Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
6. 7. 2016,
19.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Amsterdam 2016 evropsko prvenstvo atletika Robert Renner

Sreda, 6. 7. 2016, 19.17

6 let, 6 mesecev

Evropsko prvenstvo v atletiki, 1. dan

Prvi dan so si finale priborili Černjulova, Domjanova in Renner

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Za slovensko reprezentanco je uspešen prvi dan evropskega atletskega prvenstva v Amsterdamu. Finalne nastope so si zagotovili skakalka v višino Maruša Černjul, skakalec ob palici Robert Renner in metalka diska Veronika Domjan, ki je popravila tudi državni rekord.

Prvenstvo se je za slovensko reprezentanco začelo odlično. Prvo finalno uvrstitev je v skoku v višino priborila Maruša Černjul. Začela ni najbolje, saj je v prvem poskusu letvico na 175 centimetrih podrla, a se je nato zbrala in v prvem poskusu preskočila tako 180 kot 185 centimetrov. Na višini 189 centimetrov je bila uspešna v drugem poskusu, to pa je že zadoščalo za 12. mesto v kvalifikacijah in uvrstitev v finale, ki bo na sporedu v četrtek ob 17.30. Osebni rekord Celjanke, ki večino leta preživi v ZDA, je 193 centimetrov, dosegla pa ga je letos na državnem prvenstvu na domačem štadionu v Celju.

Najstnica še izboljšala slovenski rekord

V finale z novim državnim rekordom. | Foto: Peter Kastelic V finale z novim državnim rekordom. Foto: Peter Kastelic

Veronika Domjan, devetnajstletna tekmovalka v metu diska iz Zavrča, je v kvalifikacijah v zadnjem, tretjem poskusu postavila nov slovenski rekord. Njen disk je prvič v karieri poletel prek magične meje 60 metrov (60,11 metra).

Za normo za olimpijske igre, ki znaša 61 metrov, zdaj zaostaja manj kot meter. Finalni nastop jo čaka v petek zvečer (20.15). Prejšnji rekord 59,55 metra je Domjanova postavila na slovenskem pokalu v začetku prejšnjega tedna v Novi Gorici.

Rennerju zadoščal skok prek 550 centimetrov

Nekaj zmede je bilo v kvalifikacijah moškega skoka ob palici, saj se organizatorji niso mogli odločiti, ali v finale spustijo 16 tekmovalcev ali nadaljujejo s kvalifikacijami na naslednji višini. Na koncu je obveljala prva možnost, med šestnajsterico, ki se bo pomerila v petek, pa je tudi slovenske rekorder Robert Renner, ki je v drugem poskusu preskočil 550 centimetrov.

Mihalinčevo do finala ločile tri stotinke

Tri stotinke so Majo Mihalinec ločile od finala. | Foto: Peter Kastelic Tri stotinke so Majo Mihalinec ločile od finala. Foto: Peter Kastelic

V polfinale teka na 200 metrov sta se prebili Sabina Veit, ki je bila v svoji skupini s časom 23,47 četrta, in Maja Mihalinec, ki je v svoji skupini zmagala z osebnim rekordom 23,01. Le nekaj ur pozneje pa ste se znašli spet na štartu, saj sta predtek in polfinale potekala isti dan. Utrujenost od prvega teka se je očitno poznala, saj sta obe tekli počasneje. Veitova je s časom 23,72 osvojila zadnje mesto v drugi polfinalni skupini, Mihalinčeva, pa je bila s časom 23,17 za tri stotinke sekunde prepočasna za finale. Mihalinčevo že v četrtek čaka nastop na 100 metrov.

Tomičeva v polfinale po času

V četrti skupini kvalifikacijskega teka na 100 metrov z ovirami je dopoldan tekla Marina Tomič, osvojila tretje mesto in se z rezultatom 13,18 po času uvrstila v polfinale. Tomičevo polfinale čaka v četrtek, tekla pa bo v tretji polfinalni skupini ob 17.24, ponovno na drugi progi.

Marina Tomič se je takole pripravljala na kvalifikacijski nastop, ki ji je odlično uspel in jo popeljal v polfinale. | Foto: Peter Kastelic Marina Tomič se je takole pripravljala na kvalifikacijski nastop, ki ji je odlično uspel in jo popeljal v polfinale. Foto: Peter Kastelic

Manj uspešna je bila v metu kladiva Barbara Špiler, ki jo trenira slovenski šampion Primož Kozmus, ki pa ga ni v nizozemski prestolnici. Slovenska rekorderka je kladivo zalučala 65,56 metra daleč in dosegla 20. mesto v kvalifikacijah ter tako že končala letošnje prvenstvo.

Debitantka na velikih tekmovanjih Neja Filipič. | Foto: Getty Images Debitantka na velikih tekmovanjih Neja Filipič. Foto: Getty Images To se je končalo tudi za debitantko Nejo Filipič, ki je v skoku v daljino poletela 624 centimetrov, kar je zadoščalo za končno 21. mesto.

Matija Kranjc je nastopil v kvalifikacijah meta kopja, a žal ni ponovil uspeha z zadnjega prvenstva, ko se je prebil v finale. Njegov najdaljši met v Amsterdamu je meril 79,56 metra, kvalifikacijska norma pa je bila postavljena na 81,50 metra. Tako ostaja tudi brez olimpijske norme, ki je še bolj ostra in znaša 83 metrov.

Prvi dan je bil podeljen tudi prvi komplet medalj.

V ženskem teku na 10.000 metrov je naslov evropske prvakinje s časom 31:12,86, kar je evropski rekord do 23 let, osvojila naturalizirana Turkinja Yasemin Can. Srebrna je bila Portugalka Dulce Felix, bronasta pa z osebnim rekordom Norvežanka Karoline Bjerkeli Grovdal.

Končne odločitve, prvi dan:

Ženske:

10.000 m:
1. Yasemin Can (Tur) 31:12,86
2. Dulce Felix (Por) 31:19,03
3. Karoline Bjerkeli Grovdal (Nor) 31:23,45
4. Fionnuala McCormack (Irs) 31:30,74
5. Jo Pavey (VBr) 31:34,61
6. Veronica Inglese (Ita) 31:37,43
7. Jess Andrews (VBr) 31:38,02
8. Jip Vastenburg (Niz) 32:04,00

Ne spreglejte