Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
25. 12. 2015,
21.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Primož Kozmus Martina Ratej Veronika Domjan

Petek, 25. 12. 2015, 21.21

6 let, 7 mesecev

Slovo Kozmusa, ponesrečena sezona Ratejeve in zlata medalja Muharja

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pregled letošnjega atletskega leta začenjamo z metalnimi disciplinami. Kdo je blestel, kdo je presenetil, kdo razočaral in kje v svetovni konkurenci se gibljejo slovenski tekmovalci?

V atletiki imamo štiri metalne discipline. Tako moški kot dekleta suvajo kroglo ter mečejo disk, kladivo in kopje. Prvi ambasador med slovenskimi metalci je nedvomno nekdanji olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva Primož Kozmus, ki je letos sklenil bogato športno pot, a glede na letošnje dosežke mladih se ni treba bati za prihodnost. Matija Muhar je namreč na evropskem prvenstvu na Švedskem v metu kopja osvojil zlato, Veronika Domjan pa je v metu diska postala evropska podprvakinja.

Ponesrečena sezona Ratejeve

Slabša sezona je za slovensko rekorderko v metu kopja Martino Ratej, ki je ob odsotnosti Kozmusa vlečni konj slovenske atletske reprezentance. Po uspešnem začetku sezone in metu (65,75 m), ki jo tudi ob koncu sezone uvršča na sedmo mesto letošnje svetovne lestvice, pa je bilo nadaljevanje sezone slabše. Ratejeva ni našla prave forme ne na mitingih diamantne lige, kjer letos ni blestela, ne na svetovnem prvenstvu v Pekingu, kjer je ostala brez želenega finala.

Svetovni rekord Poljakinje, konec ere Adamsove in Perkovićeve

V svetovni konkurenci gre prvo izpostaviti Anito Wlodarczyk. Poljakinja je dobila vseh 11 tekem, na katerih je nastopila, na čelu s svetovnim prvenstvom v Pekingu. Na "generalki" pred največjim atletskim dogodkom sezone 1. avgusta na mitingu v Cetniewu je njeno kladivo poletelo 81,08 metra daleč, kar je nov svetovni rekord. Poljakinja je postala tudi prva metalka kladiva, ki je presegla magično mejo 80 metrov. To ji je pozneje uspelo tudi na prvenstvu v kitajski prestolnici.

V ženskem suvanju krogle je letos primat prevzela Nemka Christina Schwanitz. Prvi štirje najboljši dosežki sezone so njeni, a ob tem ne smemo zanemariti dejstva, da se je Novozelandka Valerie Adams šele vračala po operaciji in ni veliko tekmovala, zaradi slabše pripravljenosti pa je izpustila tudi nastop na svetovnem prvenstvu. Era štirikratne zaporedne svetovne prvakinje, ki je bila v zadnjem obdobju nepremagljiva, je končana, a že v olimpijski sezoni lahko pričakujemo njen pravi obraz.

Letos se je končala tudi era odlične hrvaške metalke diska Sandre Perković. Tudi ona je bila v zadnjih letih nepremagljiva, letos pa je morala Kubanki Denii Caballero prepustiti zlato na svetovnem prvenstvu in prvo mesto na svetovni lestvici sezone. Obe sta sicer presegli mejo 70 metrov.

Poljak razred zase, odlična sezona za metalce kopja

Pri moških je v "slovenski" disciplini, metu kladiva, blestel Poljak Pawel Fajdek, ki je nanizal kar 12 najboljših rezultatov sezone. – vV vseh je presegel mejo 80 metrov, najbližjega konkurenta pa je premagal za več kot štiri metre.

V suvanju krogle sta se vso sezono za prevlado borila Američan Joe Kovacs in Nemec David Storl, ki je po dveh zaporednih naslovih svetovnega prvaka tokrat osvojil srebro, veselje in zlato odličje pa prepustil Američanu, ki je na svetovnih prvenstvih nastopil prvič. Tudi najdaljši met sezone si lasti Kovacs.

Če v sezonah 2012, 2013 in 2014 v metu kopja nihče ni presegel meje 90 metrov, pa je letos to uspeloa kar dvema tekmovalcema. In čeprav gre bolj za "evropsko" disciplino, onadva ne prihajata iz Evrope. Kar 92,72 metra daleč je letos kopje vrgel Kenijec Julius Yego in se zavihtel na tretje mesto vseh časov, 90,16 metra daleč pa je poletelo kopje olimpijskega prvaka iz Londona Keshorna Walcotta izs Trinidada in Tobaga.

Leto 2016 je olimpijsko in atleti so v časumed igerami najbolj nabrušeni, tako da si lahko obetamo nove odlične mete, upajmo, da tudi od slovenskih tekmovalcev.

Ne spreglejte