Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
17. 6. 2014,
17.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Martina Ratej IAAF World Challenge Justin Gatlin

Torek, 17. 6. 2014, 17.33

8 let

Zmaga Ratejeve, Gatlin 9,86, Pars krepko čez 81 metrov

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Miting serije IAAF World Challenge v Ostravi je postregel s šestimi najboljšimi izidi na svetu. Še eno odmevno zmago je dosegla slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej.

Martin Ratej je na mitingu Golden Spike v Ostravi zmagala v metu kopja. Dolžino dneva je postavila prav v zadnjem poskusu, ko je njeno orodje poletelo 64,45 metra daleč. Ratejeva, ki je letos zmagala že na diamantni ligi v Dohi, pred tekmo ni bila prva favoritinja, saj je ta vloga pripadla domačinki Barbori Špotakovi, a je svetovna rekorderka v zadnjem hipu nastop zaradi zdravstvenih težav odpovedala. Prav zaradi nastopa v Ostravi je slovenska rekorderka izpustila tekmo v New Yorku, a kljub temu ostaja vodilna v točkovanju diamantne lige.

Gatlina ne ustavi niti neugoden veter

Na mitingu, ki vsako leto privabi številne atletske zvezdnike, je bilo postavljenih šest najboljših izidov sezone. V teku na 100 metrov je Justin Gatlin, ki je letos za zdaj še brez prave konkurence, postavil odličen dosežek 9,86, ob čemer mu je veter pihal v prsi.

Kenijec Ilham Tanui Özbilen, ki teče za Turčijo, je 1.000 metrov pretekel v času 2:15,08, kar je prav tako najboljši izid sezone na svetu. V tej disciplini naj bi svetovni prvak v teku na 800 metrov napadal svetovni rekord, a je bil na koncu šele četrti. Napad na svetovni rekord je v teku na 2.000 metrov napovedala tudi Genzebe Dibaba, a je bil 20 let star rekord Irke Sonie O'Sullivan (5:25,36) za Etiopijko prevelik zalogaj. Za njim je zaostala za dobri dve sekundi, a vseeno postavila tretji najhitrejši čas v zgodovini.

Kenijec Caleb Ndiku je bil razred zase v teku na 3.000 metrov, v cilj pa je pritekel v odličnem času 7:31,66. Legendarni Američan Bernard Lagat je bil četrti, s časom 7:38,30 pa je z 39 leti postal najstarejši tekač, ki se je spustil pod mejo 7:40.

Odlična tudi Pars in Heidlerjeva v metu kladiva

V metu kladiva, disciplini, kjer nastopa naš najuspešnejši atlet Primož Kozmus, sta kar dva tekmovalca presegle mejo 80 metrov. Madžar Krisztian Pars, eden največjih Kozmusovih rivalov, je kladivo zalučal odličnih 81,57 metra in tako v osmih dneh še drugič presegel 81 metrov. Dilšod Nazarov, tekmovalec iz Tadžikistana, je bil drugi s prav tako odličnim dosežkom 80,62. Kozmusa do evropskega prvenstva v Zürichu čaka še veliko dela, če želi ujeti priključek z najboljšimi v letošnji sezoni. Kakšno je njegovo trenutno stanje forme, bomo videli že konec tedna na ekipnem evropskem prvenstvu v Talinu.

Pri dekletih je v tej disciplini slavila Betty Heidler. Nemka je kladivo vrgla natanko 78 metrov, kar je najboljši izid sezone na svetu.

Ne spreglejte