SiolNET. Sportal Atletika
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Miting v Novem mestu

Pri nas je tekla ena bolj obetavnih atletinj na svetu

0,29

termometer

 | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Američanka Kaylin Whitneyjeva je na 29. atletskem mitingu v Novem mestu v teku na 200 zmagala s 23,04 sekunde in ugnala slovensko rekorderko na še enkrat daljši razdalji Anito Horvat (23,71). Maruša Černjul je v skoku v višino znova neuspešno skakala na višini 1,90 m, kar je norma za nastop na evropskem prvenstvu v Berlinu.

V skoku v višino je zmagala Hrvatica Ana Šimič (1,86 m), bronasta na EP leta 2014 v Zürichu. Černjulova je v prvih poskusih preskočila 1,75, 1,81 in 1,84 m, 1,87 m je izpustila, na 1,90 m pa letvico trikrat podrla. Nato je članica Kladivarja za zmago s Simičevo skakala še na dodatnih višinah, letvico na 1,86 m je Simičeva zmogla, Černjulova pa ne.

Jamajčanka Gayon Evans, bronasta z iger britanske skupnosti narodov in lanska zmagovalka svetovne dvoranske serije Iaaf, je z 11,46 sekunde slavila na 100 m pred Whitneyjevo (11,54), četrta je bila najboljša Slovenka Joni Tomičić Prezelj (12,01), sicer specialista za to razdaljo z ovirami.

Whitneyjeva, dvakratna zmagovalka svetovnega mladinskega prvenstva leta 2015 in dvakratna zmagovalka vseameriških iger leta 2016, je bila nato prepričljivo najboljša na pol stadionskega kroga. Na 400 m je bila najboljša Maja Pogorevc (54,37).

Slovenec je s Katarcem opravil pred velikim obračunom na SP

Veronika Domjan | Foto: Vid Ponikvar Veronika Domjan Foto: Vid Ponikvar V metu diska je slovenska rekorderka Veronika Domjan na drugem mestu (58,24 m) priznala premoč Srbkinji Dragani Tomašević (60,77 m), finalistki svetovnih in evropskih prvenstev, obenem pa se je oddolžila tretjeuvrščeni Hrvatici Mariji Tolj (50.96 m) za poraz na evropskem zimskem pokalu v metih marca letos v portugalski Leirii. Tam je v kategoriji do 23 let za Hrvatico osvojila srebro.

Pred mladinskim SP sta se pomerila prva s svetovne lestvice v tej konkurenci Katarec Ibrahim Moaaz in najobetavnejši slovenski mladinec Kristjan Čeh. Z lažjim orodjem od članskega je Čeh s 63,91 m zanesljivo ugnal Moaaza (61,99 m).

V memorialni disciplini Marjana Špilerja v metu kopja je Srb Vedran Samec, ki je letos že presegel 80 m, s 76,49 m ugnal slovenskega rekorderja Matijo Kranjca (73,89). V suvanju krogle je bil najboljši predstavnik Bosne in Hercegovine Mesud Pezer z 19,86 m, Blaž Zupančič pa je na drugem mestu s 17,34 m precej zaostal za svojimi letošnjimi izidi.

Čeprav v skoku s palico ni nastopila slovenska rekorderka Tina Šutej pa je zmagal ostala doma, saj je bila brežiška mladinka Nastja Modic edina, ki je preskočila štiri metre (4,00 m).

Sprva nastop ni bil v njenem načrtu

"Ta miting sprva ni bil v mojem načrtu, vendar pa je bil dobrodošel kot dober trening v močni konkurenci. Ta je bila odlična, Američanka je šla res noro. Sedaj pa me res čaka nekaj premora z vadbo in nato nastop na državnem prvenstvu," je napovedala Horvatova.

"Danes sem metala veliko bolje kot v Španiji na sredozemskih igrah. Ustalila sem sem na daljavah 58, 57 m, prihajam v formo, postajam hitrejša in to je res prava pot za met prek 60 m na EP v Berlinu. Nekoliko pa sem še vedno prepočasna v krogu za izmet za kaj več. Malo moram še popraviti začetek, po domače se v zaletu še malo 'cuknem', in ko bom to izboljšala, bodo tudi daljave večje," je menila Domjanova.

Anita Horvat je zadovoljna s tem, kar je dosegla. | Foto: Peter Kastelic Anita Horvat je zadovoljna s tem, kar je dosegla. Foto: Peter Kastelic

Černjulova je bila znova blizu, pa vendar daleč od norme za EP. "Mislim, da mi je šlo kar dobro. Tekmovanje je potekalo tako hitro, da sem se kar malo utrudila. Toda s tehniko še nisem povsem zadovoljna, zadnji koraki še niso tisto, kar potrebujem. Sem pa z vsako tekmo bližje normi. Naslednji teden ciljam normo na DP, sicer pa 21. julija na mitingu v Belgiji," je pojasnila Černulova.

Devetnajstletni Ptujčan Čeh, ki je visok kar 2,05 m, ima 120 kg in razpon rok 2,15 m, je najobetavnejši slovenski mladinec. "S tekmo sem zelo zadovoljen, 63,91 m ni kratek met in je zelo dobra popotnica za mladinsko SP. Na Finskem se vidim zelo visoko, pričakujem dolge mete," je ocenil Čeh.

"Današnja tekma je pokazala dobro formo. Blizu sem tudi članski normi za EP, slaba 1,5 metra mi manjka, a je to tudi daleč, čeprav sem osebni rekord s težjim orodjem v letu dni popravil za okrog 10 m, kar je velik napredek," je dejal Čeh. Na Ptuju je končal maturo, kot okoljevarstveni tehnik pa se je vpisal na fakulteto za kmetijstvo in gostinske vede v Mariboru.

Preberite še:

Anita Horvat Sportal Anita Horvat zmagala z izvrstnim časom Maruša Černjul pred SP2017 Sportal Černjulova v Ljubljani za tri centimetre zgrešila normo za EP Žan Rudolf Amsterdam Sportal Šutejeva znova potrdila normo za EP, ekipna zmaga ljubljanskemu Massu
delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin