Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
26. 8. 2015,
10.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maja Mihalinec Sabina Veit

Sreda, 26. 8. 2015, 10.40

6 let, 6 mesecev

Yego in Van Niekerk junaka dneva, Slovenka z rekordom v polfinale

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Peti dan svetovnega prvenstva sta uspešno nastopili Maja Mihalinec in Sabina Veit. Odlična dosežka sta uspela Kenijcu Juliusu Yegu in Južnoafričanu Waydeju Van Niekerku.

Končan je peti dan svetovnega prvenstva v atletiki. V zadnji disciplini dneva, moškem teku na 400 metrov, je z odličnim časom 43,48 zmagal Južnoafričan Wayde Van Niekerk. Mladi, komaj 23-letni šprinter iz Cape Towna je osvojil prvo medaljo na največjih tekmovanjih in se z izjemnim rezultatom povzpel na četrto mesto lestvice vseh časov. Hitreje so štadionski krog pretekli le trije Američani: Michael Johnson (43,18), Harry Reynolds (43,29) in Jeremy Wariner (43,45).

Van Niekerk pa ni prav dolgo slavil svoje zmage, saj se je kmalu po prihodu v cilj zgrudil na tla, s steze pa ga je odpeljalo zdravniško osebje.

Svojo deseto medaljo na svetovnih prvenstvih je z drugim mestom in osebnim rekordom 43,65 osvojil Američan LaShawn Merritt, bron pa olimpijski prvak Kirani James z Grenade (43,78).

Kenijec Yego na tretje mesto večne lestvice

Finalisti v metu kopja so dosegli odlične rezultate. Za bron, ki ga je osvojil izkušeni Finec Tero Pitkämäki, je bilo kopje potrebno vreči kar 87,64 metra, junak pa je postal Kenijec Julius Yego, ki se je z metom, dolgim 92,72 metra, povzpel na tretjo mesto lestvice vseh časom.

Boljša sta le še svetovni rekorder Čeh Jan Železny (98,48 m) in Finec Aki Parviainen (93,09 m). Svetovni podprvak je postal Egipčan Ihab Abdelrahman El Sayed (88,99 m).

Izjemno tesen obračun je bil v ženskem teku na 3000 metrov z zaprekami, kjer je pet tekačic skupaj priteklo v ciljno ravnino. V zadnjih metrih je največ moči ostalo Kenijki Hyvin Jepkemoi, ki je zmagala s časom 9:19,11 in Keniji pritekla že šesto zlato medaljo na letošnjem prvenstvu. Trinajst stotink sekunde je zaostala prva favoritinja, Tunizijka Habiba Ghribi, presenečenje pa je s tretjim mestom in osebnim rekordom 9:19,25 pripravila Nemka Gesa Felicitas Krause.

V ženskem teku na 400 metrov z ovirami je naslov svetovne prvakinje ubranila Zuzana Hejnova. Čehinja je slavila z najboljšim dosežkom sezone na svetu 53,50 in končala zmagovalni niz Američanke Shamier Little, ki je s časom 53,94 osvojila srebro. Bron je šel v roke njeni rojakinji Cassandri Tate (54,02).

Razburljiv je bil tudi ženski finale v skoku ob palici. Kubanka Yarisley Silva je prav v zadnjem poskusu preskočila letvico na 490 centimetrih in se veselila zlata. Poskušala je tudi na višini 501 centimetra, a je bila neuspešna. Z novim južnoameriškim rekordom je srebro pripadel Brazilki Fabiani Murer, tretja pa je bila Grkinja Nikoléta Kyriakopoúlou (480 cm).

Mihalinčeva z osebnim rekordom v polfinale

Maja Mihalinec je odlično nastopila v predteku na 200 metrov. V četrti skupini je zasedla četrto mesto, s časom 23,05 pa je popravila osebni rekord in se po času prebila v polfinale, ki bo na sporedu v četrtek ob 13.35 po slovenskem času.

Tudi Sabina Veit je bila četrta v svoji skupini, a je bila s časom 23,18 žal za tri stotinke sekunde prepočasna, da bi se prav tako po času prebila v naslednji krog tekmovanja. Neposredno so se v finalu uvrstile prve tri šprinterke iz vsake skupine.

Ne spreglejte