SiolNET. Sportal Atletika
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zanimivosti evropskega prvenstva (8)

Norveška brata šokirala z medaljama v isti disciplini

0,45

termometer

Redko se zgodi, da brata nastopita na istem prvenstvu, še redkeje, da tečeta v isti disciplini, še nikoli pa se na evropskih prvenstvih ni zgodilo, da bi oba osvojila medalji v teku na 1.500 metrov. Do sobote, ko je to uspelo Norvežanoma.

Filip in Henrik Ingebrigtsen sta osvojila medalji v isti disciplini. Filip in Henrik Ingebrigtsen sta osvojila medalji v isti disciplini. Foto: Reuters

Filip in Henrik Ingebrigtsen sta brata, stara 23 in 25 let, ki sta v soboto na evropskem prvenstvu spisala zgodovino. Hernik ima za seboj že kar nekaj izkušenj in uspehov, saj je v Helsinkih pred štirimi leti v teku na 1.500 metrov postal evropski prvak, pred dvema letoma v Zürichu pa podprvak.

Oba na stopničkah

Filip je prvič v karieri prehitel brata Henrika in osvojil zlato. Filip je prvič v karieri prehitel brata Henrika in osvojil zlato. Foto: Reuters Letos se mu je v finalu pridružil mlajši brat Filip, ki ga v karieri ni še nikdar prehitel. Prvič mu je skalp vzel v soboto, ko je z izjemnim finišem presenetil tekmece in osvojil zlato. "Ne morem verjeti. Pred dvema letoma se nisem uvrsil v finale, zdaj pa imam zlato," je bil presenečen Filip, njegov uspeh pa je dopolnil Henrik, ki je v zadnjih metrih osvojil bron. Zdaj ima v vitrini cel komplet medalj in je prvi Norvežan s tremi medaljami z evropskih prvenstev. Družinski uspeh pa je še večji, saj je njun trener oče Gjert. Filip in Henrik imata še enega mlajšega brata Jakob, ki je prav tako talentiran, njegov čas pa še prihaja.

Posnetek teka na 1.500 metrov si lahko ogledate tukaj.

Henrik ostal brez druge medalje za stotinko sekunde

Štirje tekmovalci v eni stotinki. Štirje tekmovalci v eni stotinki. Foto: Getty Images Henrika je že naslednji dan čakal še finale v teku na 5.000 metrov, katerega razplet je bil neverjeten.

Prvi trije tekmovalci so dosegli do stotinke enak čas, Norvežan pa je bil le stotinko sekunde za njimi in ostal brez medalje na četrtem mestu. Njegov šprint iz ozadja je bil fenomenalen, saj je za vodilno peterico 200 metrov pred ciljem zaostajal še kakšnih pet metrov, na koncu pa bil za las prekratek.

Posnetek teka na 5.000 metrov si lahko ogledate tukaj.

Ilias Fifa se je takole razveselil rezultatov fotofiniša:

Trije belgijski bratje do zlata
Norvežana nista edina brata, ki sta se veselila medalj na evropskem prvenstvu. V štafeti 4 x 400 metrov je zmagala belgijska ekipa, za katero so tekli kar trije bratje Borlee. Jonathan, Dylan in Kevin so skupaj z Julienom Watrinom s časom 3:01,10 postavili tudi najboljši evropski izid sezone.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin