Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 8. 2017,
13.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Luka Janežič London 2017 Wayde Van Niekerk

Sobota, 5. 8. 2017, 13.23

6 let, 6 mesecev

Luka Janežič po nastopu v predteku

Luka Janežič: Mogoče bi bilo celo bolje, če ne bi nastopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Luka Janežič Beograd 2017 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski rekorder Luka Janežič se ni uvrstil v polfinale 16. svetovnega prvenstva v atletiki v Londonu. V prvem krogu kvalifikacij teka na 400 metrov je bil v drugi od šestih kvalifikacijskih skupin šesti in je s 46,06 sekunde dosegel skupno 36. čas; v polfinale so vodila prva tri mesta iz skupin in še šest najhitrejših rezultatov, zadnji med njimi 45,70.

Posnetek predteka z Luko Janežičem si lahko ogledate tukaj.

Janežič je po težavah z zdravjem tik pred SP nekaj časa okleval s potrditvijo nastopa, dan pred kvalifikacijami pa se je odločil zanj. "Bilo je tako, kot sem mislil, da bi lahko bilo. V zadnjih 100 metrih ni bilo moči, prej sem še držal tekmece, v zadnjem delu, kot sem računal, da bi me lahko pobralo, pa se je na žalost to tudi zgodilo. Nisem imel energije, iztržil pa sem največ, kar je bilo mogoče. Žal mi je, ker sem izjemno sezono končal s takim tekom. Mogoče bi bilo celo bolje, če ne bi nastopil," je po nastopu menil Janežič, polfinalist lanskih olimpijskih iger in lani peti na EP.

Žreb mu je dodelil neugodno prvo stezo

Tekel je v drugi skupini, vendar na najbolj neugodni prvi progi, četudi je imel drugi prijavljeni izid sezone; boljši v skupini je bil le olimpijski zmagovalec, branilec naslova in svetovni rekorder Wayde Van Niekerk. Južnoafričan je tudi zmagal v skupini s 45,27 sekunde, drugi je bil presenetljivo Italijan Davide Re (45,71), tretji pa Machel Cedenio iz Trinidada in Tobaga (45,77), srebrn v štafeti na prejšnjem SP v Pekingu 2015.

Wayde Van Niekerk je bil najhitrejši v skupini, Janežiča, ki je tekel na prvi progi, pa se na sliki žal ne vidi. | Foto: Getty Images Wayde Van Niekerk je bil najhitrejši v skupini, Janežiča, ki je tekel na prvi progi, pa se na sliki žal ne vidi. Foto: Getty Images

Le Van Niekerka, Cedenia in Janežiča kot aktualnega evropskega prvaka do 23 let so posebej predstavili izmed tekačev v skupini, Janežič pa je dobil kot zadnji glasen aplavz, preden so začeli in nato ponovili startno proceduro. "Vedno je lepo, da te predstavijo, posebej v kvalifikacijah, ker je to znak, da tvoje ime v atletiki nekaj pomeni, to je bil moj najlepši del tega prvenstva."

Janežič se tik pred nastopom ni obremenjeval z nedavno boleznijo, dobri treningi v Londonu pa so ga prepričali, naj nastopi. "Počutil sem se dobro in se mi ni zdelo smiselno, da bi tek gledal s tribune. Toda eno je trening, drugo pa tekma. Večji del sem bil konkurenčen, potem pa v zadnjih 100 metrih nisem imel moči, da bi pospešil, in to v trenutku, ko se tek dobiva ali izgublja. Škoda, bolje bi bilo, če bi končal sezono s časom iz Monaka," je ocenil 21-letni tekmovalec iz Vodic, ki je prav v Monaku na diamantni ligi 21. julija popravil svoj slovenski rekord in se prvič spustil pod magično mejo 45 sekund (44,84).

Zdaj ga čaka počitek

Za njim je še vedno odlična sezona. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Za njim je še vedno odlična sezona. Foto: Urban Urbanc/Sportida Za preboj v finale bi moral doseči prva tri mesta v skupini ali pa doseči čas 45,70, toda je v najpočasnejši skupini, v kateri je bil tudi svetovni rekorder Van Niekerk, dosegel skupno 16. izid. Žreb mu je dodelil tudi prvo progo. "Ko sem to dan pred tekmo videl, smo sprva mislili, da bodo še spremenili razpored po progah, potem pa sem izvedel, da je šlo za žreb in da bo tako ostalo. Poskušal sem neobremenjeno gledati na to, vendar na prvi progi še ni nihče dosegel kaj posebnega, od zunanjih sta veliko boljši osma ali deveta," je o tem dejal Janežič ter prvenstvo, na katerem je končal letošnjo sezono, sklenil z besedami: "Glava je bila na pravem mestu, pozabil sem na to, da sem bil bolan. Počutil sem se dobro, prišel na tekmovanje, toda očitno je bolezen pustila posledice. Tako bom s tem tekom v Londonu končal sezono, pozabil manj ter dobre teke in odlično sezono poskušal nadaljevati. Postavil sem državni rekord, zmagal na EP do 23 let, imel odlične tekme in ugnal številne vrhunske tekmece. Najprej pa se moram spočiti."

Ne spreglejte