Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
30. 12. 2011,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Martina Ratej

Petek, 30. 12. 2011, 8.17

8 let

Ratejeva se je vrnila dve leti nazaj

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na novo sezono se pospešeno pripravlja tudi ena izmed najboljših slovenskih atletinj zadnjega obdobja, slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej.

Ena izmed najboljših metalk kopja na svetu zadnjih let za zdaj trenira v domačem okolju, z novim letom pa se bo za nekaj časa odpravila tudi na priprave zunaj slovenskih meja. ''Za zdaj treniram v Celju. Treniram dvakrat dnevno. Vse: tehniko, moč, mete ... Mečem zunaj, če mi le vreme dopušča. Dokler je tako, kot je bilo doslej, je dobro. Ko pa bo hladneje, bo težko. Z januarjem se začnejo tiste prave, bolj obširne priprave. Za 14 dni bom odšla v Medulin na Hrvaško, potem verjetno za nekaj časa še v Split, do marca pa se morda odpravim še v Turčijo,'' pravi Martina Ratej in dodaja: ''Za zdaj gre vse po planu. Težav s poškodbami nisem imela. Krajši čas me je mučil prehlad, a ni bilo nič hujšega. Z zdravjem je vse v najlepšem redu. S trenerjem sva opravila vse, kar sva si zastavila. Tudi rezultati, ki jih kažem na treningih, so takšni, kot sem si jih želela. Meti, ki jih imam na treningih, so dolgi nekje okoli 60 metrov, kar je bolje, kot je bilo v prejšnjih letih. To sicer še ne pomeni nič, glavni treningi bodo januarja, februarja in marca, a je vseeno dober pokazatelj. Sicer pa je cilj, da na prvi tekmi, ko bom marca nastopala na evropskem pokalu, vržem čim dlje, potem pa mete le še nadgrajujem.'' V minuli sezoni je 30-letna atletinja kopje vrgla 65,89 metra daleč, kar je slab meter in pol krajše od njenega rekorda iz leta poprej (67,16). Za leto 2012 je cilj, da spet meče tako daleč, kot je metala v letu 2010. ''Treningi so podobni, kot sem jih imela pred sezono 2010, ko sem kopje vrgla 67 metrov daleč. Trenutno sem še v fazi, ko nimam pravega občutka za kopje. A se mi zdi, da počasi prihajam do občutka izpred dveh let, ko sem bila najboljša,'' je še povedala finalistka lanskoletnega svetovnega prvenstva v Daeguju, kjer je zasedla sedmo mesto.

''Z minulo sezono sem dokaj zadovoljna. Bi rekla, da je bilo dobro, a leto pred tem je bilo še boljše. Zdaj imam več izkušenj, minula sezona mi jih je dala kar nekaj, a s trenerjem se zdaj vračava tja, kjer sva že bila. Treniram podobno, kot sem pred dvema letoma. V letu 2012 si želim čim boljšega štarta v sezono. Sledi evropsko prvenstvo, na katerem si želim čim višje. Potem so tu še olimpijske igre, ki so seveda velik motiv. Vmes bom nastopila še na nekaj mitingih diamantne lige, na katerih se bom skušala čim bolj izkazati,'' je še dejala atletinja, ki se poleg finala lanskoletnega SP lahko pohvali še s finalom SP 2009 (11. mesto) in finalom evropskega prvenstva 2010 (7. mesto). Predvsem na tem tekmovanju, ki je bilo v Barceloni, je bila pred prvenstvom celo med kandidatkami za medalje. Se bo s stopničkami spogledovala tudi v prihodnjem letu?

''Zagotovo bom imela tako na evropskem prvenstvu kot tudi na olimpijskih igrah najvišje cilje. Želim si čim dlje, čim višje. Na obe tekmovanji se bom pripravila maksimalno. Že na evropskem prvenstvu bom skušala biti v najboljši formi, potem pa jo držati do olimpijskih iger. Mislim, da bo šlo. Kaj se bo potem zgodilo na tekmah, bomo videli. Vem, da znam dobro metati. Veliko bo odvisno od preostalih tekmovalk. Odločala bo dnevna forma, na velikih tekmah se dogaja marsikaj. Zdaj sem izkusila že kar nekaj, sem veliko bolj zrela, kot sem bila. Znajdem se na treningih, znajdem se na tekmah. Pred velikimi tekmami ne čutim več prevelikega pritiska, ampak le željo, da dosežem čim več,'' je optimistična Ratejeva, ki namerava tekmovati še kar nekaj časa. ''Verjetno še do naslednjih olimpijskih iger v Braziliji,'' je razkrila odlična atletinja in s tem verjetno razveselila marsikoga. Ko bo odšla, bo za njo ostala velika praznina. Kar nekaj je namreč vrhunskih slovenskih atletov in atletinj, ki se spogledujejo z odhodom v pokoj. Če bi šla še Ratejeva, bi bil to velik minus.

Ne spreglejte