Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
24. 5. 2013,
14.49

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

diamantna liga David Rudisha Tyson Gay Blanka Vlašić

Petek, 24. 5. 2013, 14.49

3 leta, 2 meseca

Takšne zasedbe še ni bilo, v lov na diamante tudi Ratejeva

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V soboto bo v New Yorku potekal tretji miting letošnje diamantne lige. Takšne zasedbe naj na štadionu Icahn še ne bi bilo. V metu kopja bo nastopila tudi slovenska rekorderka Martina Ratej.

Številni olimpijski in svetovni prvaki ter ostali dobitniki medalj z največjih tekmovanj bodo poskrbeli, da bo New York doživel atletski spektakel, kot ga na štadionu Ichan še ni bilo. Slovenijo bo zastopala Martina Ratej, ki nastopila prvič po marčevskem zimskem evropskem pokalu. "Od te tekme je šlo vse po planu. Ta teden sem zaključila cikel najtežjih treningov pred poletno sezono. Na prvi tekmi ne pričakujem presenetljivo dobrega rezultata, prav gotovo pa si želim potrditev A norme za svetovno prvenstvo v Moskvi, ki znaša 62 metrov," je pred odhodom čez lužo dejala slovenska rekorderka, ki bo metala v močni konkurenci, v kateri bo tudi Rusinja Marija Abakumova, ki je letos kopje že vrgla prek 69 metrov.

Oči bodo uprte v Rudisho in Gayja

Tyson Gay je trenutno najhitrejši šprinter letošnje sezone. Na Jamajki je sezono začel z odličnim časom 9,86, zanimivo pa bo videti, kako hiter bo pred domačim občinstvom. Na štartni listi je 10 šprinterjev, ki so že tekli pod desetimi sekundami, med njimi pa ni najhitrejših Jamajčanov, Usaina Bolta in Yohana Blakea. Gledalci bodo najhitrejše videli teči dvakrat, saj je pred finalom na sporedu še predtek. V teku na 400 metrov bo manjkalo nekaj najhitrejših tekačev zadnjega obdobja, bo pa na štartu domačin Jeremy Wariner, ki se želi vrniti tja, kjer je nekoč že bil – na sam svetovni vrh.

Eden vrhuncev bo moški tek na 800 metrov s svetovnim rekorderjem Davidom Rudisho. Kenijec je zmagal na uvodnem mitingu v Dohi, večjih težav pa ne bi smel imeti niti v New Yorku. Najhitrejši čas na ameriških tleh bi lahko postavili tekači na 5000 metrov. Obeta se srdit boj med Kenijci in Etiopijci. Med njimi bo tudi presenetljivi svetovni prvak v teku na 10.000 metrov Ibrahim Jeilan.

V troskoku se bosta udarila olimpijski prvak Christian Taylor in aktualni svetovni prvak Phillips Idowu, vsi najboljši pa bodo nastopili v suvanju krogle. Med njimi je bil letos najdaljši Ryan Whiting, ki je v izjemni formi.

Vračata se Vlašićeva in Richards-Rossova

Celotno lansko sezono je zaradi poškodbe in kasnejših zapletov s tetivo izpustila Blanka Vlašić. Hrvaška rekorderka v skoku v višino se po dolgi odsotnosti vrača na tekmovanja. Odgovor na vprašanje o njeni formi bo kmalu znan.

Prvič letos bo nastopila tudi Američanka Sanya Richards-Ross. Olimpijska prvakinja v teku na 400 metrov se bo morala močno potruditi, če bo želela prehiteti Bocvanko Amantle Montsho, ki je v Dohi ugnala njeno rojakinjo Allyson Felix. Hiter tek se obeta tudi na pol krajši razdalji, kjer bo nastopila dvakratna olimpijska prvakinja, Jamajčanka Veronica Campbell-Brown.

Še en vrhunec mitinga naj bi potekal v ženskem skoku ob palici. Na štartni listi je pet tekmovalk od sedmerice najboljših na OI v Londonu. Med njimi je tudi olimpijska prvakinja in svetovna rekorderka v dvorani Američanka Jennifer Suhr. Da bi skoke še bolj približali publiki, so skakališče premaknili bližje tribun.

Ne spreglejte