SiolNET. Sportal Atletika
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dopinški primer v gorskih tekih

Rekorder vzpona na Šmarno goro padel na dopinškem testu

1,28

termometer

Petro Mamu rekord šmarne gore
Foto: Peter Kastelic

Eritrejec Petro Mamu, ki je letos s časom 11:08 postavil rekord vzpona na Šmarno goro, je padel na dopinškem testu.

Petro Mamu je eden najboljših gorskih tekačev na svetu. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu v italijanski Premani je osvojil zlato medaljo, ki mu jo bodo zdaj odvzeli, na svetovnem prvenstvu v gorskih tekih pa je bil peti. Tudi ta rezultat Eritrejca bo izbrisan, tako kot vsi njegovi dosežki po 30. juliju.

Obe tekmovanji sta potekali v razmiku enega tedna, na testih po obeh tekmah pa je bil pozitiven na sredstvo, ki blaži astmo.

Nov svetovni prvak v gorskem maratonu je po diskvalifikaciji Eritrejca postal Italijan Francesco Puppi. Podelitev medalj bodo ponovili na prihodnjem prvenstvu na Poljskem.

Po njegov diskvalifikaciji bodo mesto pridobili tudi slovenski tekači, ki so nastopili na svetovnem prvenstvu v gorskih tekih. Najboljša slovenska uvrstitev Gašperja Bregarja je tako 33. mesto.

Prejel je precej milo kazen. Prejel je precej milo kazen. Foto: Peter Kastelic

Mamu, ki je že večkrat tekmoval v Sloveniji, lani je zmagal na tradicionalnem oktobrskem Teku na Šmarno goro, je svojo napako priznal, zaradi sodelovanja z Mednarodno atletsko zvezo IAAF pa je prejel le devet mesečno prepoved nastopanja (namesto dveh let), ki je začela teči 19. septembra.

To pomeni, da bo lahko nastopil že na svetovnem prvenstvu prihodnje leto, s čimer pa se ne strinja Mednarodna zveza za gorske teke, ki je v svojem sporočilu za javnost zapisala, da je kazen premajhno svarilo za druge tekmovalce.

Bo rekord Šmarne gore obveljal?

Mamu se je junija udeležil tudi teka Rekord Šmarne gore in po poti "čez korenine" na vrh najbolj priljubljene ljubljanske izletniške točke pritekel v času novega rekorda 11:08.

Rekord, ki bo imel ob sebi črno piko. Rekord, ki bo imel ob sebi črno piko. Foto: Peter Kastelic

Glede na odločitev, da se mu brišejo vsi dosežki po 30. juliju, bo ta rekord, kot vse kaže, obveljal, a bo ob njem prav gotovo ostal črn madež.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 51
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin