Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 11. 2016,
13.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Natisni članek

Sonja Roman doping

Četrtek, 24. 11. 2016, 13.56

6 let, 6 mesecev

Kakšni so postopki odvzema in vračanja odličij?

Ko namesto dopinškega grešnika dobiš medaljo žlahtnejšega leska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Po razkritju imen športnih grešnikov, ki bodo zaradi zlorabe dopinga ostali brez olimpijske medalje, osvojene v Londonu, smo preverili, kakšna je procedura zamenjave odličja. Grešnik jo mora vrniti, čistemu športniku pa pripade stopnička višje oziroma odličje bolj žlahtnega leska. Je to zanj posebno zadoščenje ali zgolj formalnost?

Sedem dobitnikov olimpijskih kolajn iz Londona bo svoje odličje zaradi dokazane zlorabe dopinga moralo vrniti.   | Foto: Getty Images Sedem dobitnikov olimpijskih kolajn iz Londona bo svoje odličje zaradi dokazane zlorabe dopinga moralo vrniti. Foto: Getty Images

Stari grehi ne bodo spregledani, niti pozabljeni, z retroaktivnimi testiranji vzorcev urina sporočajo protidopinški organi. V ponedeljek je Mednarodni olimpijski komite objavil seznam 12 športnikov, ki so si na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 pomagali z uporabo prepovedanih substanc, od tega je sedem dobitnikov olimpijskih medalj, večina iz disciplin v dvigovanju uteži. 

Zanimalo nas je, kakšni so postopki odvzema medalj in vnovične podelitve odličij (z žlahtnejšim leskom) tistim, ki so rezultat dosegli na pošten način.

Brez olimpijske medalje iz Londona je ostala tudi Rusinja Julija Zaripova, zmagovalka teka na 3000 metrov v zaprekami. V londonskem vzorcu so po vnovičnem testiranju odkrili sledi prepovedanega dehidroklormethiltestosterona. | Foto: Getty Images Brez olimpijske medalje iz Londona je ostala tudi Rusinja Julija Zaripova, zmagovalka teka na 3000 metrov v zaprekami. V londonskem vzorcu so po vnovičnem testiranju odkrili sledi prepovedanega dehidroklormethiltestosterona. Foto: Getty Images

Mednarodni olimpijski komite o odvzemu ali menjavi medalje obvesti nacionalni komite, ti novico sporočijo športniku

Na Olimpijskem komiteju Slovenije se s takim primerom še niso srečali, imajo pa zato toliko več tovrstnih izkušenj na Mednarodnem olimpijskem komiteju. Tam so nam pojasnili, da je odvzem ali vnovična podelitev medalje odvisna od primera do primera, zgodi pa se takrat, ko športniki oziroma njihove reprezentance izčrpajo vse možnosti dokazovanja svoje čistosti in ko so vse procedure, povezane s tem, končane.

MOK v naslednjem koraku kontaktira nacionalni olimpijski komite, pod okrilje katerega spada izločeni ali čisti športnik, ta pa potem o menjavi kolajne obvesti športnike.

MOK bo več poudarka namenil temu, da novi dobitniki kolajn te dobijo na slovesen način. | Foto: Getty Images MOK bo več poudarka namenil temu, da novi dobitniki kolajn te dobijo na slovesen način. Foto: Getty Images

Pred sprejemom Olimpijske agende 2020, ki je na MOK nastala pod predsedstvom Thomasa Bacha, je bila izvedba ceremoniala ob vnovični podelitvi medalj prepuščena nacionalnim olimpijskim komitejem, po novem pa naj bi več poudarka namenili temu, da bodo čisti športniki z novo kolajno za svoj dosežek nagrajeni na dostojen način in s primernimi častmi.

Slovenska atletinja do žlahtnejše medalje šest let po tekmovanju

Na to je opozorila tudi slovenska atletinja Sonja Roman, ki ima izkušnjo z menjavo kolajne. Ne sicer olimpijske, pa vendar. Zaradi dopinškega prekrška konkurentke je po šestih letih prejela medaljo žlahtnejšega leska. Odličje so ji lani izročili v prostorih Atletske zveze Slovenije. "Bolje to, kot da bi mi medaljo poslali po pošti," je komentirala Romanova, "bi bilo pa še lepše, če bi slovesno podelitev organizirala Svetovna atletska zveza."
Sonja Roman je leta 2009 za uspeh na dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki prejela bronasto medaljo ... | Foto: Getty Images Sonja Roman je leta 2009 za uspeh na dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki prejela bronasto medaljo ... Foto: Getty Images Sonja Roman je leta 2009 na dvoranskem evropskem atletskem prvenstvu v Torinu osvojila bronasto medaljo v teku na 1500 metrov. To je bilo njeno prvo odličje na večjem tekmovanju v članski konkurenci, zato ji je ogromno pomenilo. Čez šest let je izvedela, da ji zaradi dopinškega prekrška konkurentke, Rusinje Anne Alminove, zmagovalke teka na 1500 metrov, pravzaprav pripada srebrna medalja.

