Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
9. 7. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Amsterdam 2016

Sobota, 9. 7. 2016, 10.00

6 let, 6 mesecev

Zanimivosti evropskega prvenstva (5)

Tudi novinarji imamo svojo disciplino na evropskem prvenstvu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Si predstavljate, da bi se na evropskem prvenstvu v atletiki pomerili tudi novinarji? Ravno to se je zgodilo včeraj. Medijski obračun je potekal v teku na 800 metrov, tudi z dvema slovenskima predstavnikoma.

Medijski tek na 800 metrov ni novost na velikih tekmovanjih. Poteka na vseh evropskih in svetovnih prvenstvih v zadnjem obdobju in tudi v Amsterdamu ni bilo nič drugače.

Pred dvema letoma so se na evropskem prvenstvu v Zürichu teka udeležili predstavniki RTV Slovenije, tekli so Andreja Okorn ter priljubljena komentatorja atletskih temovanj Peter Kavčič in dr. Andrej Stare, ki sta redna udeleženca tega teka. Letos prvenstvo spremljata iz Ljubljane, tako da ju ni bilo na štartu, sam pa sem se pridružil Andreji, ki se ni želela izneveriti tradiciji televizijske ekipe.

Protokol enak kot za najboljše atlete

Naj vas opozorim, da ne gre za šalo, popolnoma resen je tudi odnos nekaterih novinarskih kolegov, ki so se v sprejemni sobi (angl. Call Room) pojavili v reprezentančnih dresih in s šprintaricami v roki. Med njimi nas je bilo kar nekaj nekdanjih atletov, a sem bil sam precej manj pripravljen in sem pustil zaprašene šprintarice doma v omari. Odkrito povedano niti nisem vedel, da bo ta tek izveden.

Izkušnja je bila zelo zanimiva, protokol je enak kot za vse druge "prave" discipline, tako da lahko tudi novinarji izkusijo, kaj pred štartom čaka atlete in atletinje. Pred štartom se je treba zglasiti v sprejemni sobi, kjer smo si na majice pripeli štartne številke, nato pa so nas v spremstvu organizatorjev peljali na olimpijski štadion. Prav zadonelo ob prihodu na štadion ni, saj so bile tribune praktično prazne, ker je naš tek potekal med dopoldanskim in popoldanskim delom, so pa naš nastop pospremile televizijske kamere in nekaj fotografskih objektivov.

Jaz Slovak, Andreja pa Švicarka

Pred štartom smo bili deležni tudi predstavitve, snemalec pa se je ustavil pri vsakem od tekmovalcev. Ponovno, kot bi šlo zares. Le ena stvar mi ni povsem jasna: kako so z naših akreditacij prepisali nacionalnosti, saj sem bil jaz Slovak, Andreja pa Švicarka.

Odtekla sva po najboljših močeh in se uvrstila na "stopničke". Andreja je bila druga v precej okrnjeni ženski konkurenci, sam pa sem bil tretji med bolj številčnim in predvsem bolj zagrizenim moškim delom novinarjev, kjer se je zmagovalec, Irec Cathal Dennehy, ki piše tudi za iaaf.org in Runner's World, spustil celo pod mejo dveh minut (1:59,63). V cilj sem pritekel kot zmagovalec druge od štirih skupin, za rezultat 2:06,88 pa je bilo treba iztisniti maksimum, da sem na koncu prehitel španskega kolega, ki je v svojih tekmovalnih časih 1500 metrov pretekel v času 3:40,20, kar je malenkost počasneje od slovenskega rekorda.

Ne spreglejte