Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
31. 12. 2015,
11.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Žan Rudolf Amel Tuka Asbel Kiprop Genzebe Dibaba

Četrtek, 31. 12. 2015, 11.27

6 let, 7 mesecev

Svetovni rekord Dibabe, tudi Kiprop vse bliže, Tuka presenečenje leta

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tekači na srednjih progah so letos spisali nekaj izjemnih zgodb. Med slovenskimi atleti si pohvale zasluži predvsem Žan Rudolf, ki je po treh letih spet izboljšal državni rekord v teku na 800 metrov.

Žan Rudolf je rekord s časom 1:46,00 postavil na mitingu v Velenju in kot prvi Slovenec izpolnil normo in v teku na 800 metrov nastopil na svetovnem prvenstvu. Na prvenstvu za mlajše člane je osvojil bron, ob koncu leta pa so ga razveselili še s popravki norm za olimpijske igre v Riu de Janeiru. Nova norma znaša natanko 1:46,00 in Ljubljančan bo prvi slovenski tekač, ki bo v disciplini srednjih prog nastopil na največjem športnem tekmovanju na svetu.

V njegovi disciplini je bilo letos dogajanje zelo pestro in priča smo bili številnim presenečenjem. Če zmaga svetovnega rekorderja na svetovnem prvenstvu v Pekingu Davida Rudishe ni bila presenetljiva, čeprav se je Kenijec v zadnjem obdobju bojeval s poškodbami in ni navduševal, pa je bilo zagotovo presenečenje izpad Nijela Amosa, najbolj konstantnega tekača skozi celotno sezono, v polfinalu.

Za pravo senzacijo pa sta letos poskrbela tekača, ki sta se praktično iz anonimnosti prelevila med najboljše na svetu. Nam bolj na očeh je bil Amel Tuka, atlet iz Bosne, ki je svoj vzpon začel na mitingu v Velenju, kjer je zmagal s časom 1:44,19. V roku 17 dni je nato tekel še 1:43,84 in 1:42,51, rezultat, ki ga ob koncu sezone uvršča na vrh svetovne lestvice. V Ptičjem gnezdu je osvojil bron.

Na četrtem mestu letošnje lestvice je sezono končal Američan Boris Berian. V leto 2015 je vstopil z osebnim rekordom 1:48,89, končuje pa jo s rezultatom 1:43,34. Strah vzbujajoč napredek obeh tekačev že vzbuja pričakovanja o burnem dogajanju na stezi v olimpijskem letu.

Dibaba zbrisala 21 let star rekord, blizu je bil tudi Kiprop

Pri dekletih je bilo bolj pestro v teku na 1500 metrov, kjer je Genzebe Dibaba popravila skoraj 22 let star rekord Kitajke Qu Yunxie. Semafor na mitingu diamantne lige v Monaku se je ustavil pri neverjetnih 3:50,07, na tej tekmi pa so tudi druge tekmovalke dosegle odlične čase.

V Monaku pa so daleč najhitrejše čase sezone postavili tudi tekači na 1500 metrov. Asbel Kiprop, nesporni kralj te discipline v zadnjih letih, je s časom 3:26,69 le za 69 stotink sekunde zgrešil svetovni rekord legendarnega Maročana Hichama El Guerrouja. Tako hitro ni nihče tekel že 14 let. Kenijec je po silovitem finišu osvojil tudi zlato medaljo na svetovnem prvenstvu.

Ne spreglejte