Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
15.25

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

doping WADA

Sreda, 26. 9. 2018, 15.25

5 let, 6 mesecev

Ruski atleti na Cas s prošnjo po preklicu suspenza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Wada | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski atleti so imeli zaradi kazni, ki jo je Svetovna protidopinška agencija (Wada) dodelila Ruski protidopinški agenciji (Rusada), triletno prepoved tekmovanja, a zdaj zahtevajo, da se ta kazen predčasno konča, poroča britanski časnik Times. Razlog je Wadin preklic Rusadinega suspenza.

Dmitrij Šljatkin, tudi predsednik ruske atletske zveze, je predsedniku Mednarodne atletske zveze (Iaaf) Sebastianu Coeju poslal pismo, v katerem je zapisal, da bo primer predstavil tudi na Mednarodnem športnem razsodišču (Cas) v Lozani.

Šljatkin trdi, da razlogi, zaradi katerih je bila ruska atletska zveza od novembra 2015 naprej suspendirana, niso več veljavni, saj naj bi bili ti razlogi enaki tistim, zaradi katerih je Wada kaznovala Rusado. Wada je kazen podala, ker je odkrila, da je Rusada načrtno delovala in pomagala športnikom pri prekrivanju zlorabe dopinga.

"Ker je bil razlog za suspenz ruske atletske organizacije enak Wadinim razlogom, se na Iaaf obračamo s prošnjo, da čim prej prekine suspenz," je zapisal Šljatkin in dodal: "Medtem pa pri atletski zvezi skrbimo za zaščito pravic svojih športnikov, zato smo že danes primer vložili na Cas."

doping | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Želijo dostop do rezultatov testiranj med letoma 2011 in 2015

Zveza Iaaf je za časnik Times povedala, da se bo tudi v prihodnosti borila za športnike, ki si ne pomagajo s prepovedanimi sredstvi. Coe je povedal, da mora Rusija kljub Wadini odločitvi o preklicu Rusadinega suspenza izpolniti še dva pogoja, da se bodo ruski atleti lahko vrnili na tekmovanja. Pri Iaaf se bodo tega vprašanja dotaknili na prihodnjem zasedanju decembra.

"Preklic suspenza Rusade je bil eden izmed pogojev, druga dva, ki ostajata, pa sta, da ruske oblasti priznajo, da so vedela za prikriti doping, in da dovolijo dostop do rezultatov testiranj med letoma 2011 in 2015. Na podlagi tega se bomo lahko odločili za nadaljnje postopke," je povedal Coe, glasen nasprotnik prepovedanih substanc.

Odločitev o preklicu Rusadinega suspenza je sicer Wada sprejela prejšnji teden.

Jani Dvoršak Dan čistega športa
Sportal "Odločitev Wade bo razdvojila športni svet"
Ne spreglejte