Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
25. 4. 2015,
11.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

London maraton Wilson Kipsang

Sobota, 25. 4. 2015, 11.47

8 let

Zgodovinski obračun: Na štartu vsi najboljši maratonci, slovo rekorderke

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Takšne tekme še ni bilo. Na štartu londonskega maratona vsi najboljši tekači. Bo padel svetovni rekord ali bo prevladala taktična igra v boju za prestižno zmago? Odgovore boste dobili v nedeljo.

Na letošnji že 35. izvedbi londonskega maratona se bodo udarili trije najhitrejši maratonci na svetu: Dennis Kimetto je lani v Berlinu postavil svetovni rekord (2;02:57), Emmanuel Mutai je bil drugi in je drugi tudi na večni lestvici (2;03:13), rekord pa sta odvzela Wilsonu Kipsangu, ki je v Berlinu s časom 2;03:23 slavil predlanskim. Vsi omenjeni tekači prihajajo iz Kenije. Hkrati bo Londonu nastopilo šest najhitrejših maratoncev leta 2014.

Čeprav ni aktualni svetovni rekorder, pa prvo ime londonskega maratona ostaja Kipsang. Je namreč rekorder proge, s časom 2;04:29 je rekord postavil lani, tako da bo tudi branil naslov. V britanski prestolnici je zmagal že leta 2012, leta 2013 pa je bil peti. Najhitrejši maratonec na svetu Kimetto bo v Londonu tekel prvič. Omenjena tekača se v medsebojnem obračunu še nista pomerila.

Največ pozornosti bosta zagotovo pritegnila Kipsang in Kimetto, a na štartu bodo še številni tekači, ki ju lahko presenetijo. Predvsem Mutai, ki zelo dobro pozna hitro londonsko progo. Slast zmage je okusil leta 2011, takrat je postavil tudi rekord proge, leta 2010 in 2013 je bil drugi, leta 2008 in 2009 pa četrti.

Eno od najboljših maratonskih serij ima Eliud Kipchoge. Nekdanji svetovni prvak v teku na 5.000 metrov je v karieri nastopil na štirih maratonih, v Hamburgu, Rotterdamu in Chicagu je zmagal, v Berlinu pa je ob rekordnem teku Kipsanga osvojil drugo mesto. Nikoli ni tekel počasneje od 2;05:30. Gre za tekača, ki ga ne smemo spregledati.

Poleg izjemne kenijske falange, v katero zagotovo spadata še Sammy Kitwara in Geoffrey Mutai, ki je mesto na štartni listi dobil po odpovedi poškodovanega Kenenise Bekeleja, svetovnega rekorderja v tekih na 5.000 in 10.000 metrov, sta tu še odlična Etiopijca Tsegaye Mekonnen in Tilahun Regassa, žal pa je nastop zaradi poškodbe moral odpovedati tudi Ayele Abshero. Vsi omenjeni imajo odlične osebne rekorde in lahko pripravijo presenečenje.

Glede na zasedbo lahko v Londonu pričakujemo maratonski spektakel, kot ga še ni bilo. Ob ugodnih razmerah bi v zraku lahko visel tudi svetovni rekord.

Tudi pri dekletih odlična zasedba

Lansko zmago bo branila dvakratna svetovna prvakinja v maratonu Edna Kiplagat, ki jo čaka izjemno težka naloga. "Prve zmage na londonskemu maratonu ne bom nikoli pozabila. Želim znova zmagati, a vem, da bo letos težje kot kdajkoli," se zaveda 35-letna Kenijka, ki bo imela ob sebi tri izjemne rojakinje.

Florence Kiplagat, svetovna rekorderka v polmaratonu, je lani za njo zaostala zgolj tri sekunde in je pripravljena za maščevanje. Priscah Jeptoo je lani zaradi poškodbe morala odstopiti, a je londonsko zmago okusila leta 2013. Leto prej je na londonskih ulicah postala olimpijska podprvakinja. V britansko prestolnico pa se vrača tudi Mary Keitany, ki ni vajena porazov. V Londonu je zmagala leta 2011 in 2012, od vseh povabljenih na maraton pa ima tudi najboljši osebni rekord 2;18:37. Zaradi materinstva je izpustila sezono 2013, lani pa se je vrnila z zmago na newyorškem maratonu. Skupno bo nastopilo kar devet tekačic z osebnimi rekordi pod dvema urama in 22 minutami.

Ne spreglejte