Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 4. 2021,
14.36

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Nizozemska maraton Eliud Kipchoge

Nedelja, 18. 4. 2021, 14.36

3 leta

letališče Twente pri Enschedeju, maraton

Kipchoge zmagal na maratonu na letališču na Nizozemskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Eliud Kipchoge | To je bila prva maratonska zmaga 36-letnega Kenijca po lanskem spodrsljaju na londonskem maratonu. | Foto Guliverimage

To je bila prva maratonska zmaga 36-letnega Kenijca po lanskem spodrsljaju na londonskem maratonu.

Foto: Guliverimage

Eliud Kipchoge je zmagal na maratonu NN Mission Marathon, ki je v celoti potekal na letališču Twente pri Enschedeju na Nizozemskem. Kenijec bo na prestavljenih olimpijskih igrah v Tokiu branil naslov olimpijskega prvaka, je danes poročala britanska radiotelevizija BBC.

To je bila prva maratonska zmaga 36-letnega Kenijca po lanskem spodrsljaju na londonskem maratonu, ki ga je končal na osmem mestu, kar je bila njegova najslabša uvrstitev v karieri. Pred tem je zmagal na 11 maratonih, na prav vseh maratonih, na katerih je nastopil, od leta 2013 naprej.

Maraton, na tem so tekači lahko nastopili zgolj s posebnim povabilom, je v celoti potekal na letališču. Kipchoge, olimpijski prvak in svetovni rekorder, je osem krogov po letaliških stezah premagal z najboljšim izidom sezone, s časom dveh ur, štirih minut in 30 sekund.

Rojak Jonathan Korir (2:06:40) je na drugem mestu zaostal dve minuti in 10 sekund, tretji je bil Eritrejec Goitom Kifle (2:08:07).

Po prvotnih načrtih naj bi maraton izpeljali v Hamburgu 11. aprila, a so tekmovanje odpovedali zaradi omejitev, povezanih z novim koronavirusom.

Maraton, na tem so tekači lahko nastopili zgolj s posebnim povabilom, je v celoti potekal na letališču. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Maraton, na tem so tekači lahko nastopili zgolj s posebnim povabilom, je v celoti potekal na letališču. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Naloga je izpolnjena. Hvala odličnim možem in ženskam, ki so pripravili ta maraton v manj kot 10 dneh," je dejal Kipchoge.

"Bilo je v drugačnem okolju, sredi pandemije, ko smo dokazali ljudem, da lahko še vedno tečemo. To je bil pravi preizkus pred olimpijskimi igrami." Olimpijski maraton bo na sporedu 8. avgusta v Sapporu.

Žensko preizkušnjo je dobila Nemka Katharina Steinruck (2:25:59), druga je bila Portugalka Sara Moreira (2:26:42), tretja Nemka Rabea Schöneborn (2:27:03).

Preberite še:

atletika simbolična
Sportal Začetek diamantne lige v Gatesheadu, Oslo nazaj na programu
Justin Gatlin
Sportal Devetintridesetletni Gatlin sezono odprl z dosežkom 9,98
Maraton Treh src, Radenci
Sportal Trenutno stanje ne dopušča jubilejnega 40. Maratona treh src
Ne spreglejte