Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
24. 7. 2017,
21.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Tadej Enci Samsun 2017

Ponedeljek, 24. 7. 2017, 21.04

6 let, 6 mesecev

Pred svojim prvim nastopom na olimpijskih igrah gluhih

Tadej Enci: evropski prvak, ki po el clasicu trenira sam

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
enci dobersek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Velenje se ponaša s številnimi izvrstnimi športniki – nogometaši, rokometaši, smučarskimi skakalci, nordijskimi kombinatorci, atleti. Med zadnje spada tudi Tadej Enci.

Leta 1994 rojeni Tadej Enci je lani postal evropski prvak na 400 metrov med gluhimi v dvorani, kjer je postavil tudi osebni rekord 49,98, in tretjem mestu na prostem.

Na olimpijskih igrah gluhih v Samsunu ima 11. prijavljeni čas. Njegova zagrizenost in motivacija pa segata bistveno višje od tega. Predvidoma bo imel tri teke: torkove kvalifikacije (19.00), polfinale in finale, ki je Velenjčanov cilj.

"V življenjski formi"

"Pripravljenost bi ocenil kot odlično. Sem v življenjski formi. Pričakujem dobre rezultate," napoveduje Enci, ki pričakuje svoj osebni rekord. Torej tek, hitrejši od 49:32.

Marljivi študent mehatronike šestkrat tedensko vadi s trenerjem Gregorjem Doberškom, ki hvali Encijevi zagnanost in prizadevnost in ki nam je opisal dozdajšnje šestletno sodelovanje z njim. Med drugim eden navija za Real, drugi za Barcelono, kar poraja nedpovprečno veliko zbadanja.

Gregor Doberšek o začetkih in hibah vadbe:

Gregor Doberšek (levo) s svojim varovancem | Foto: Vid Ponikvar Gregor Doberšek (levo) s svojim varovancem Foto: Vid Ponikvar "Sprva so mi v klubu dejali, da je Tadej priden in zavzet atlet, le da malo slabše sliši in da mu je treba le malo glasneje kaj povedati.

Tega napotka sem se držal. Tadej je prikimaval mojim navodilom in delal enako kot drugi atleti v skupini. Zbegalo me je tudi to, da kljub svoji hibi povsem normalno govori.

Kasneje, ko je prišlo med atleti do razlik v načrtu treninga, sem šele ugotovil, da Tadej resnično skoraj nič ne sliši, še posebej s starimi slušnimi aparati, ki jih uporablja na treningu. Kadar so dež, sneg in visoka vlaga, pa še te odstrani in zanj nastopi popolna tišina.

Tadej ima sicer vnaprej napisan načrt treninga, ampak je treba kljub temu kdaj zaradi samih pogojev (vreme), Tadejevega počutja ipd. načrt treninga prilagoditi. Še največji hendikep pa je sprotna povratna informacija, ki ga Tadej praktično nima, saj ga med izvajanjem posameznih vaj in tekov ne morem popravljati in spodbujati.

O nadomestni komunikaciji: pogled, Facebook, SMS-i ...

Enci je tik pred uspešnim koncem fakultetnega izobraževanja. | Foto: Vid Ponikvar Enci je tik pred uspešnim koncem fakultetnega izobraževanja. Foto: Vid Ponikvar "Zdaj se že tako dobro poznava, da točno ve, kaj pomenijo znaki, ki mu jih pokažem, da ve, kaj je treba popraviti, če me le uspe ošvrkniti s pogledom med napornim izvajanjem treninga.

Analiza treninga in napotki pa potekajo kasneje prek e-maila, SMS-ov, Facebooka, mesengerja ... Znakovnega jezika s Tadejem ne obvladava.

Njegova gluhota se je namreč stopnjevala od otroštva dalje, zato je uspešno zaključil osnovno in srednjo šolo, na študiju mehatronike pa je prav tako uspešno opravil vse izpite, zagovarjati mora samo še diplomo."

O prilagojenih štartih:

V štartnih blokih se mora Enci pogosto zanašati na vid. | Foto: Vid Ponikvar V štartnih blokih se mora Enci pogosto zanašati na vid. Foto: Vid Ponikvar "Na tekmah so vedno prisotni šumi (preostali tekmovalci, trenerji, sodniki, gledalci ...), ki Tadejev že tako slab sluh kljub slušnim aparatom praktično popolnoma izničijo. Tadej pri prvih dveh poveljih "na mesta" in "pozor" praktično opazuje druge atlete.

Štart iz štartnega bloka z dvignjeno glavo pa seveda za dober rezultat ni ustrezen. Pri zadnjem povelju "pok pištole" pa se Tadej koncentrira na najbolj glasen šum v danem trenutku oziroma včasih celo spremlja tekmovalca na stezi za seboj, kar je zopet izredno zahtevno.

Drugi največji problem pa je v primeru napačnega štarta, ko štarter ponovno ustreli s štartno pištolo. Med samim tekom zaradi begajočih šumov Tadej seveda ne razloči štartne pištole! V kolikor je Tadej na 8. stezi oziroma stezi, na kateri pred njim ni nikogar, ne bo videl, da je bil napačen štart in se ne bo ustrezno hitro ustavil, kar je pa lahko zopet zelo nerodna zadeva."

O drugi perspektivi el clasica:

Velik navijač Reala | Foto: Vid Ponikvar Velik navijač Reala Foto: Vid Ponikvar "Tadej zelo podrobno spremlja in navija tudi za druge udeležence v Samsunu. Spremlja praktično vse športe in navija za svoje atletske kolege.

Oba tudi dokaj podrobno spremljava nogomet, kjer pa se najina mnenja precej krešejo, saj Tadej navija za Real Madrid, jaz pa za Barcelono, zato med el clasicom najina telefona 'pregorita', ker zbadava drug drugega. Prvi atletski trening po vsakem el clasicu pa opravi sam, da se strasti malce umirijo."

 

Ne spreglejte