Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 5. 2021,
11.45

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

maraton Primož Kobe Neja Kršinar

Nedelja, 16. 5. 2021, 11.45

2 leti, 11 mesecev

Maraton, Milano

Kršinarjeva v Milanu do 21. mesta, smola za Kobeta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Kobe Milano | Primož Kobe je na maratonu v Milanu, kjer je skušal uloviti olimpijsko normo, odstopil zaradi poškodbe gležnja.  | Foto Facebook/Primož Kobe

Primož Kobe je na maratonu v Milanu, kjer je skušal uloviti olimpijsko normo, odstopil zaradi poškodbe gležnja.

Foto: Facebook/Primož Kobe

Slovenska atletinja Neja Kršinar je na maratonu v Milanu zasedla 21. mesto s časom dveh ur, 41 minut in 15 sekund. Za zmagovalko, Etiopijko Hiwot Gebrekidan Gebremaryamslo (2:19:35), je zaostala 21 minut in 41 sekund. Primož Kobe, drugi slovenski predstavnik, je zaradi poškodbe gležnja odstopil.

Neja Kršinar je nekoliko zaostala za svojim osebnim rekordom.  | Foto: novomesto21 Neja Kršinar je nekoliko zaostala za svojim osebnim rekordom. Foto: novomesto21 Med atleti so prva tri mesta zasedli Kenijci, zmagal je Titus Ekiru (2:02:57) in se izenačil na petem mestu po dosežkih vseh časov. Drugi je bil Reuben Kiprop Kipyego (2:03:55), tretji pa Barnabas Kitum (2:04:17).

Med maratonkami je bila druga Kenijka Racheal Jemutai Mutgaa (2:22:50), tretja pa njena rojakinja Eunice Chebichii Chumba (2:23:10), ki nastopa za Bahrajn.

Kršinarjeva je nekoliko zaostala za osebnim rekordom, ki ga je dosegla lani v Valencii (2:36:27), norma za olimpijske igre poleti v Tokiu pa je kar 2:29:30. Na prejšnjem maratonu, 11. aprila v Sieni, je odstopila, ker je ocenila, da izstopajočega dosežka ne bo mogla doseči in je prihranila moči za današnji nastop.

"Hvaležna sem za vsako priložnost za nastop in vesela, da sem se borila do konca. Skupinica deklet, v kateri sem bila, je bila na začetku videti precej obetavna, potem pa so ena za drugo odpadle in sem žal maraton odtekla večinoma sama. Ampak to je nova izkušnja, iz katere sem se nekaj naučila. Sedaj me čaka teden dni regeneracije, potem krajše priprave. Petega junija pa bom nastopila na stezi v teku na 10.000 m v Londonu," je povedala Kršinarjeva.

Kobe si je 22. kilometru zvil gleženj

"Odstopil sem, ker sem si zvil gleženj na dvaindvajsetem, triindvajsetem kilometru. Potem sem tekel še kak kilometer, a me je preveč bolelo, da bi nadaljeval. Malo sem razočaran. Pogoji so bili sicer dobri, zelo močna je bila tudi zasedba maratoncev. Del proge je bil tlakovan s kockami, kar je bilo zame usodno, ker sem stopil v luknjo," je pojasnil Kobe.

Na 42 kilometrov je tekel drugič v dobrem mesecu dni, v Sieni je dosegel drugi slovenski čas v zgodovini (2:13:36), olimpijske norme (2:11:30) pa mu ni uspelo doseči.

Da bi se bo Kobe uvrstil olimpijsko ekipo, bi moral popravil državni rekord Romana Kejžarja, ki je leta 2000 v Torinu tekel 2:11:50.

Lovu na slovenski rekord se še ni odpovedal

"Bilo težje kot v Sieni, imel sem težke noge. A do odstopa sem imel dober ritem, za olimpijsko normo in državni rekord. Upam, da gležnja nisem težje poškodoval in bom lahko nastopil 5. junija na evropskem pokalu na deset tisoč metrov v Birminghamu," je dejal Kobe in dodal, da bo skušal slovenski rekord popraviti na enem izmed maratonov konec leta.

Na maratonu v Mianu je zmagal Kenijec Titus Ekiru in se s časom 2:02:57 izenačil na petem mestu po dosežkih vseh časov:

Preberite še:

Eliud Kipchoge
Sportal Kipchoge zmagal na maratonu na letališču na Nizozemskem
Primož Kobe
Sportal Kobe na drugo mesto slovenske lestvice, a brez norme za OI
Sportal Hitro, hitreje, najhitreje? Neja Kršinar za kar sedem minut izboljšala svoj osebni rekord.
Ne spreglejte