Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
21. 11. 2021,
16.30

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

Alpine Renault Fernando Alonso Sergio Perez Lewis Hamilton Mercedes Red Bull Racing Max Verstappen Formula 1

Nedelja, 21. 11. 2021, 16.30

2 leti, 7 mesecev

VN Katarja

102. zmaga za Hamiltona, na stopničkah tudi 40-letnik

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
VN katarja | To je za Lewisa Hamiltona že 102. zmaga v formuli 1. | Foto Guliver Image

To je za Lewisa Hamiltona že 102. zmaga v formuli 1.

Foto: Guliver Image

Prvo VN Katarja je osvojil Lewis Hamilton (Mercedes), kar je njegova 102. zmaga. Max Verstappen (Red Bull) je bil drugi in ohranja še osem točk prednosti v skupnem seštevku. Tretji je bil Fernando Alonso (Alpine).

Lewis Hamilton | Foto: AP / Guliverimage Lewis Hamilton Foto: AP / Guliverimage Zmagovalec VN Katarja je Lewis Hamilton (Mercedes), ki je vodil od štarta do cilja. Zmagal je že na 30. različnih dirkališčih, kar je seveda rekord. Zaostanek v skupnem seštevku za Maxom Verstappnom (Red Bull) pa je s 14-ih zmanjšal na osem točk, saj je bil Nizozemec drugi, odpeljal pa je tudi najhitrejši krog na dirki. Do konca prvenstva sta samo še dve dirki (Savdska Arabija in Abu Dabi), na voljo pa je 52 točk. Najsrečnejši pa je bil v Losailu Fernando Alonso (Alpine), ki je star 40 let prvič po vrnitvi v formulo 1 stopil na stopničke – prvič po sedmih letih oziroma 2.674 dneh (27. julij 2014). Od njegovih prvih stopničk v formuli 1 pa je že več kot 18 let – 23. marec 2003.

Max Verstappen
Sportal Verstappen dobil pet štartnih mest kazni

Kako se je razpletala VN Katarja

Po kazni Verstappnu sta VN Katarja, 20. dirko sezone, iz prve vrste začela Hamilton in Pierre Gasly (Alpha Tauri). Nizozemec se je moral z drugega premakniti na sedmo štartno mesto, saj na kvalifikacijah ni upošteval rumenih zastav. Na štartu Hamiltonu ni bilo težko zadržati prvega mesta, skozi prve zavoje pa je Alonso prišel na drugo mesto mimo Gaslyja. Verstappen se je hitro prebil na četrto mesto.

Štart VN Katarja. | Foto: AP / Guliverimage Štart VN Katarja. Foto: AP / Guliverimage V četrtem krogu, ko je imel Hamilton že dobri dve sekundi prednosti pred Alonsom, je Verstappen na koncu štartno-ciljne ravnine skočil mimo Gaslyja na tretje mesto. Krog pozneje pa je prehitel še španskega veterana. Zaostanek vodilnega v seštevku za prvakom je bil dobre štiri sekunde.

Hitrost Hamiltona in Verstappna je bila neverjetna. Po 18-ih krogih je bil Britanec devet sekund pred Nizozemcem, medtem ko je Alonso na tretjem mestu zaostajal že 34 sekund. Max je imel vse več težav s pnevmatikami in prvi od vodilne trojice je zapeljal na postanek. Na progo se je vrnil pred Špancem. Krog pozneje je na postanek zapeljal še Hamilton. Sam se s tako zgodnjo menjavo pnevmatik ni strinjal, a posebnih skrbi za Mercedes ob devetsekundni prednosti pred tekmecem za naslov prvaka ni bilo.

Iz ozadja sta se naprej prebijala Valtteri Bottas (Mercedes) in Sergio Perez (Red Bull). Finec po slabem štartu s taktiko postanka manj z 11. mesta na tretje do polovice dirke. Mehičan pa s prehitevanji na četrto mesto. A oklevanje z edinim postankom se je Mercedesu in Bottasu maščevalo. V 34. krogu mu je pnevmatika počila, in še preden mu je uspelo pripeljati v bokse, sta ga prehitela Perez in Alonso. Menjali so mu še prednje krilce in Bottas je padel iz deseterice. Šest krogov pred ciljem je zaradi okvare na dirkalniku parkiral v boksih.

Fernando Alonso | Foto: AP / Guliverimage Fernando Alonso Foto: AP / Guliverimage Drugi postanki, 15 krogov pred karirasto zastavo, kart na prvih dveh mestih niso premešali. Hamilton je obdržal devet sekund prednosti pred Verstappnom. Je pa Perez zdrsnil za oba voznika Alpina, ki sta tvegala brez drugega postanka. Estebana Ocona je Perez prehitel, Alonso pa si je privozil dovolj prednosti in tako prvič po vrnitvi v formulo 1 stopil na zmagovalni oder.

Zaključek dirke je minil v znamenju lova na najhitrejši krog, ki prinaša dodatno točko. Ob tako izenačenem prvenstvu letos v borbi za prvaka pač odloča vsaka točka. Odpeljal ga je Verstappen in tako v primerjavi s Hamiltonom na tej dirki izgubil samo šest točk.

VN Katarja:

1. Lewis Hamilton (Mercedes)
2. Max Verstappen (Red Bull)
3. Fernando Alonso (Alpine)
4. Sergio Perez (Red Bull)
5. Esteban Ocon (Alpine)
6. Lance Strol (Aston Martin)
7. Carlos Sainz (Ferrari)
8. Charles Leclerc (Ferrari)
9. Lando Norris (McLaren)
10. Sebastian Vettel (Aston Martin)
11. Pierre Gasly (Alpha Tauri)
12. Daniel Ricciardo (McLaren)
13. Yuki Tsunoda (Alpha Tauri)
14. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo)
15. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo)
16. Mick Schumacher (Haas)
17. George Russell (Williams)
18. Nikita Mazepin (Haas)
19. Nicholas Latifi (Williams)
20. Valtteri Bottas (Mercedes)

Skupni seštevek po 20. dirki:

1. Max Verstappen 351,5 točke
2. Lewis Hamilton 343,5
3. Valtteri Bottas 203
4. Sergio Perez 190
5. Lando Norris 153
6. Charles Leclerc 152
7. Carlos Sainz 105

1. Mercedes 546,5 točke
2. Red Bull 541,5
3. Ferrari 297,5
4. McLaren 258
5. Alpine 137
6. Alpha Tauri 112

Ne spreglejte