Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 2. 2020,
22.08

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

1

Natisni članek

Maruša Mišmaš

Sreda, 19. 2. 2020, 22.08

4 leta, 1 mesec

Lievin, dvoranski miting svetovne serije

Mišmaševa zmagala z najboljšim časom v zgodovini, Šutejeva šesta, Mihalinčeva sedma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

1

Maruša Mišmaš | Maruša Mišmaš Zrimšek: "Danes sem želela zmagati. Vedela sem, da sem v zelo dobri formi. | Foto Vid Ponikvar

Maruša Mišmaš Zrimšek: "Danes sem želela zmagati. Vedela sem, da sem v zelo dobri formi.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska rekorderka Maruša Mišmaš Zrimšek je na dvoranskem atletskem mitingu svetovne serije v Lievinu s časom 5:47,79 zmagala v teku na 2000 m zapreke in dosegla najboljši čas na tej razdalji v zgodovini discipline, ki se sicer redko teče v dvoranah. Tina Šutej je bila 6. v skoku s palico (4,53 m), Maja Mihalinec pa sedma v teku na 60 m (7,31).

Mišmaševa je izboljšala prejšnji najboljši čas v dvorani (6:05,29), ki ga je Rusinja Marija Bikova tekla 22. januarja 2013 v Belgorodu. Svetovna atletika v tej disciplini sicer ne beleži uradnih svetovnih rekordov.

Slovenka je v zaključku ugnala Kenijko Winfred Mutile Yavi (5:48,68), ki nastopa za Bahrajn, ter je bila četrta na lanskem svetovnem prvenstvu v Dohi na 3000 m zapreke. Na naslednjih treh mestih do bile Kenijke, tretja je bila Mercy Chepkurui (6:00,31).

"Se mi je zdelo, da lahko tečem pod 5:50"

"Danes sem želela zmagati. Vedela sem, da sem v zelo dobri formi. Menedžer mi je dopoldne pred tekmo povedal, da obstaja tudi neuradni svetovni rekord v tej disciplini, ampak nisem kaj dosti razmišljala o tem. Se mi pa je zdelo, da lahko tečem pod 5:50. Zelo sem vesela tako doseženega časa kot tega, da sem premagala Yavijevo, ki je tudi v dobri formi. res lep občutek je zmagati na tako močnem mitingu," je bila ob koncu svoje zimske sezone presrečna Mišmaš Zrimškova.

Slovenka je večji del tekla na drugem mestu, skupaj s favorizirano Yavijevo pa sta si pred tekmicami že dolgo pred zaključkom priborili precejšnjo prednost. Tako sta bili edini, ki sta lahko računali na zmago.

Okrog 150 m pred ciljem pa je po eni izmed ovir Grosupeljčanka izjemno pospešila in povsem presenetila Kenijko, ki sprva ni utegnila niti reagirati na tako hitro spremembo ritma. Pozneje se je Mišmaš Zrimškovi približala, a je slednja po zadnji oviri zmogla še zadnjo spremembo ritma, s katero se je otresla tekmice, ki se je tedaj približala na dobra dva koraka, za zanesljivo in lepo mednarodno zmago.

Šutejeva šele na 4,63 m letvico trikrat podrla

V skoku s palico je bila najboljša Američanka Sandi Morris, aktualna svetovna dvoranska prvakinja ter olimpijska in svetovna podprvakinja (4,83 m). Med atleti je v tej disciplini, tekmovalci in tekmovalke so izmenično tekmovali skupaj, več kot prepričljivo zmagal svetovni rekorder iz Norveške Armand Duplantis, ki je edini presegel šest m (6,07 m). Šutejeva je v prvih skokih zmogla 4,23, 4,38 in 4,53 m, šele na 4,63 m je letvico trikrat podrla.

"Z rezultatom nisem najbolj zadovoljna, pa tudi z uvrstitvijo ne. Enostavni mi ni uspelo sestaviti skoka brez kakšne večje napake. Uvrstitev je kar solidna, ampak sama si želim višje. Naslednjo priložnost bom imela v nedeljo, prav tako v Franciji," je povedala Šutejeva.

"Stotinke tokrat niso bile na moji strani"

Mihalinčeva je v kvalifikacijah tekla v prvi skupini, v kateri je bila s 7,30 sekunde četrte, prva je bila svetovna dvoranska prvakinja na 60 m Murielle Ahoure iz Slonokoščene obale (7,19). Mozirjanka je delila skupno četrti čas in se je uvrstila v finale.

V finalu je tekla na osmi progi in s 7,31 zasedla sedmo mesto. Gina Bass iz Gambije, ki je bila med vsemi najboljša že v kvalifikacijah, je v zaključnem teku iz ozadja v zadnjih 15 metrih prehitela vse in s 7,11 sekunde ugnala tudi Ahourejevo, ki na koncu ni mogla več pospešiti in je zaostala za stotinko sekunde (7,12). Ti dve tekmovalki sta bili razred zase, tretja je bila v strnjeni skupini preostalih Švicarka Ajla Del Ponte (7,26).

"Stotinke tokrat niso bile na moji strani. V zelo strnjeni konkurenci je bila že za finale izjemna borba. Na žalost smo v kvalifikacijah ponavljali start, saj sem šla prvič res zelo hitra s startnih blokov. Kljub temu sem pokazala dva hitra teka. V teh dnevih veliko tekmujem in se to že pozna, čutim utrujenost. Do sobotnega nastopa na slovenskem prvenstvu se bom skušala čim bolj spočiti," je pojasnila Mihalinčeva.

Preberite še:

Maja Mihalinec
Sportal Najhitrejša Slovenka, ki je iz ZDA prinesla dve diplomi
Tina Šutej
Sportal Slovenska rekorderka, ki se spogleduje z oblaki in olimpijsko medaljo
Maruša Černjul
Sportal Le malo je zmanjkalo za stopničke
Luka Janežič
Sportal Slovenska štafeta 4 x 400 m zmagala v Istanbulu in postavila rekord
AZS
Sportal Močan vonj po Tokiu sredi Ljubljane
Ne spreglejte