Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
11. 10. 2013,
16.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

svetovni rekord

Petek, 11. 10. 2013, 16.20

6 let, 7 mesecev

Ravninska proga in kopica odličnih tekačev: rekord v Chicagu?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nedeljo bo na sporedu naslednji v seriji največjih maratonov na svetu. Tekači bodo preplavili ulice Chicaga. Na štartu bo nekaj odličnih maratoncev, tako da se po tihem govori tudi o novem rekordu.

Maraton v Chicagu se lahko pohvali z najhitrejšo progo v ZDA, na kateri so rezultati uradno priznani. Hitreje se je teklo v Bostonu, kjer pa proga ne ustreza kriterijem mednarodne atletske zveze IAAF, ki spremlja najboljše dosežke. Lani je bil chicaški maraton tudi najbolj množičen izmed vseh svetovnih maratonov. V cilj je priteklo 37.455 tekačev in tekačic.

Rekord proge ali še kaj več?

Rekord proge v Chicagu je odličen. Lani ga je s časom 2;04:38 postavil nizkorasli Etiopijec Tsegaye Kebede. S hitrejšim časom se lahko pohvalijo le maratoni v Berlinu, Frankfurtu, Dubaju in Rotterdamu. Organizatorji so prepričani, da se da teči še mnogo hitreje. "Mislim, da bo letos padel rekord," pravi direktor maratona Carey Pinkovski in dodaja: "Svetovni rekord v Berlinu je vzpostavil pravo ozračje za nedeljsko tekmo. V interesu vseh je, da bi se teklo zelo hitro."

Ime, o katerem je največ govora, je Moses Mosop. Kenijec je tu zmagal leta 2011, osebni rekord pa je s časom 2;05:03 postavil lani v Rotterdamu. Na omenjeni "neregularni" progi v Bostonu je tekel še hitreje – 2;03:06 –, kar je drugi najboljši rezultat vseh časov, ki pa ga v uradnih rezultatih ne boste našli. Po zmagi leta 2011, ko je tekel 2;05:37, je dejal, da je bila njegova pripravljenost 85-odstotna. "Če sem 100-odstotno pripravljen, lahko tečem 2;02. To vam zagotavljam," pravi Mosop, ki ima tudi dve medalji z velikih tekmovanj. Že leta 2005 je v Helsinkih na svetovnem prvenstvu v atletiki osvojil bron, dve leti pozneje pa je postal svetovni podprvak v krosu.

Mosop pa ni edini, ki se bo boril za zmago. Njegov rojak Dennis Kimetto je letos zmagal na maratonu v Tokiu, lani pa je postavil najboljši rezultat vseh časov med tekači, ki so prvič tekli na maratonu. V Berlinu je bil drugi s časom 2;04:16. Družbo jima bo delal še zmagovalec predlanskega maratona v Londonu Emmanuel Mutai. Tudi on ima odličen osebni rekord, ki znaša 2;04:40.

Na štartu tudi svetovni rekorder v polmaratonu

Favoriti za zmago pa ne prihajajo le iz Kenije. Tudi Etiopija in Eritreja bosta imeli na štartu nekatere od svojih najboljših predstavnikov. Etiopijec Ayele Abshero ima komaj 22 let, pa se že lahko pohvali z osebnim rekordom 2;04:23, ki ga je postavil na svojem prvem maratonu v Dubaju lansko leto.

Eritrejo bo zastopal eden najboljših tekačev vseh časov Zersenay Tadese. V svoji bogati karieri je osvojil pet naslovov svetovnega prvaka v polmaratonu, v tej disciplini pa je tudi lastnik svetovnega rekorda (58:23). Medaljo ima tudi z olimpijskih iger in svetovnega prvenstva v atletiki, leta 2007 pa je postal svetovni prvak v krosu. V maratonu se do zdaj še ni izkazal, osebni rekord je postavil lani v Londonu, znaša pa zanj "skromnih" 2;10:41. Glede na njegove rezultate v polmaratonu, kjer ima prva dva izida v zgodovini, je le še vprašanje časa, kdaj bo eksplodiral tudi na najdaljši razdalji.

Pri dekletih se v ameriško velemesto vračata Etiopijka Atsede Baysa in Kenijka Rita Jeptoo, ki sta lani zasedli prvi dve mesti, ločila pa ju je le sekunda. Prvi favoritinji bosta tudi letos.

Ne spreglejte