SiolNET. Sportal Atletika
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ratejevi se nikamor ne mudi, do vrhunca sezone je še dovolj časa

0,08

termometer

Martina Ratej
Foto: Vid Ponikvar

"Delamo, kot smo si zadali, nikamor se nam ne mudi, do evropskega prvenstva je še dovolj časa," pravi slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej, ki jo v nedeljo čaka že drugi letošnji nastop v diamantni ligi.

Zimski del sezone, ko je v preteklih letih blestela, je izpustila, saj je vse upe usmerila v poletno sezono, ko sta na sporedu evropsko prvenstvo in olimpijske igre. Z uvodnim nastopom na mitingu diamantne lige, ko je bila z izidom 60,32 metra šesta, je zadovoljna, dosežke pa želi stopnjevati.

 

Iz Katarja v Maroko

"Rezultat v Dohi je normalen in tudi zadovoljiv glede na ciklus treninga, v katerem sem. Naslednji nastop me čaka v Rabatu, kjer že pričakujem nekoliko boljši izid. Met okoli 63 metrov bi bil super in hkrati dober pokazatelj, da se forma izboljšuje. Gremo počasi, nikamor se ne mudi. Delamo po načrtu, ki smo si ga zadali. Pričakujem, da se bo iz tekme v tekmo forma stopnjevala do evropskega prvenstva, kjer pričakujem, da bom na dobri ravni," je svoje načrte predstavila Konjičanka, ki se kot edina Slovenka udeležuje mitingov diamantne lige.

Konjičanka je za zdaj edina slovenska atletinja, ki tekmuje na najmočnejših mitingih diamantne lige. Konjičanka je za zdaj edina slovenska atletinja, ki tekmuje na najmočnejših mitingih diamantne lige. Foto: Peter Kastelic

Očitno sem si v svetu atletike ustvarila ime

"Ker v letošnji sezoni nisem imela rezultata, je sprva slabo kazalo za uvodni nastop na diamantni ligi, a očitno sem si v preteklih sezonah ustvarila ime v svetovni atletiki. Nekaj pomenim, da so me vseeno povabili," je dodala Ratejeva, ki bo imela letos pestro sezono. Poleg evropskega prvenstva in olimpijskih iger jo čakajo redni nastopi v seriji najmočnejših mitingov na svetu.

Tu se je sistem tekmovanja v metu kopja nekoliko spremenil. Po treh metih le najboljše štiri dobijo možnost dodatnih treh metov. To neprijetnost je okusila že v Dohi, ko je tekmovanje po treh poskusih končala na šestem mestu: "Ker po novem sistemu točke dobi prvih šest tekmovalk, bi se mi zdelo prav, da prva šesterica dobi dodatne tri mete. Sistem je bolj krut kot na velikih tekmah in se mi ne zdi pošten. Peto in šesto uvrščeni tako nimata možnosti za izboljšanje rezultata. Je pa podobno tudi v kvalifikacijah velikih tekem, kjer imaš na voljo le tri mete, tako da je vsaj dober trening v tem smislu. V prvih treh metih se moraš dokazati."

"Če bom v Amsterdamu dobro pripravljena, potem bo dobro tudi v Riu. Napovedovala ne bi, imam pa visoke cilje – višje od sedmega mesta v Londonu." "Če bom v Amsterdamu dobro pripravljena, potem bo dobro tudi v Riu. Napovedovala ne bi, imam pa visoke cilje – višje od sedmega mesta v Londonu." Foto: Vid Ponikvar

Čeprav se s konkurenco ne obremenjuje, je vesela, da ima možnost nastopanja z najboljšimi. "Vidiš druge, njihovo pripravljenost, tehnične elemente. Pomembno je, da tekmuješ z njimi, da si konkurenčen, saj je veliko lažje potem tudi na velikem tekmovanju," je za konec povedala slovenska atletinja, ki bo največji adut za visoka mesta v Amsterdamu in Riu de Janeiru.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 43
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin