SiolNET. Sportal Atletika
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Luka Janežič in Anita Horvat s slovenskima rekordoma

Odlične novice za prihodnost slovenske atletike prihajajo z Dunaja

0,98

termometer

Anita Horvat Velenje 2017
Foto: Urban Urbanc/Sportida

Luka Janežič je na dvoranskem atletskem mitingu na Dunaju zmagal v teku na 400 m in s časom 46,02 sekunde izboljšal svoj slovenski rekord. Obenem je potrdil normo (46,70) za dvoransko svetovno prvenstvo, ki bo od 1. do 4. marca v Birminghamu. Državni rekord je postavila tudi Anita Horvat (52,24) in tudi potrdila normo za SP (53,15).

Agata Zupin je bila prav tako v teku na 400 m peta (54,38).

Janežič je izboljšal svoj prejšnji rekord (46,32), ki ga je dosegel 12. februarja 2016 v Linzu. Horvatova pa je krepko izboljšala prejšnji rekord (52,81), ki ga je Brigita Langerholc odtekla 11. februarja 2007 v Karlsruheju.

Horvatova je v dvorani Ferry Dusika v avstrijski prestolnici slavila pred Britanko Eilidh Doyle (52,34) in Francozinjo Estelle Perrossier (53,36), pred Zupinovo pa je bila še druga Britanka Laura Maddox (54,17). Janežič je za 72 stotink ugnal Britanca Leeja Thompsona (46,74), tretji je bil Čeh Patrik Šorm (46,98).

Ni vedel, da bo tekel tako hitro

Luka Janežič je presenečen nad tem, kako hiter je. Luka Janežič je presenečen nad tem, kako hiter je. Foto: Getty Images "Te prve tekme v sezoni so vedno malo živčne. Obenem je bila to moja prva tekma po SP avgusta v Londonu, kjer se mi ni izšlo po načrtih. Tako da sem bil kar nervozen. Cilj je bil, da tečem malo pod normo za dvoransko SP. Nisem pa vedel, da bom tako hitro tekel, zato sem zelo zadovoljen. Tekel sem na četrti, zunanji progi in se nisem obremenjeval s tekmeci. Začel sem hitro, posebej dobrih pa je bilo drugih dvesto metrov. S tem drugim krogom sem prišel do časa, ki je vrhunski, povsem na meji 46 sekund, kar je za dvorane zelo dobro," je pojasnil Janežič.

Na prejšnjem dvoranskem SP leta 2016 je v Portlandu na 400 m naslov osvojil Čeh Pavel Maslak, ki je tekel 45,44 sekunde. "Do letošnjega SP je še daleč, imam še nekaj tekem, prvo 8. februarja, ko je svetovni izziv Iaaf v Madridu, nato pa bom tekel še v Torunu na Poljskem. Čakam še na to, če bom prišel še v finale serije Iaaf v Glasgowu. Želim ohraniti stabilno formo, videli bomo, kako dobri bodo rezultati drugih, vendar že sedaj vem, da je ta današnji tek dobra popotnica za nadaljevanje sezone," je povedal Janežič, ki ga trenira Rok Predanič.

Komaj čaka na naslednje tekme

Med atletinjami je na 400 m na SP v Portlandu pred dvema letoma slavila Kemi Adekoya iz Bahrajna (51,45), za bron pa je bilo treba teči 51,76. Vse bolj se najboljšim približuje tudi druga varovanka Predaniča Anita Horvat.

"Presenečena sem, da sem tako hitro tekla. Pred sabo nisem imela nobene tekmovalke, ker sem tekla na zunanji progi. Komaj čakam na naslednje tekme, ki pa jih še nimam določenih. Zelo pa sem se morala prepričevati, da sem hitro začela. To mi je uspelo in v drugem krogu sem obdržala hitrost in tako dosegla res dober čas. Borila sem se sama s seboj in postavila državni rekord. Doslej ga je imela Langerholčeva, ki jo zelo spoštujem in je tudi moja vzornica. Lepo je, da sem izboljšala njen rekord. Olajšana sem tudi, ker sem na že sedaj dosegla normo za SP. Gotovo bom ob koncu sezone še boljše pripravljena, do SP je še mesec dni," pa je povedala Horvatova.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 125
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin