Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
30. 3. 2017,
14.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Sonja Roman troskok Peking 2008 olimpijske igre Marija Šestak

Četrtek, 30. 3. 2017, 14.29

6 let, 6 mesecev

Olimpijski finale v troskoku, Peking 2008

Marija Šestak le še korak oddaljena od olimpijskega brona

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
Marija Šestak troskok London 2012 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenska rekorderka v troskoku Marija Šestak je na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 osvojila šesto mesto, v zadnjem obdobju pa so po ponovnem testiranju vzorcev pri goljufanju ujeli že dve tekmovalki, ki sta bili pred njo.

Marija Šestak je slovenska rekorderka v troskoku. Najboljši dosežek ima na prostem in v dvorani, oba pa je dosegla leta 2008. Dogodkov iz tega leta ne bo nikoli pozabila, saj je spomin na olimpijske igre v Pekingu še vedno živ. V Srbiji rojena atletinja je namreč skočila vrhunskih 15,03 metra, a ostala brez medalje.

Sanjski finale vse manj sanjski

Mnogi so pekinški finale označili za sanjski, neponovljiv. Da bi tekmovalka preskočila magično mejo 15 metrov in se uvrstila zgolj na šesto mesto, se namreč ni zgodilo še nikdar in vprašanje je, ali se še kdaj bo. Lani v Riu je prek 15 metrov poletela le zmagovalka, za bron pa bi zadoščal troskok, dolg 14,72 metra.

"Nihče ne more preprečiti dejstva, da sem na olimpijskih igrah skočila čez 15 metrov, in kdor pozna atletiko, ve, kaj to pomeni." | Foto: Bor Slana "Nihče ne more preprečiti dejstva, da sem na olimpijskih igrah skočila čez 15 metrov, in kdor pozna atletiko, ve, kaj to pomeni." Foto: Bor Slana

"Tega ne bom nikoli pozabila. Da si tako grozljivo dober, pa ne osvojiš medalje, prihodnje leto na svetovnem prvenstvu pa je za medaljo zadoščalo pol metra manj … ob tem ti je kar malo hudo. Nihče ne more preprečiti dejstva, da sem na olimpijskih igrah skočila čez 15 metrov, in kdor pozna atletiko, ve, kaj to pomeni," nam je v enem od intervjujev pred leti razlagala danes ponosna mamica dveh deklic, ki ni več tekmovalno aktivna.

Več kot osem let po igrah v kitajski prestolnici pa se je končni vrstni red sanjskega finala začel spreminjati in vse kaže, da ni tako sanjski, kot je bilo sprva videti. Dve tekmovalki, ki sta stopili na zmagovalni oder, sta si namreč pomagali s prepovedanimi poživili in bosta, če jima ne uspe dokazati nasprotno, diskvalificirani. To sta Grkinja Hrysopiyi Devetzi, ki je bila prvotno tretja, in Rusinja Tatjana Lebedeva.

Goljufinji bosta medalji morali vrniti

Grkinja je že maja 2009 zavrnila dopinški test in prejela dvoletno prepoved nastopanja, lani pa so pri ponovnem testiranju vzorcev iz preteklosti ugotovili, da je bila pozitivna že avgusta 2007. V njenem vzorcu so našli anabolični steroid stanozolol. Mednarodni olimpijski komite (MOK) jo je 17. novembra lani diskvalificiral, olimpijsko medaljo pa bo morala vrniti. Izbrisani bodo vsi njeni dosežki iz let 2007 in 2008.

Grkinja Hrysopiyi Devetzi (v ospredju) in Rusinja Tatjana Lebedeva (za njo) slavita v Pekingu, zdaj pa bosta morali medalje vrniti. | Foto: Reuters Grkinja Hrysopiyi Devetzi (v ospredju) in Rusinja Tatjana Lebedeva (za njo) slavita v Pekingu, zdaj pa bosta morali medalje vrniti. Foto: Reuters

Še bolj svež je primer Lebedeve, saj je MOK njeno diskvalifikacijo naznanil 25. januarja letos. Rusinja si je na igrah pomagala z anaboličnim sterodiom turinabolom, vrniti pa bo morala dve srebrni olimpijski medalji, saj je bila druga tako v troskoku kot skoku v daljino.

Šestakova napredovala na četrto mesto

Marija Šestak bo tako po vsej verjetnosti napredovala na četrto mesto, kar je izjemen uspeh. A kot sama priznava, ji danes to ne pomeni toliko kot bi ji na dan tekmovanja.

Takšen je trenutni vrstni red olimpijskega finala na uradni strani MOK. Razvidno je, da sta goljufinji že izbrisani, a ker postopki še niso končani, preostale tekmovalke še niso napredovale, kar potrjuje tudi pojasnilo na vrhu (v angleščini). | Foto: Printscreen Zimbio Takšen je trenutni vrstni red olimpijskega finala na uradni strani MOK. Razvidno je, da sta goljufinji že izbrisani, a ker postopki še niso končani, preostale tekmovalke še niso napredovale, kar potrjuje tudi pojasnilo na vrhu (v angleščini). Foto: Printscreen Zimbio

"Z dogajanjem okoli dopinških prekrškov tekmic sem seznanjena, slišala sem, da se mi obeta četrto mesto. Ko bom morda nekoč spomine delila z vnuki, se bo seveda četrto mesto slišalo lepše kot šesto, vendar napredovati po toliko letih ni tisto, česar bi si športnik želel. Tudi če bi prejela medaljo, kar verjamem, da se ne bo zgodilo, saj mislim, da preostale tri tekmovalke, ki so ostale pred menoj, niso grešile, to ne bi bilo to. Prikrajšan si za občutke na tekmovališču, podelitev, poslušanje himne. Konec koncev bi se verjetno tudi kariera odvila povsem drugače, saj bi lažje pridobila sponzorje," je za Sportal povedala Šestakova.

Se bo njena bronasta medalja s SP posrebrila?

MArija Šestak Valencia 2008 | Foto: Reuters Foto: Reuters Njena olimpijska uvrstitev pa ni edina, ki se bo spremenila. Devetzijeva je bila namreč pred našo rekorderko tudi na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Valencii leta 2008.

Tam je Šestakova osvojila bron in ko bo Mednarodna atletska zveza uradno potrdila diskvalifikacijo Grkinje, bo napredovala na drugo mesto in prejela srebrno medaljo.

Podobno je s tretjega mesta na drugo napredovala Sonja Roman, ko so Rusinjo Ano Alminovo naknadno diskvalificirali za nastop v teku na 1500 metrov na evropskem dvoranskem prvenstvu v Torinu.

Romanova je bila tedaj novice vesela, a je priznala, da je bila na bron bolj navezana in ji nova medalja ne pomeni toliko kot prejšnja.

Kako potekata odvzem in vnovična podelitev odličij
Odvzem ali vnovična podelitev medalje je odvisna od primera do primera, zgodi pa se takrat, ko športniki oziroma njihove reprezentance izčrpajo vse možnosti dokazovanja svoje čistosti in ko so vsi postopki, povezani s tem, končani.

MOK v naslednjem koraku kontaktira nacionalni olimpijski komite, pod okrilje katerega spada izločeni ali čisti športnik, ta pa potem o menjavi kolajne obvesti športnike.
Ne spreglejte