Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 8. 2014,
8.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Primož Kozmus Martina Ratej Matija Kranjc

Sreda, 13. 8. 2014, 8.08

6 let, 7 mesecev

Ratejeva brez kolajne, Šutejeva na 10. mestu, Kranjčev državni rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Metalka kopja Martina Ratej je na evropskem prvenstvu v Zürichu osvojila šesto mesto. Primož Kozmus in Matija Kranjc sta se prebila v finale metov kladiva in kopja.

Primož Kozmus je nastopil v kvalifikacijski skupini A meta kladiva. V prvo je kladivo zalučal do znamke 75,85 metra in se nemudoma uvrstil v finale, zato je izpustil preostala dva poskusa. Od našega šampiona sta imela v tej skupini boljši rezultat le Slovak Marcel Lomnicky (77,06 m) in Rus Sergej Litvinov (76,12). Za vstop v finale je moralo kladivo poleteti prek 75 metrov.

Skakalka s palico Tina Šutej v prvem in drugem poskusu ni uspela preskočiti 4,35 metra, v tretje pa ji je uspelo. Deset centimetrov višje postavljene lestvice ni zmogla in končala na desetem mestu.

Martina Ratej je razočarana končala finale v metu kopja. Vsaj potiho je merila na kolajno, pristala pa je na šestem mestu z 61,58 metra. Evropska prvkinja je postala Čehinja Barbora Špotakova 64,41. Druga je bila Srbkinja Tatjana Jelača (64,21) in tretja Nemka Linda Stahl (63,91). V prvem poskusu je Ratejeva orodje vrgla točno 58 metrov. Po prvi seriji je bila na sedmem mestu. V drugo je vrgla bistveno bolje, vse do 61,58 metra in zasedla peto mesto, ki ga je zadržala tudi po tretjem poskusu. Ta je meril 60,78 metra. V peti seriji je izenačila svoj najboljši dosežek 61,58 metra. Kolajna se je vse bolj izmikala, preobrata ni prinesla niti zadnja bilka upanja, šesti poskus, ki je meril 56,84 metra.

Kranjc držal obljubo in kopje vrgel prek 80 metrov

Matija Kranjc je v kvalifikacijah meta kopja že v prvem poskusu orodje vrgel 80,46 metra, popravil lasten državni rekord in izpolnil dolgoletno željo, da bo kopje zalučal prek magične meje 80 metrov. Drugi in tretji poskus je izpustil. V svoji skupini je končal na drugem, skupno pa na šestem mestu. Prvi je bil Finec Antti Ruuskanen s 83,76. Finale bo v nedeljo.

V prvem krogu kvalifikacij na 200 metrov sta že v dopoldanskih urah nastopili Sabina Veit in Kristina Žumer, slednja je na EP že tekla in bila 33. na pol krajši razdalji. Tokrat je bila Žumrova s časom 24,24 sedma v drugi skupini (skupno 31.), Veitova pa v tretji skupini peta. Njen čas se je zaustavil pri 23,72 in je bila skupno 24. V večernem polfinalu je tekla 23,99 in se morala posloviti od upov na finale, vseeno pa je izpolnila cilj. Končala je na 22. mestu. Na 200-metrski razdalji je s svojim nastopom opravil tudi Jan Žumer, ki je tekmovanje s časom 21,47 končal na 27. mestu.

Že v jutranjih urah so se pomerile tekmovalke v hoji na 20 kilometrov, zlato pa je osvojila Rusinja Jelmira Alembekova (1;27:56).

Ne spreglejte