Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
1. 6. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Naj planinska koča gorski tek Tomo Šarf Roman Dobnikar AZS

Četrtek, 1. 6. 2017, 18.00

6 let, 7 mesecev

Predstavitev evropskega prvenstva v gorskih tekih

Vse je pripravljeno za največji atletski dogodek leta v Sloveniji #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Velika planina gorski tek 2010 | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Slovenija bo 8. julija gostila evropsko prvenstvo v gorskih tekih, največji letošnji atletski dogodek pri nas. Nastopilo bo okoli 250 tekačev in tekačic iz 24 držav. "Vse je pripravljeno, tekmo bi lahko izvedli že jutri," pravijo organizatorji.

Na sedežu Atletske zveze Slovenije (AZS) je bila predstavitev evropskega prvenstva v gorskih tekih, ki ga bodo izvedli v skupni organizaciji AZS, Evropske atletske zveze (EAA) in Kluba gorskih tekačev Papež na čelu z Dušanom Papežem. Leta 2010 je Kamnik s tekom na Veliko planino že gostil svetovno prvenstvo, tako da odlična izvedba tekmovanja ni vprašljiva.

Roman Dobnikar s predstavnikoma evropske atletske zveze. | Foto: Peter Kastelic Roman Dobnikar s predstavnikoma evropske atletske zveze. Foto: Peter Kastelic Prizorišče so obiskali tudi predstavniki EAA, ki bodo po ogledu aktivnosti skupaj z organizatorji dorekli še zadnje podrobnosti o izvedbi tekmovanja, ki bo na sporedu 8. junija.

"To bo najpomembnejša atletska prireditev pri nas v naslednjih letih. Skupaj s spremljevalci in obiskovalci v Kamniku in okolici pričakujejo več tisoč obiskovalcev, hkrati pa gre za promocijo Velike planine in širše okolice, " je dejal predsednik AZS Roman Dobnikar.

Medalja kljub domačemu terenu ni realna

Slovenski gorski tekači so bili v preteklosti izjemno uspešni na velikih tekmovanjih, saj so z evropskih in svetovnih prvenstev prinesli več kot 50 odličij. "Obeta sem nam lepa tekma, vendar zaradi vse hujše konkurence ne smemo biti razočarani, če ne bo medalje. Prepričan sem, da bodo slovenski predstavniki, ki bodo določeni po izbirni tekmi, uspešno zastopali slovenske barve," je delal Tomo Šarf, predsednik Združenja za gorske teke pri AZS.

Tomo Šarf, alfa in omega slovenskega gorskega teka.  | Foto: Peter Kastelic Tomo Šarf, alfa in omega slovenskega gorskega teka. Foto: Peter Kastelic

Zadnjo medaljo na evropskem prvenstvu je leta 2014 osvojila Mateja Kosovelj, ki je bila srebrna, a je letos zaradi poškodbe ne bo na štartu.

Proga je nekoliko drugačna kot tista leta 2010

Članska proga je dolga 12 kilometrov. Štart bo v Eko resortu pod Veliko planino, proga pa bo potekala mimo cerkvice na Sv. Primožu čez Pasje pečine do Male planine ter cilja na Gradišču na Veliki planini. Tekači bodo morali premagati kar 1.295 metrov višinske razlike. Nekoliko manj kilometrov in višinskih metrov čaka članice in mladince, ki bodo štartali na Sv. Primožu, najkrajšo progo pa bodo imele mladinke s štartom na Kisovcu. Za preostale tekače bo na dan prireditve tudi odprta tekma (Open Race).


Predstavitev proge skozi oči slovenskih gorskih tekačev:


"Proga bo zelo težka in velik izziv za nastopajoče, ki se bodo borili tako s sotekmovalci kot z Veliko planino, kar je nekoliko drugače kot na tekmovanjih na atletski stezi. S tehnične strani bo, se zavedamo, prvenstvo nedvomno zelo dobro organizirano," je dejal Ede Rutkovszky, predstavnik EAA.

Reprezentanca bo izbrana konec tedna
Slovenska reprezentanca, ki bo nastopila na prvenstvu, še ni znana, saj je izbirna tekma na sporedu to nedeljo. Slovenski gorski tekači in tekačice se bodo za mesta v ekipi pomerili v teku na Ratitovec. Konfiguracija proge je tu podobna kot na Veliko planino, zato bodo najhitrejši na Ratitovcu prava ekipa tudi za EP.

Promocijski video prvenstva:

 


Tiskovna konferenca:

Ne spreglejte