Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2019,
22.51

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Natisni članek

dvoransko evropsko atletsko prvenstvo 2019 Luka Janežič Maja Mihalinec

Sobota, 2. 3. 2019, 22.51

5 let, 1 mesec

Po finalnih nastopih Slovencev

Luka Janežič: To je bila priložnost, ki se nikoli ne bo vrnila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Luka Janežič | Luka Janežič je razočaran, a hkrati zadovoljen, saj je dal vse od sebe. | Foto Vid Ponikvar

Luka Janežič je razočaran, a hkrati zadovoljen, saj je dal vse od sebe.

Foto: Vid Ponikvar

Luka Janežič (Kladivar Celje) je v finalu teka na 400 m na evropskem dvoranskem prvenstvu v atletiki v Glasgowu osvojil četrto mesto s 46,15 sekunde in bil kot favorit za odličja zelo razočaran. Maja Mihalinec (Mass Ljubljana) je presenetljivo nastopila v finalu na 60 m s časom s časom 7,21, kar je njen osebni rekord, zasedla šesto mesto.

Maruša Černjul
Sportal Černjulova z rekordom zaključila uspešne slovenske nastope

"Vedel sem, da če me bo na koncu začelo pobirati in bom na tretjem mestu, se lahko zgodi, kar se je. Presenečenja so v finalih vedno. Čutil sem Nizozemca zadaj, nisem imel dovolj moči čisto na koncu," je dolgo po finalu, povsem dotolčen, v kratkih stavkih pojasnjeval Janežič.

Na 400 m je zmagal Norvežan Karsten Warholm z izenačenim evropskim rekordom 45,05, drugi je bil Oscar Husillos s španskim rekordom (45,66), tretji Tony Van Diepen z nizozemskim rekordom (46,13). Janežič je dosegel svoj tretji izid kariere.

"Kaj naj rečem, vse sem dal od sebe, odtekel sem tri vrhunske teke na EP, vsak je bil boljši od prejšnjega, a je na koncu malo zmanjkalo. Vse je potekalo v finalu tako, kot sem si zamislil. Vedel sem, da je Warholm premočan, Husillos je bil premagljiv. Prišel sem v drugi krog na tretjem mestu, a ostal poraznih rok."

Četrto mesto mu ne bo ostalo v lepem spominu

Takole je obležal po prihodu v cilj. | Foto: Getty Images Takole je obležal po prihodu v cilj. Foto: Getty Images Triindvajsetletni Janežič je bil najboljši v petkovih v kvalifikacijah in tretji skupno v polfinalu ter je napovedal boj za odličje, ki bi bilo prvo slovensko na teh tekmovanjih po desetih letih ter prvo odličje atletov nasploh. Slovenija ostala pri sedmih odličjih s teh tekmovanj, vse so dosegle atletinje,

"Trije dobri teki so za mano, tudi v finalu, ko sem imel težke noge in je bilo težko, sem tekel hitreje kot v kvalifikacijah, a to ni bilo dovolj. Imam še veliko atletskih let pred sabo, a to je bila ena izmed priložnosti, ki je šla mimo in se ne bo nikoli vrnila. Četrto mesto mi ne bo ostalo v lepem spominu, čeprav sem dal 120 odstotkov od sebe," je povedal Vodičan, aktualni evropski prvak do 23 let, ki je na prejšnjem EP v dvorani v Beogradu pred dvema letoma zaradi prestopa v sosednjo progo obtičal že v kvalifikacijah.

Prvi nastop po hudi poškodbi in takoj finale

Maja Mihalinec je zelo zadovoljna. | Foto: Getty Images Maja Mihalinec je zelo zadovoljna. Foto: Getty Images Prva iz slovenske reprezentance mu je tolažilne besede namenila Mihalinčeva, ki je tekla že v naslednjem teku in bila za razliko od slovenskega rekorderja na 400 m na koncu izjemno zadovoljna.

"Izjemno sem vesela zaradi svojega dosežka, tudi Janežič pa je s četrtim mestom napravil zelo lep izid. To je moj prvi finalni nastop na EP in to po dveh res težkih letih zaradi poškodbe, dolge rehabilitacije in napornega vračanja. Kljub vsem težavam sem dokazala, da sem dobro delala, za sprinterko sem v pravih letih. Vrnila sem se po poškodbi, mislim, da imam še nekaj let tekmovalne poti in nekaj dobrih tekmovanj še pred sabo," je dejala 29-letna Mihalinčeva.

"Nisem imela občutka, na katerem mestu sem prišla v cilj. A ko sem videla rezultate, sem bila izjemno vesela, to je plod trdega dela po izjemno težkem obdobju moje kariere. Veliko težav sem imela s tetivo, potem so se te vrstile še drugje, a smo ugotovili, da je vzrok tetiva. Vadila sem po prilagojenem programu in kljub temu uspela. To bo velika motivacija za naprej," je še dodala Mozirjanka.

Zlato odličje je osvojila Poljakinja Ewa Swoboda (7,07), ki je po bronu na prejšnjem EP osvojila svoje prvo zlato na velikih tekmovanjih, srebrno izjemna Nizozemka Dafne Schippers (7,14), bronasto pa Britanka Asha Philip (7,15), branilka naslova.

Pred tem sta bili drugi dan EP tudi kvalifikacijski in polfinalni tek na 60 m, v katerih je Mihalinčeva dosegla deveta izida, obakrat pa se je po mestih neposredno uvrstila v naslednji krog. V drugi skupini polfinala je bila s 7,30 sekunde druga in se je neposredno po mestih uvrstila v zaključni nastop, skupno pa je dosegla deveti čas.

Slovenska šprinterka dobre volje zapušča Glasgow. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska šprinterka dobre volje zapušča Glasgow. Foto: Vid Ponikvar

Ni si naložila pritiska

V polfinalni skupini je bila pred njo le Nizozemka Dafne Schippers, ki je bila na dveh EP na prostem zapored prva tako na 100 kot na 200 m. Na slednji razdalji je bila tudi dvakrat v nizu svetovna prvakinja in srebrna na olimpijskih igrah. V Pragi je leta 2015 že osvojila evropski dvoranski naslov na 60 m.

Pozno dopoldne si je Mihalinčeva v kvalifikacijah brez težav zagotovila eno od prvih treh mest v skupini, ki so neposredno vodila v naslednji krog. Skupno je dosegla deveti čas z izenačenim osebnim rekordom 7,28 sekunde in v skupini zaostala le Philipovo (7,23).

"Trener Srdjan Djordjevič mi je na osnovi velikih izkušenj dobro svetoval. Le malo sem se ogrevala pred finalom. Nisem si naložila velikega pritiska, tudi drugi niso nič pričakovali. Verjetno sem povrnila zaupanje, tudi do sponzorjev in drugih ustanov, ki so me podpirali in se je to v zadnjih dveh letih malo zmanjšalo," je zaključila Mihalinčeva.

Vse o dvoranskem evropskem prvenstvu 2019:

Prizorišče letošnjega EP:

Emirates Arena, Glasgow
Sportal Škotska lepotica, ki bi lahko prvič osrečila tudi Slovenca

Dozdajšnji nastopi Slovenije na dvoranskih EP:

Sportal Sedem medalj za sedem spominov, ki ne bodo nikoli zbledeli
Slovenska reprezentanca za EP 2019:
atletska reprezentanca
Sportal Na Škotsko v boj za Slovenijo: eden po medaljo, kaj pa preostali?
Ne spreglejte