motorjev ob vrnitvi v F1 ne gre vse po načrtih, saj sta njena dirkača Alonso in Stoffel Vandoorne na dveh dirkah letošnjega prvenstva zmogla eno 13. mesto in tri odstope, medtem ko je v ameriškem prvenstvu IndyCar drugače. Tam sta po dveh dirkah sezone na vrhu moštvi, ki ju poganja prav Hondin motor.

Do zdaj le en junak s "trojno krono"

Graham Hill, dvakratni svetovni prvak formule ena (1962 in 1968), ki se je leta ubil 1975 ubil v letalski nesreči v bližini francoskega dirkališča Paul Riccard, je na VN Monaka zmagal petkrat (1963, 1964, 1965, 1968 in 1969), v Indianapolisu leta 1966 tudi z nekaj sreče, znameniti dirkaški trojček pa je sklenil leta 1972 z zmago na dirki za 24 ur Le Mansa.

Še 17 dirkačev je, ki so nastopili na vseh treh dirkah in zmagali na vsaj eni od njih, le še kolumbijski dirkač Juan Pablo Montoya pa ima dve zmagi od treh. Če se nekdanjemu tekmecu iz formule ena (Montoya je v F1 dirkal med letoma 2001 in 2006 za moštvi Williams in McLaren, zbral sedem zmag, monaško leta 2003) pridruži še Alonso, bosta lahko tekmovala v tem, kdo se bo prej izenačil s Hillom.

Vem, da bo izziv, ampak sem pripravljen poskusiti"

Fernando Alonso | Foto: Reuters Foto: Reuters "Želim si 'trojno krono'. Vem, da bo izziv, ampak sem pripravljen poskusiti. Ne vem, kdaj bom dirkal v Le Mansu, vsekakor pa imam namen nekoč. Star sem 35 let in imam še čas," pravi Alonso, ki pa mora prej zmagati v Indianapolisu, kar ne bo ravno mačji kašelj, saj "še nikoli nisem dirkal v dirkalniku serije IndyCar, prav tako ne na ovalu. Ampak sem prepričan, da se bom hitro navadil. Veliko teh dirk sem videl po televiziji in internetu, jasno je, da je za tako dirkanje kolo ob kolesu pri več kot 350 kilometrih na uro potrebna izjemna natančnost."

Alonso bo v ZDA odpotoval takoj po dirki formule ena za VN Španije (14. maj) in se lotil treninga z Andrettijevim dirkalnikom. McLaren bo za VN Monaka še objavil ime dirkača, ki bo nadomestil Alonsa.

Ne spreglejte