Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
29. 9. 2015,
13.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Berlin Eliud Kipchoge

Torek, 29. 9. 2015, 13.59

8 let

Vložki še kar burijo duhove: Kipchoge z žulji in krvavimi prsti (video)

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Eliud Kipchoge je na tekmi v Berlinu testiral prototip tekmovalnih copat. Včasih gre pri testih tudi kaj narobe," pravijo predstavniki proizvajalca športne opreme Nike.

Marsikomu ni jasno, kako se lahko zgodi kaj takega. Podobnih primerov je bilo v tekaškem svetu v preteklosti bore malo. Trenutno najboljši maratonec na svetu Eliud Kipchoge je v cilj berlinskega maratona pritekel z dvignjenima rokama, saj je s časom 2;04:01 zmagal, a hkrati s številnimi žulji in krvavimi prsti na nogah.

Medtem ko je Kenijec pretekel dobrih 42 kilometrov, sta bila na krajšem nepričakovanem popotovanju, to je bilo resda dolgo le kakšnih 25 centimetrov, tudi njegova vložka v tekaških copatih. Ob koncu teka sta štrlela iz njegovih copat, kar je dobro razvidno na zgornji fotografiji.

Nike: Pri vsakem testu gre lahko kaj narobe

"Tako kot na nekaterih preteklih tekmah je tudi v Berlinu Kipchoge testiral prototip novi tekmovalnih copat, ki jih skupaj razvijamo že nekaj mesecev. Pri vsakem testu gre lahko kaj narobe. V tem primeru je vložek odpovedal. Kot pri vseh inovacijah se bomo tudi tokrat hitro učili z napak," so sporočili predstavniki dotičnega športnega opremljevalca.

Vložek začel potovati takoj po štartu Po teku je Kipchoge povedal, da sta se vložka pod njegovimi stopali začela premikati že takoj po štartu, na desetem kilometru, ko je bil tempo še vedno dovolj hiter za svetovni rekord, pa sta že pogledala iz njegovih copat. "Na levi nogi imam veliko žuljev, poškodovan imam tudi palec. Veliko je krvi," je po teku še povedal 30-letni Kenijec, ki je zaradi težav morda ostal tudi brez svetovnega rekorda: "Ali bi brez težav z vložki postavil svetovni rekord? Morda ja, morda ne. Vseeno sem vesel osebnega rekorda."

Kipchogejev agent Jos Hermes je potrdil, da je njegov varovanec z enakimi copati tekel že v Londonu, kjer je prav tako zmagal, le da so model copat tokrat nekoliko spremenili: "Testiral jih je že prej in odzivi so bili zelo pozitivni. Težava je bila, da vložki niso bili dobro prilepljeni, zato so se na žalost začeli premikati."

V tekaških copatih tudi sicer vložki niso prilepljeni, saj to omogoča, da se jih vzame iz copat in zamenja z drugimi, če tekaču to ustreza.

Ne spreglejte