Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
22. 6. 2013,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tyson Gay Justin Gatlin

Sobota, 22. 6. 2013, 8.12

8 let

VIDEO: Gay dvakrat v istem dnevu tekel 9,75

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tyson Gay je zmagovalec ameriških kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu v Moskvi. V teku na 100 metrov je z izjemnim časom 9,75 postavil tudi daleč najboljši izid sezone na svetu.

Ameriški šprinter Tyson Gay je v odlični formi. Na štadionu Drake, kjer bo do nedelje potekalo ameriško prvenstvo, je kar dvakrat tekel odličnih 9,75, kar je deseti rezultat vseh časov in njegov najboljši po letu 2009.

V četrtkovih kvalifikacijah je v vseh šprinterskih disciplinah veter tekmovalcem pihal v prsi, zato so se organizatorji odločili, da bodo polfinalne in finalne obračune izpeljali v obratni smeri. Poteza se je obrestovala, saj sta bila postavljena najboljša izida sezone tako pri moških kot pri ženskah. Začelo se je že v polfinalu. Gay je že tam nakazal, da ga bo letos težko premagati, njegov rezultat 9,75 pa zaradi premočnega vetra (+2,4 m/s) ni štel kot najboljši izid sezone. A do finala se je veter nekoliko umiril, štirikratni ameriški prvak pa je to izkoristil in še enkrat tekel 9,75. Tokrat pri dovoljenem vetru (+1,1 m/s). Drugi je bil Justin Gatlin (9,89), ki je letos že prehitel Usaina Bolta, tretji pa Charles Silmon (9,98).

"V finalu sem želel dobro štartati, a mi prav zato ni uspelo. Štart je bil boljši v polfinalu, kjer sem tekel bolj sproščeno. A ni bilo slabo, dvakrat v enem dnevu teči 9,75 – to je precejšen napor za telo. Če bom nastopil tudi v teku na 200 metrov, se moram še odločiti. Odvisno, kako se bom počutil. Psihološko sem odlično pripravljen. Počutim se dobro, čutim, da sem veliko močnejši kot lani," je po teku dejal Gay, svetovni prvak iz Osake leta 2007.

Prihaja mladi val ameriških šprinterk

Podobno je bilo pri dekletih. Že v polfinalu je z 10,85 (+2,0 m/s) najboljši izid sezone postavila Barbara Pierre, ki pa je bila v finalu šele peta in je ostala brez svetovnega prvenstva. Nastop na slednjem si je zagotovila 21-letna zmagovalka English Gardner, ki je v finalu izenačila najboljši izid 10,85, veter pa je tokrat pihal z močjo +1,8 m/s.

Odlična časa sta dosegli tudi 21-letna Octavious Freeman, ki je bila druga z 10,87, ter Alexandria Anderson z 10,91. Vse tri so izboljšale svoje osebne rekorde.

Najboljši izid sezone na svetu je postavila še Sharon Day v sedmeroboju. V sedmih atletskih disciplinah (100 m ovire, višina, krogla, 200 m, daljina, kopje, 800 m) je zbrala 6550 točk.

Ne spreglejte