"Spomnim se, da sem bila ravno v Prekmurju, ko so me klicali z Atletske zveze Slovenije in mi sporočili veselo novico. Zanimivo je, da mi kljub temu, da je nova medalja bolj žlahtnega leska, ne pomeni toliko kot prejšnja, bronasta.

Zakaj? Verjetno zato, ker sem bronasto odličje prejela na uradni razglasitvi, ker so mi zanj doma v Prekmurju pripravili sprejem in ker sem bila nanj tako zelo ponosna. Spomnim se, da je bil trakec, ki drži medaljo, zaradi pogostega fotografiranja in pestovanja v rokah že povsem obrabljen," je opisala vrednost bronastega odličja, ki je imel vgravirano njeno ime, medtem ko ga duplikat srebrne medalje, ki ji je pripadla po zamenjavi, nima.

... šest let pozneje so ji v prostorih Atletske zveze Slovenije izročili novo medaljo, tokrat srebrnega leska.  | Foto: Peter Kastelic ... šest let pozneje so ji v prostorih Atletske zveze Slovenije izročili novo medaljo, tokrat srebrnega leska. Foto: Peter Kastelic

"Na atletski zvezi so se potrudili in mi ob menjavi medalje pripravili manjši sprejem, na katerem mi je novo, tokrat srebrno medaljo, izročil predsednik zveze. To je lepo, še lepše pa bi bilo, če bi medaljo dobila na EP. Nova medalja mi nikoli ni bila v zadoščenje, niti se nanjo nikoli nisem tako čustveno navezala, kot sem se na bronasto. Mislim, da bi bilo primerno, da bi mednarodna atletska zveza za take primere pripravila uradno podelitev kolajn," predlaga Romanova.

Čeprav je nova medalja žlahtnejša, pa za Romanovo nima takšne čustvene vrednosti kot bron, ki ga je prejela takoj po tekmovanju. | Foto: Peter Kastelic Čeprav je nova medalja žlahtnejša, pa za Romanovo nima takšne čustvene vrednosti kot bron, ki ga je prejela takoj po tekmovanju. Foto: Peter Kastelic

Meni, da jo je v vsem skupaj sama še najbolje odnesla. "Španka, ki je na evropskem prvenstvu zasedla drugo mesto, po menjavi medalj pa postala zmagovalka, ni bila deležna himne, ki bi ji kot zmagovalki pripadala, medtem ko četrtouvrščena zmagovalnega odra sploh ni izkusila. Zame je bilo še najlažje," je ocenila Romanova.

Po razkritju dopinške afere, ki jo je zakuhala Rusinja, so v statističnih razpredelnicah za eno mesto popravili tudi rezultat Romanove. Z izključitvijo Rusinje je postala evropska dvoranska podprvakinja v teku na 1500 metrov.

Jani Dvoršak, direktor slovenske protidopinške agencije, pričakuje, da bo odkritih še več primerov dopinških zlorab. | Foto: Ana Kovač Jani Dvoršak, direktor slovenske protidopinške agencije, pričakuje, da bo odkritih še več primerov dopinških zlorab. Foto: Ana Kovač

Ni še konec in še dolgo ne bo

Glede na to, da so z Mednarodnega olimpijskega komiteja sporočili, da bodo testiranje vzorcev za nazaj nadaljevali (vzorci se hranijo za obdobje desetih let), Jani Dvoršak, direktor Sloado, slovenske protidopinške agencije pričakuje, da bo takšnih primerov v prihodnje še veliko.

Mok, ki je za zdaj na novo pregledal več kot 1.200 vzorcev z olimpijskih iger v Pekingu leta 2008 in Londona 2012, bo testiranja nadaljeval.

Nova razkritja imen lahko pričakujemo že 9. decembra 2016, ko bo objavljen drugi del poročila preiskovalca svetovne protidopinške agencije Wada, Roberta McLarna. Prvi del, ki je bil objavljen 18. julija letos, je precej razburkal javnost. V njem je McLaren potrdil namige o sistematičnih dopinških zlorabah v Rusiji, to pa je sprožilo prepoved nastopa 118 ruskih športnikov in športnic na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Med njimi je bila celotna atletska reprezentanca, ta je izpustila že evropsko prvenstvo v Amsterdamu, in paraolimpijska reprezentanca.

Kaj bo s pravilom Osaka?

V prihodnjih dneh naj bi postalo jasno tudi to, ali bo začelo veljati pravilo Osaka, ki ga želi uvesti Wada. Njihov namen je, da bi športnikom, ki so jih zaradi uporabe dopinga suspendirali najmanj za šest mesecev, prepovedali kakršnokoli obliko sodelovanja na prihodnjih olimpijskih igrah.

V Rusiji zaporne kazni za sporne trenerje in zdravstveno osebje

Prvi korak h kaznovanju dopinških prekrškarjev pa so medtem naredili tudi v Rusiji. Predsednik Vladimir Putin je po pisanju STA podpisal zakon, ki uvaja zaporne kazni za trenerje in zdravstveno osebje, ki bodo športnike silili v uporabo prepovedanih poživil, s katerimi bi povečali svoje sposobnosti. Zanimivo je, da zakon ne predvideva nobenih kazni za športnike, ki bi goljufali s prepovedanimi poživili.

Ne spreglejte