Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
14. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

1

Natisni članek

Moses Tanui Haile Gebrselassie skok v športno preteklost

Nedelja, 14. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost – Haile Gebrselassie

Ob prvem naslovu svetovnega prvaka prejel močan udarec v zatilje #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

1

Ljubitelji teka nedvomno dobro poznajo ime Haile Gebrselassie. Gre za legendarnega etiopskega tekača, enega največjih vseh časov. Pred 25 leti je osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka, ob zmagi pa je prišlo do neljubega incidenta. V zaključku teka na 10.000 metrov ga je namreč kenijski tekmec namerno z vso silo udaril v zatilje.

Haile Gebrselassie na prvenstvu v Seulu | Foto: Getty Images Haile Gebrselassie na prvenstvu v Seulu Foto: Getty Images Haile Gebrselassie je že nekaj let upokojen atlet. Njegovi dosežki so izjemni: je dobitnik dveh zlatih olimpijskih medalj v teku na 10.000 metrov, v isti disciplini pa je štirikrat zapored zmagal tudi na svetovnem prvenstvu.

Po končani karieri na stezi se je prelevil v maratonca in štirikrat zapored zmagal na maratonu v Berlinu in trikrat v Dubaju. V karieri je skupno postavil 27 svetovnih rekordov in velja za enega največjih tekačev vseh časov.

A tokratna zgodba ne govori o nobenem izmed teh dosežkov, saj sega 25 let nazaj v leto 1992, ko je dosegel svoj prvi velik uspeh na največjih tekmovanjih.

Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Seulu je zmagal v teku na 10.000 metrov, zaključek teka pa je začinil neljubi incident s kenijskim tekmecem Josephatom Machuko.

Ker ga je prehitel, ga je ta z vso močjo udaril

Odločitev o zmagovalcu te tekme je padla v zaključnem šprintu. Mladi Kenijec je v ciljno ravnino pritekel kot vodilni, dobrih deset metrov pred ciljem pa ga je vedno nasmejani "Gebre" prehitel. To je Kenijca tako razjezilo, da je tekmeca z vso močjo udaril v zatilje, ta pa je z dodatnim pospeškom zmagoslavno prečkal ciljno linijo.

Gebrselassie je vedno veljal za kavalirja med tekači, prepoznaven je tudi njegov širok nasmešek, zato ni pričakovati, da bi Etiopijec med tekom kakorkoli namerno provociral tekmeca, kar je ta po mnogih letih tudi potrdil.

Gebrselassie je takrat osvojil zlato, zmagal je tudi na pol daljši razdaji, Kenijec, ki je imel praktično v žepu srebro, pa je bil zaradi udarca diskvalificiran in je ostal praznih rok.

Ob kosilu zgladila spor

Josephat Machuka na svetovnem prvenstvu leta 1995 | Foto: Getty Images Josephat Machuka na svetovnem prvenstvu leta 1995 Foto: Getty Images Čeprav je bil tudi Machuka odličen tekač, na olimpijskih igrah v Atlanti je na primer osvojil peto mesto, pa so si ga ljudje za vse čase zapomnili kot tekača, ki je nespametno udaril legendo. Dolgo časa ni bilo jasno, kaj je bil razlog za takšno reakcijo, šele 19 let po incidentu pa je tudi Kenijec obelodanil svojo stran zgodbe.

"Bilo je otročje in ni izgovorov za tako dejanje. Razburilo me je, ker je tekel tako blizu in sem imel občutek, da me želi zriniti do roba steze. Krivi so trenerji, ki nas niso naučili, kako reagirati v podobnih situacijah," je dejal Kenijec in razkril, da sta se nekaj let po incidentu srečala v menzi na Nizozemskem, zgladila spor, si odpustila in skupaj pojedla kosilo.

Gebrselassie se je še enkrat zapletel v incident s Kenijcem

To pa ni bil edini incident, v katerega se je v svoji bogati karieri zapletel Gebrselassie. Le eno leto pozneje je bil na svetovnem prvenstvu nanj zelo jezen Kenijec Moses Tanui. To je bil Etiopijčev prvi naslov svetovnega prvaka v članski kategoriji, a zaradi neljubega incidenta tudi najmanj slaven.

Moses Tanui je bil jezen na Etiopijca, saj je menil, da mu je nalašč stopil na peto. | Foto: Getty Images Moses Tanui je bil jezen na Etiopijca, saj je menil, da mu je nalašč stopil na peto. Foto: Getty Images

Tanui, ki je branil naslov svetovnega prvaka v teku na 10.000 metrov, je v zadnjih kilometrih narekoval tempo, za ovratnik pa mu je ves čas dihal Etiopijec. Ravno v trenutku, ko je zvonec naznanil zadnji krog, je Gebrselassie nehote stopil Kenijcu na peto in ga sezul.

Tanui je le zakrilil z rokama, se znebil tekaškega copata, ki je obležal na stezi, in jezen močno pospešil. Odločil se je za podaljšan šprint in sprva je kazalo, da bo pri tem uspešen, saj je "Gebre" zaostal okrog deset metrov, a se je kot mnogokrat v karieri ponovno izkazal v ciljni ravnini in prehitel Kenijca.

Ta je bil v cilju vidno jezen, zmagovalcu pa ni želel čestitati, saj je bil prepričan, da je to storil nalašč. Gebrselassie se mu je želel opravičiti, a Tanui ni želel nobenega pojasnila. Tekača se pozneje nista več srečala na velikih tekmovanjih, saj je Tanui presedlal na cestne teke.

Leta 1995 je postal svetovni prvak v polmaratonu, leta 1996 in 1998 pa je zmagal na bostonskemu maratonu. Leto pozneje je bil drugi na maratonu v Chicagu, s časom 2;06:16 pa je takrat postavil tretji najboljši čas v zgodovini. Zmagovalec Khalid Khannouchi iz Maroka je na tem teku s časom 2;05:42 postavil svetovni rekord.

Na stezi sta se stepla tudi odlična francoska tekača

V zgodovini atletike smo videli še nekaj podobnih incidentov. Eden zadnjih se je na atletski stezi zgodil leta 2011, ko sta si po končanem teku  na 1500 metrov na mitingu diamantne lige v Monaku v lase skočila kolega iz francoske reprezentance Mehdi Baala in Mahiedine Mekhissi-Benabbad, oba dobitnika olimpijske medalje. Francoska atletska zveza je oba suspendirala za 10 mesecev.

Ne spreglejte