Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
10.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mo Farah

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 10.26

7 let, 12 mesecev

"Včasih bi ušpičil kaj norega, a tega ne smem početi"

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanec Mo Farah je z zmago na 10.000 metrov osvojil četrto zlato medaljo na svetovnih prvenstvih. Dejal je, da je bila ta najtežja do zdaj, čeprav ni bilo videti tako.

Mo Farah je znova potrdil, da je najboljši tekač na dolge proge zadnjega obdobja. Od leta 2010, ko je osvojil dvojno krono na evropskem prvenstvu v Barceloni, si je privoščil le en poraz na največjih atletskih tekmovanjih. Dvojno krono je osvojil na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, na svetovnem prvenstvu v Moskvi leta 2013, na evropskem prvenstvu v Zürichu leta 2014, zdaj pa je na dobri poti, da jo osvoji še v Pekingu. Edini poraz je doživel v teku na 10.000 metrov v Daeguju, kjer ga je v zaključku presenetil Etiopijec Ibrahim Jeilan, v Somaliji rojeni Britanec pa je nekaj dni pozneje zmagal na pol krajši razdalji.

Obtožbe na račun trenerja so ga vrgle s tira …

Letos se je Britanec znašel v težkem položaju, saj je dokumentarec medijske hiše BBC njegovega trenerja, nekdanjega odličnega maratonca Alberta Salazarja obtožil neetičnih metod treniranja, pri katerih naj bi uporabljal doping.

Čeprav Farah ni bil niti omenjen, so se nad njega zgrnili temni oblaki. Mnogim je moral odgovarjati na neprijetna vprašanja, sam pa je dejal, da doživlja najhujše trenutke svojega življenja.

Njegovi rezultati so šli sicer strmo navzgor prav od trenutka, ko je začel sodelovati z ameriškim trenerjem.

… a ne dovolj, da v Pekingu ne bi zmagal

Do svetovnega prvenstva se je prah nekoliko polegel in Farah se je lahko v miru pripravil na največjo tekmo sezone. Zmagal je v svojem stilu. Kenijcem, ki so ga s skupnimi močmi želeli utruditi, je sledil do zadnjega kroga, v zaključku pa je praktično nepremagljiv. Zadnji krog je pretekel v času 54,15.

"Kenijci so poskušali s svojo taktiko in bili so blizu, a ne dovolj blizu. Ni bilo lahko. V zadnjem krogu sem že mislil, da je po meni, saj sem se spotaknil, a k sreči ostal na nogah. To je bila najtežja zmaga do zdaj," je dejal Farah, ki resnično uživa v tekaških copatih: "Počutim se, kot da je tek moj hobi. Uživam in mislim, da je to ključ do uspeha. Vsak tekač bo to razumel."

Tokrat ob njem ni bilo njegove družine, saj je žena noseča. Zmago je posvetil prav njim, ki ga podpirajo na njegovi poti. Zdaj bo imel nekaj dni počitka, potem pa ga bržkone čaka še nastop in nov naslov v teku na 5000 metrov: "Ta možnost obstaja. Treba se je spočiti, se prebiti čez predtek in v finalu še enkrat ponoviti podobno predstavo."

Ne spreglejte